Φωτογραφία που λέγεται ότι δείχνει τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ / Πηγή: Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), Reuters
Ο Izzat Al-Risheq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σχολίασε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ σχετικά με τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ντέιφ, του γενικού διοικητή των Ταξιαρχιών Al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
«Η επιβεβαίωση ή η διάψευση του θανάτου οποιουδήποτε ηγέτη της Κασάμ είναι θέμα της ηγεσίας των Ταξιαρχιών Κασάμ και της ηγεσίας του κινήματος», έγραψε ο Izzat Al-Risheq στο κανάλι του στο Telegram.
Και πρόσθεσε: «Αν δεν το ανακοινώσει κάποιος από αυτούς, καμία είδηση που δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης ή από άλλα μέρη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».
Νωρίτερα σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Ντέιφ.
Ο ισραηλινός στρατός και η Shin Bet, υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι έλαβαν «αξιόπιστες πληροφορίες» που υποδεικνύουν τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ντέιφ σε μια επίθεση στην ταξιαρχία Χαν Γιουνίς πριν από τρεις εβδομάδες.
«Πριν από τρεις εβδομάδες, επιτεθήκαμε στον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς, τον Μοχάμαντ Ντέιφ. Πριν από δύο εβδομάδες επιτεθήκαμε στους Χούθι, σε μια από τις πιο μακρινές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η Πολεμική Αεροπορία. Χθες επιτεθήκαμε στον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, είχε μια μακρά και μυστικοπαθή καριέρα στην παλαιστινιακή οργάνωση και διέφευγε της σύλληψης των Ισραηλινών για δεκαετίες. Ο 58χρονος Ντέιφ φαίνεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό πλήγμα για την ισλαμιστική ομάδα, περισσότερο από εννέα μήνες μετά την επίθεση που πυροδότησε την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.
Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς της Γάζας. Σπούδασε θετικές επιστήμες στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου συμμετείχε επίσης σε θεατρικές δραστηριότητες. Εντάχθηκε στη Χαμάς κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα το 1987 και ανέβηκε γρήγορα στην ομάδα λόγω της στρατιωτικής του εμπειρίας και των ηγετικών του ικανοτήτων.
Ο Ντέιφ είχε επιβιώσει από επτά προηγούμενες ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, με την τελευταία να είναι το 2021. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, πιστεύεται ότι ενορχήστρωνε στρατιωτικές επιχειρήσεις από σήραγγες και κρυφές τοποθεσίες της Γάζας, μαζί με ανώτερους συναδέλφους του, σύμφωνα με το Reuters. Κατά τη διάρκεια της ανόδου του στη Χαμάς, ο Ντέιφ ενίσχυσε τα δίκτυα τούνελ και τις δεξιότητες κατασκευής βομβών της ομάδας, και έγινε ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ για το ρόλο του σε πολλές θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, ο Ντέιφ έχασε ένα μάτι και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο ένα πόδι από παλαιότερες ισραηλινές απόπειρες κατά της ζωής του, κερδίζοντας τη φήμη του λαϊκού ήρωα μεταξύ ορισμένων Παλαιστινίων. Ο ίδιος, μαζί με άλλους δύο ηγέτες της Χαμάς, σχημάτισαν ένα στρατιωτικό συμβούλιο που σχεδίασε την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αρπαγή περισσότερων από 250 ομήρων, την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
Μετά την επιδρομή, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να στοχοποιήσει τρεις ηγέτες: τον Yahya Sinwar, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας, και τον Marwan Issa, τον αναπληρωτή του, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από το Ισραήλ τον Μάρτιο. Σε ηχητικό μήνυμα που διέρρευσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Ντέιφ αποκάλεσε την επιχείρηση «πλημμύρα της Αλ-Άκσα», υποδηλώνοντας ότι επρόκειτο για αντίποινα για τις ισραηλινές ενέργειες στο τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ. Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς αποκάλυψε ότι ο Ντέιφ είχε αρχίσει να σχεδιάζει την επιχείρηση τον Μάιο του 2021, μετά την επιδρομή στον ιερό χώρο που προκάλεσε ευρεία οργή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου