Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Βενεζουέλα: Σε κινητοποιήσεις κατά του Μαδούρο καλεί η αντιπολίτευση – Και μέλη της Wagner στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής; [vid]


Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε χθες Τετάρτη (31.7.2024) το βράδυ μέσω X σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντίπαλη πλευρά, υποστηρίζοντας πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος.

«Προτείναμε στο καθεστώς να αποδεχτεί δημοκρατικά την ήττα του (…) αλλά αυτό επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, της βίας και των ψεμάτων. Επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ας κινητοποιηθούμε», ανέφερε μέσω X.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε «να αρχίσει διαπραγματεύσεις» για την «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Διαδηλώσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση πως επανεξελέγη ο κ. Μαδούρο για τρίτη εξαετή θητεία κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν σε επεισόδια, σύμφωνα με ΜΚΟ. Η αντιπολίτευση αναφέρεται σε 16 «δολοφονίες».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέθηκαν υπό κράτηση 750 άνθρωποι.

Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο με μέλη των πιστών στον Μαδούρο δυνάμεων ασφαλείας, με πλήρη εξάρτηση. Όπως παρατήρησαν κάποιοι, ανάμεσά τους βρίσκεται και τουλάχιστον ένας άνδρας που φέρει διακριτικά του ρωσικού μισθοφορικού στρατού της Wagner, που μετά τον θάνατο του επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να ενσωματώθηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο συνοδεύεται με σχόλια όπως «η Wagner είναι στην Βενεζουέλα – αυτή είναι μια παγκόσμια μάχη».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που συνεχάρη τον Μαδούρο για την – αμφισβητούμενη – επανεκλογή του.

Ως τώρα η αντιπολίτευση δεν καλούσε σε διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, ο υποψήφιός της, εκτίμησε μάλιστα τη Δευτέρα πως οι κινητοποιήσεις που έγιναν εκείνη την ημέρα δεν συνεισέφεραν στον «σκοπό».

Όμως οι δηλώσεις του προέδρου Μαδούρο έδειξαν πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραχωρήσει την εξουσία και η αντιπολίτευση, που λογαριάζει στη διεθνή υποστήριξη και πίεση στο Καράκας, μάλλον αλλάζει τακτική.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που η αντιπολίτευση ερίζει πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, πολιτικός κληρονόμος του προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), επανεξελέγη για τρίτη εξαετή θητεία με το 51,2%, ή 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε 44,2%.

Το CNE, κάνοντας λόγο για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα.

Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως με βάση δική της καταμέτρηση, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια — ο οποίος αντικατέστησε την κυρία Ματσάδο, αφού δεν της επετράπη να είναι εκείνη υποψήφια πρόεδρος — έλαβε το 67% των ψήφων. Αρχικά, η κυρία Ματσάδο δήλωνε πως έλαβε το 73%.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μπράιαν Νίκολς, υποστήριξε χθες Τετάρτη πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε «καθαρά» τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Νίκολς πρόσθεσε ότι η διαφορά ήταν «εκατομμύρια» ψήφοι και αποδεικνύει την «αναντίρρητη» επικράτηση του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, επικαλούμενος τους αριθμούς που παρουσίασε η αντιπολίτευση.

Με δεδομένη «αυτή την καταμέτρηση, ο λόγος που αρνούνται (σ.σ. οι αρχές) να δημοσιοποιήσουν πλήρη αποτελέσματα είναι προφανής», επέμεινε ο κ. Νίκολς.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου