Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τραπεζικό "άλμα" στην Wall Street

Dow13.177,68217,97 1,68%  



  Nasdaq3.039,8856,22 1,88%  

Η Wall Street σήμερα
Με τους Dow και Nasdaq να κλείνουν για πρώτη φορά στην ιστορία μαζί πάνω από τις 13.000 και 3.000 μονάδες αντίστοιχα ολοκληρώθηκε η καλύτερα ημέρα του 2012 για την Wall Street.

Μάλιστα για τον τεχνολογικό δείκτη πρόκειται για την πρώτη φορά που κλείνει πάνω από αυτό επίπεδο από τον Νοέμβριο 2000 ενώ Dow και S&P έκλεισαν στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2007 και τον Ιούνιο του 2008.

Ώθηση στους δείκτες έδωσε η ανακοίνωση της αύξησης του μερίσματος από J.P. Morgan Chase η οποία έκανε γνωστό παράλληλα πως η Fed την ενημέρωσε πως πέρασε με επιτυχία το stress test. Ειδικότερα, η τράπεζα αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 5 σεντς στα 30 σεντς ανά μετοχή ενώ αποφάσισε και την επαναγορά ιδίων αξίας 15 δισ. δολ. έως και το 2013.

Η J.P. Morgan στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η Federal Reserve την ενημέρωσε πως δεν βρήκε κάποιο πρόβλημα στην τράπεζα κατά τη διενέργεια του stress test και συνεπώς δεν έχει κάποια αντίρρηση για τις κινήσεις που αποφάσισε.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετέθεσε την ανακοίνωση για μετά το κλείσιμο ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Μετά την ανακοίνωση, μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε 7,03% συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το stress test ήταν θετικό και για την Bank of America, η οποία ωστόσο δεν ζήτησε να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. 

Fitch: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΄B-΄ από ΄Restricted Default΄

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ με σταθερό outlook από ΄Restricted Default΄ (RD) προχώρησε η Fitch Ratings. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε ΄B΄ από ΄C΄ ενώ επιβεβαίωσε το ανώτατο όριο (Country Ceiling) σε ΄AAA΄.

Η Fitch απέσυρε τις αξιολογήσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα και διέπονται από το εγχώριο δίκαιο θέτοντας αξιολόγηση ΄B-΄ στα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Οι αξιολογήσεις των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο παραμένει ΄C΄ καθώς εκκρεμεί ο διακανονισμός της 11ης Απριλίου, ενώ οι αξιολογήσεις των τίτλων που έχουν αποκλειστεί από την ανταλλαγή παραμένει αμετάβλητη.

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχόλιο από ALEXANDER
 
Μια ενδιαφέρουσα κίνηση για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
Αλλά  στους καιρούς που ζούμε κάθε ενεργοποίηση καθενός  από εμάς μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από το τέλμα που οι πολιτικάντηδες μας έχουν φέρει.

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ*
Όπως περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη του Κινήματος της
«Σιωπηλής Πλειοψηφίας»
1. Τα τρία Ανεξάρτητα Θεσμικά Κέντρα Εξουσίας της Δημοκρατίας είναι: Η Κυβέρνηση, η Βουλή, το Δικαστικό Σώμα, σύμφωνα με το Γάλλο Νομικό Μοντεσκιέ (Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, 1948). Το περίφημο άρθρο του διάσημου Νομικού «Το Πνεύμα του Νόμου» διαχώρισε πλήρως τις Τρεις Εξουσίες της Δημοκρατίας για Τρεις Ουσιαστικούς Λόγους.
Πρώτο, γιατί η κάθε μία από τις Τρεις Εξουσίες έχει Διαφορετικά Καθήκοντα και Υποχρεώσεις, στο Πλαίσιο και στη Φιλοσοφία της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης μίας χώρας, τα οποία είναι εντελώς Ασυμβίβαστα μεταξύ τους.
Δεύτερο, για να μην μπορεί καμία από τις Τρεις Εξουσίες να κάνει Κατάχρηση της Εξουσίας που Ασκεί.

Βράβευση Νίκου Λυγερού

 Βράβευση του κυρίου Νίκου Λυγερού ως τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά του στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης στην ετήσια τελετή αποφοίτησης του Mediterranean College θέατρο Badminton 12/03/2012

Τουρκική βόμβα: "Ο Γ.Παπανδρέου συζήτησε με Ερντογάν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου"

Αποκαλύψεις για την αντεθνική και ενδοτική πολιτική που ακουλουθήθηκε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας έρχονται από την γειτονική χώρα, με την ομολογία του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συζητήσει για την συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου κατά την πρόσφατη επίχκεψη του δεύτερου στην Ελλάδα!
"Ναι είχε συζητηθεί το θέμα μεταξύ των Παπανδρέου και Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε τέτοιες προτάσεις (!), αν υπάρξουν κοινά σχέδια" είπε σε μία αποκάλυψη που φωτίζει αρκετά για τις ημέρες και τα έργα του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Oι συνέπειες της ολικής χρεοκοπίας: Ζητήθηκαν οι πρώτες κατασχέσεις δημόσιας περιουσίας

Άμεσος κίνδυνος έναρξης κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ανακύπτει πλέον από εκατοντάδες περιπτώσεις θεσμικών επενδυτών ή φυσικών προσώπων οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν στο κούρεμα και προσφεύγουν ο ένας μετά τον άλλον στα δικαστήρια σε όλο τον πλανήτη. Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό υπολογίζουν ότι θα τους επιτρέψει εντός τριετίας να αρχίσουν οι κατασχέσεις!
 
