Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 (ΒΙΝΤΕΟ)


«Ταύτην την στιγμήν αγγέλλεται ότι η Θεσσαλονίκη παραδοθείσα κατελέφθη υπό του ελληνικού στρατού» (τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων).

Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό υπογράφτηκε στο Διοικητήριο (κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης), μετά την τηλεγραφική εντολή του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον αρχιστράτηγο του στρατού διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο «να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις ταύτην ανευ χρονοτριβής».

Η άγνωστη ιστορία της ζεύξης του Αξιού, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ένα άγνωστο στους περισσότερους γεγονός που επέδρασε καθοριστικά στην έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό, αποτελεί η ζεύξη του Αξιού.

Οι Τούρκοι, καθώς υποχωρούσαν τόσο από την περιοχή των Γιαννιτσών, όσο κι από τον άξονα Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, κατέστρεψαν τόσο τις οδικές όσο και τις σιδηροδρομικές γέφυρες του Αξιού. Ο Αξιός δεν έρρεε τότε στη σημερινή του κοίτη, η οποία βρίσκεται μεταξύ Χαλάστρας και Κυμίνων, αλλά ανατολικότερα με δύο βραχίονες μεταξύ Χαλάστρας και Σίνδου.

Όταν στρατοπέδευσε η 7η Μεραρχία στη Χαλάστρα, για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να διαβεί τους δύο βραχίονες του Αξιού, οι οποίοι μάλιστα δεν διέθεταν γέφυρες και ταυτόχρονα ήταν «φουσκωμένοι» από τις καταρρακτώδεις βροχές που είχαν προηγηθεί.

Λιβύη: ἕτοιμη νά καταθέσει στόν ΟΗΕ συντεταγμένες ΑΟΖ ἕως τήν Γαῦδο!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ρόδινη ἡ περίοδος πού διανύει ἡ ἐξωτερική μας πολιτική

Ὅσο κι ἄν θέλουμε νά πιστεύουμε τό ἀντίθετο. Ὁ ὑπουργός Ἄμυνας τοῦ Ἰσραήλ ἀκύρωσε τήν ἐπίσκεψή του στήν Ἑλλάδα γιά νά μεταβεῖ τήν Τετάρτη στήν Ἄγκυρα. Καί αὐτό, ἄν καί ἡ Ἑλλάς ἀνέθεσε στό Ἰσραήλ –πληρώνοντας ἁδρότατα– τήν προκεχωρημένη ἐκπαίδευση τῶν πιλότων μας, παρέχοντας ταυτοχρόνως τεράστιας στρατηγικῆς ἀξίας βάση ἐκπαίδευσης γιά τούς πιλότους τῶν μαχητικῶν ἀεροσκαφῶν τῆς φίλης χώρας στήν Καλαμάτα. Ὁ Οὐκρανός ὑπουργός Ἐξωτερικῶν δέν ἀκολούθησε τόν Νῖκο Δένδια στήν ἐπίθεση πού ἐξαπέλυσε κατά τοῦ Προέδρου Ἐρντογάν στήν κοινή τους συνέντευξη στό Κίεβο καί εὐχαρίστησε τούς Τούρκους γιά τήν βοήθεια πού δίνουν στήν χώρα του! Ἡ Τουρκία ἀναβαθμίζεται σέ κόμβο φυσικοῦ ἀερίου τῆς Ρωσσίας (εἴχαμε ἐμεῖς κάποτε αὐτό τό προνόμιο μέ τόν South Stream, ἀλλά τό πετάξαμε στά σκουπίδια, καί τώρα τό πληρώνουμε ἀκριβά), ἐνῶ τήν ἴδια ὥρα διαπραγματεύεται σκληρά γιά τούς Ἀμερικανούς τήν πώληση τῶν F-16. Οἱ ὁποῖοι τήν ἀνέχονται γιά νά μήν αὐτονομηθεῖ ἐντός ΝΑΤΟ.

Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών: Θα παρακολουθούσα και την ΠτΔ, εάν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα

Την αντίδραση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κυρίως των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορά της εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, για τις παρακολουθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της επιτροπής, η οποία καλύπτεται από το καθεστώς του απορρήτου, η Β. Βλάχου φέρεται να δήλωσε πως θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα».

Η εν λόγω αναφορά, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το

Γιώργος Φίλης, Τα 5-6 πράγματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας για να είναι έτοιμη στο κακό σενάριο

 

Υπάρχουν κινήσεις που πρέπει και μπορεί να κάνει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει την Τουρκική προκλητικότητα. Μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα αλλά και άμεσα δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Ραδιόφωνο του Real FM(https://www.real.gr)

Γιώργος Αϋφαντής: Ένα περιστατικό ταπείνωσης της χώρας και το σύνδρομο του κατευνασμού

 

Γιώργος Αϋφαντής: Ένα περιστατικό ταπείνωσης της χώρας και το σύνδρομο του κατευνασμού

Πέτρος Τασιός : Οι ΗΠΑ σε εκλογική τροχιά και η στάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Ο  Διεθνολόγος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, Πέτρος Τασιός, μιλάει στον 98.4 με αφορμή της εκλογές στα δύο χρόνια από τις Προεδρικές, για την ανανέωση Βουλής και Γερουσίας , στο ρόλο που αυτές πάιζουν τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ με την ακραία πόλωση, όσο και στον επικαθορισμό των εξελίξεων στην αντιπαράθεση Δύσης με Ρωσία και στο βάθος Κίνα.

Μενέλαος Τασιόπουλος: Οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν (λίγο) φίλοι μας

 

Μενέλαος Τασιόπουλος: Οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν (λίγο) φίλοι μας

Περιστατικό στη Δένεια

 

1. Περιστατικό στη Δένεια
2. Ψεύδεται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτοκτονική πρακτική για την επέκταση στα 12 ν.μ.

 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτοκτονική πρακτική για την επέκταση στα 12 ν.μ. Δεν είναι ντροπή αυτό; είναι δυνατόν να τρομοκρατούν έτσι τον κόσμο; Χρησιμοποιούν επικίνδυνες φράσεις.

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα μας μπαίνει στη μύτη – Συνεχώς προκαλεί και απειλεί την Τουρκία | Ώρα Ελλάδος 26/10/2022 | OPEN TV

 

1. Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα μας μπαίνει στη μύτη – Συνεχώς προκαλεί και απειλεί την Τουρκία
2. Στην Αθήνα σήμερα ο Καγκελάριος Σολτς
3. Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι υποστηρίζει η Ρωσία για τη «βρώμικη βόμβα» | Ώρα Ελλάδος
4. Παναγιώτης Παστουτσέας και Γιάννης Παπαφλωράτος για τις τουρκικές προκλήσεις
5. Ο Γιάννης Οικονόμου για διαγραφή Πάτση και ελληνοτουρκικά

Έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο - 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης | Σήμερα | 26/10/2022

 

1. Έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο - 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
2. Συνάντηση Καρόλου - Βαρθολομαίου στο Μπάκιγχαμ
3. Απασφάλισε ο Ακάρ εναντίον της Ελλάδας: "Είναι επεκτατική χώρα"
4. Όπλο πολιτικής ο πύραυλος Tayfun στην Τουρκία - "Η εμβέλεια του αυξάνεται συνεχώς"
5. Οι Τούρκοι βάζουν την χώρα μας στο στόχαστρο του πυραύλου Tayfun
6. Σε εξέλιξη άσκηση Λιμενικού και Frontex για έρευνα και διάσωση