Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

11η Σεπτεμβρίου 2001

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.
Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ακάρ προς Έλληνες: «Βγάλτε το σκασμό, αλλιώς θα γίνετε μεζές»

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Εγκλωβισμένη και χωρίς συμμάχους φαίνεται πως μένει η Τουρκία, με τους υπουργούς του καθεστώτος να απειλούν καθημερινά πλέον με πόλεμο την Ελλάδα.

Αφού δεν τους «βγήκε» καμία απόπειρα δημιουργίας «θερμού» επεισοδίου μέσω... ατυχήματος, οι Τούρκοι επιδίδονται πλέον σε εθνικιστικά παραληρήματα απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση την Ελλάδα.

Μετά τις προκλητικές απαιτήσεις της, που δημοσιοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής (11/10) από το τουρκικό ΥΠΕΞ, σειρά πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

88χρονος Τούρκος φυλακίστηκε γιατί προσέβαλλε κρατικό αξιωματούχο

Ότι τα αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν μία ροπή στην υπερβολή είναι γνωστό.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, η είδηση ότι συνελήφθη 88χρονος γέροντας για προσβολή κρατικού αξιωματούχου εξοργίζει.

Και όμως, συνέβη στην Τουρκία το 2020, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Μπάσρι Αϊντίν, συνταξιούχος δάσκαλος, συνελήφθη από τις Αρχές μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για προσβολή του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και νυν μέλους του Ανώτερου Προεδρικού Συμβουλίου Σεμίλ Τσισέκ.

Κόντε: Ισχυρή-συγκεκριμένη αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα με έμφαση στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Med7, στην Κορσική. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη προς την χώρα μας και την Κύπρο.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «το κύριο σημείο είναι ότι πρέπει να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη, όχι μόνον θεωρητική αλλά συγκεκριμένη στους φίλους της Ελλάδας και της Κύπρου που αντιμετωπίζουν μονομερείς τουρκικές ενέργειες. Ως Ιταλία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κάναμε πάντα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Υπουργός Σοϊλού: ¨Είμαστε ένα ευγενές έθνος, οι πρόγονοι μας προώθησαν την φιλοσοφία¨(Βίντεο)

Στο παρακάτω βίντεο μεταξύ άλλων ο υπουργός Σοϊλού ακούγεται να λέει τα εξής ¨κουφά¨ :

Σουλεϊμάν Σοϊλού (υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας 10 Σεπτεμβρίου 2020) : Έχουμε επίσης μία γεωγραφική ευθύνη. Είμαστε η καρδιά όλης της παγκόσμιας γεωγραφίας. Υπάρχουν χώρες γύρω μας που ακολουθούν την ανάπτυξη πρέπει να τους απλώσουμε το χέρι μας. Πρέπει να δώσουμε το χέρι στις χώρες που θέλουν να απαλλαγούν από τους δια αντιπροσώπων πολέμους. Πρέπει να δώσουμε το χέρι στις χώρες που θέλουν να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από την καταπίεση του άγριου καπιταλισμού και να τις απελευθερώσουμε.

Ετοιμάζεται η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ – Τι θα περιλαμβάνει

Οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες καταρτίζουν έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την Άγκυρα να περιορίσει στα δικά της χωρικά ύδατα, τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle.

 Όλο και περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται και από τη διακήρυξη της Αζαξιό των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με την οποία αν η Άγκυρα, «δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Guardian: Το φυσικό αέριο απειλεί να ωθήσει Ελλάδα και Τουρκία σε πόλεμο – Ποιος συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Χίτλερ!

Στην ένταση που εκτοξεύτηκε στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται ο Guardian και ο διπλωματικός συνάκτης του Patrick Wintour.

Όπως αναφέρει «Μια ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου έχει μετατρέψει μια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία κάποτε ήταν κατά κύριο λόγο για την Κύπρο, σε μια που συμπεριλαμβάνει τώρα τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Κατά τον Guardian αυτή η αντιπαράθεση «εγείρει φόβους για ναυτική σύγκρουση μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στο Αιγαίο Πέλαγος».

WSJ: Σε «σημείο βρασμού» το Αιγαίο - Αν συνεχίσει ο Ερντογάν, Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν ενιαία

 
Να απαντηθεί η επιθετικότητα του Ερντογάν απαιτεί η Wall Street Journal που γράφει ότι το Αιγαίο είναι σε «σημείο βρασμού» και ότι «η στρατιωτική διένεξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένει μια λιγότερο πιθανή αλλά πραγματική πιθανότητα».

Για «σημείο βρασμού» στη θάλασσα του Αιγαίου κάνει λόγο η Wall Street Journal, περιγράφοντας την ελληνοτουρκική κρίση που έχει βάλει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή» είπε ο Μακρόν και έδειξε την Τουρκία – Όραμα η «Pax Mediterranea»(Βίντεο)

«Υπάρχει μια τρομοκρατική απειλή (…) η ηγεμονική θέληση κάποιων δυνάμεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας μας απασχολούν», δήλωσε στην αρχή των δηλώσεών του από τη Κορσική ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο όραμα για ένα «κοινό μεσογειακό πεπρωμένο», αντί «για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων», τόνισε ότι «η δική μας ευθύνη, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είναι μια Μεσόγειος όπου θα υπάρχει μια πολιτική εποικοδομητική αντιμετώπιση, μια Pax Mediterranea, που θα επιτρέψει τις ανταλλαγές με αρμονικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα σεβόμαστε την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους».