Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

Η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της οργανωτικής προπαρασκευής της Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου 1821 και πήραν μέρος σ’ αυτή προύχοντες από την Αχαΐα, την Κορινθία και την Αρκαδία, ανώτεροι κληρικοί και ο Παπαφλέσσας ως απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας.

Το φθινόπωρο του 1820, ο Φιλικός Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, αφού συναντήθηκε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ισμαήλιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Ιζμαήλ Ουκρανίας), επέστρεψε στην Ελλάδα, μεταφέροντας οδηγίες της «Υπερτάτης Αρχής» για τη σύσταση Εφορίας των Φιλικών στην Πελοπόννησο. Έφοροι διορίστηκαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Μονεμβασίας Χρύσανθος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, ο Ασημάκης Ζαΐμης, ο Σωτήριος Χαραλάμπης, ο Θεοχαράκης Ρέντης και ταμίες ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Παναγιώτης Αρβάλης.

Παναγιωτόπουλος: ''Προχωράμε και για απόκτηση F-35''

Αλλάζουν όλα

Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Ν. Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για τα την απόκτηση των μαχητικών Rafale, για τις  γαλλικές φρεγάτες, αλλά και για την απόκτηση των F-35.  

Αναλυτικά:

''Οι διαδικασίες και το πλαίσιο για την προμήθεια των 18 Rafale εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε χρόνο ρεκόρ. Στο σχεδιασμό της νέας δομής Δυνάμεων προβλέπεται προμήθεια 40 αεροσκαφών. Ήδη προχωρούμε με τα πρώτα 18. Είναι πλέον πασιφανές ότι η Ελλάδα ενισχύεται.'' 

ΧΑΡΤΗΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ελληνικά τα Ίμια και με “σφραγίδα” τουρκική

Πολλές φορές η Τουρκία επικαλείται τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων και ισχυρίζεται πως υπάρχουν κενά που δημιουργούν ασάφειες. Έτσι έχουν εκφραστεί θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», δηλαδή νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που, σύμφωνα με την Άγκυρα, δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους! Αυτές τις θέσεις της όμως η Τουρκία τις εκφράζει τα τελευταία χρόνια, ενώ η ίδια είχε εντελώς διαφορετική άποψη πριν από λίγες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια απόδειξη για τη διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης είναι ο χάρτης που βρίσκεται στα χέρια της

Γ. Φίλης: “Μόνο οι νικητές πολέμου ζητούν κυριαρχία νησιών… ένταση” (Βίντεο)

Τις διερευνητικές επαφές και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασε ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) Γιώργος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή Kontra24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο.

“Δεν θα αποφύγουμε την ένταση με Τουρκία”, τόνισε ο Γιώργος Φίλης. “Κυριαρχία νησιών ζητούν μόνο νικητές πολέμου από την ηττημένο.

Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Κωνσταντίνος Ιατρίδης
Από το liberal

Ήταν τεράστιο λάθος του Πολιτικού Συστήματος που τα τελευταία 15 χρόνια σταμάτησε του Εξοπλισμούς των ΕΔ, όταν η Τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και ορατή.  Για το λόγο αυτό, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, καθώς η προκλητική αλλά και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας κάνει επιτακτική την ανάγκη αύξησης της επιχειρησιακής μας ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία θα ανατρέψει υπέρ της

Φλοράνς Παρλί στην «Κ»: Συμπαραγωγή για τις φρεγάτες

Η Γαλλία προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεών της με την Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Φλοράνς Παρλί, λίγο μετά την υπογραφή στην Αθήνα της σύμβασης πώλησης 18 μαχητικών τύπου Rafale. Η Γαλλία είναι έτοιμη για την πώληση και της νέας γενιάς φρεγατών FDI στην Αθήνα, ενώ συζητάει και το ενδεχόμενο προγραμματισμού μέρους της παραγωγής τους στην Ελλάδα.

Η κ. Παρλί επισημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική αεροπορία θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση «Skyros» με εύρος από την Ελλάδα έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την