Εκτός από ομολογιούχους στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Βρετανία 110 Γερμανοί μικροεπενδυτές, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κετάφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιεώσεις, σύμφωνα με την Deutche Welle, καθώς όπως υποστηρίζουν, με το κούρεμα έχασαν σχεδόν το 90% της επένδυσής τους.

Η Ελλάδα στα χνάρια… του Μπαγκλαντές

Ιδιαίτερα καυστικό είναι το άρθρο των Financial Times που αναφέρεται στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ με τίτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο».Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της το έγκυρο Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo.
Συγκεκριμένα ,εφιστά τον κίνδυνο το ΑΕΠ του Περού, του Μπαγκλαντές και του Βιετνάμ να ξεπεράσει αυτό της Ελλάδας  λαμβάνοντας υπόψη  τη μόνιμη υπηρεσιακή τάση της Ελλάδας η οποία επιδεινώνεται με τα νέα μέτρα.

«Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά  ο ερευνητής του Ifo Στέφεν Έλστνερ.

Οι «γαλάζιες» προσχωρήσεις στο κόμμα του Καμμένου

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Την Τετάρτη περίπου 10 ανεξάρτητοι «γαλάζιοι» βουλευτές αναμένεται να ανακοινώσουν την προσχώρηση τους στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Στόχος τους είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία, όσο η βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές, να προλάβουν να δείξουν στην κοινή γνώμη τις θέσεις και τις απόψεις τους.
Τα τελευταία 24ωρα οι διαβουλεύσεις εντείνονται και την Τετάρτη στην βουλή αναμένεται να συναντηθούν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις οι Κώστας Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Δημήτρης Σταμάτης, Μιχάλης Γιαννάκης, Σπύρος Γαληνός και η Τσαμπίκα Ιατρίδου. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» αναμένεται να ενταχθεί και ο Χρήστος Ζώης.

Η απίστευτη περιπέτεια της κυρίας Χρύσας Δισλή Την εξευτέλισαν, επειδή είναι Ελληνίδα!

Μία από τις πιο ταπεινωτικές στιγμές της ζωής της έζησε η Ελληνίδα δρ Χρύσα Δισλή, που ζει στην Ιρλανδία, όταν άνθρωποι της αεροπορικής εταιρείας Aer Lingus την ανάγκασαν να συμπληρώσει ένα τεστ γλωσσομάθειας, προκειμένου να την αφήσουν να ταξιδέψει.

Η δρ Χρύσα Δισλή, που έφυγε από την Ελλάδα και  ζει στο Κορκ της Ιρλανδίας από το 1998, είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη αρχές Ιανουαρίου μαζί με το σύζυγό της και την 10χρονη κόρη τους.

Επιστρέφοντας στην Ιρλανδία, όταν έφτασαν για να κάνουν check in οι υπάλληλοι της Aer Lingus επέμεναν να συμπληρώσει τα δύο γλωσσικά τεστ, ένα αγγλικών και ένα ελληνικών, με τη δικαιολογία ότι «αυτό το κάνουμε, γιατί πολλοί άνθρωποι από την χώρα σας (Ελλάδα) έχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα!».

Πτώση για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πτωτικά κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Στις 13:02, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρούσε σε ποσοστό 0,17% στις 276,93 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 98,49 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 0,14%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 817.931,43 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ζημιές παρουσιάζουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,16%,της Παράλληλης Αγοράς σε ποσοστό 0,42%, Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,49% και των Τραπεζών σε ποσοστό 0,11%.

ΧΑ: Ασταθής η κίνηση του ΓΔ, πιέσεις στις τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Μετά από δύο ημέρες απωλειών, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κινείται και πάλι διστακτικά, και με εναλλαγές προσήμου, βρίσκοντας αντίσταση λίγο χαμηλότερα των 750 μονάδων.

Σε ποσοστό έως 3,45% βρέθηκε να ενισχύεται νωρίτερα ο δείκτης των τραπεζών, κέρδη που εξανεμίζονται με τον δείκτη να υποχωρεί έως και άνω του 2%.

Οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Coca-Cola 3E είναι οι μοναδικές που διατηρούν θετικό ιοπρόσημο στον FTSE20, ενώ σε αρνητικό έδαφος τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των ΤΤ, Marfin Popular Bank και Jumbo.

«Η χθεσινή συνέχιση των έντονων πιέσεων αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που συνεπάγεται το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης από τον οίκο FTSE σε ό,τι αφορά την παραμονή της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές» σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities.

Ο Μέγα Αλέξανδρος πρώτος ερευνητής πετρελαίου!!!

Διαρροές πετρελαίου από ρωγμές πετρελαιοφόρων στρωμάτων μικρού βάθους αναφέρονται υπό αρχαίων συγγραφέων ως αναβλύζουσες σε διάφορες χώρες της αρχαιότητας της Μεσογείου της Μικράς Ασίας και της Απω Ανατολής. Σύμφωνα με γραπτά του Ηρόδοτου (5ος αιώνας π.Χ.) και άλλων συγγραφέων όπως ο Πλούταρχος ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος, ο Μάρκος Βιτρούβιος (1ος αιώνας μ.Χ.) διαρροές πετρελαίου είχαν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές των Ινδιών, Περσίας, Συρίας, νήσων της Μεσογείου, Μαλαισίας, Κίνας και άλλων χωρών. Αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς οι οποίοι περιέγραψαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο π.Χ. αιώνα αναφέρουν πηγές πετρελαίου στις νότιες ακτές της Κασπίας θαλάσσης και τις όχθες του ποταμού Οχους. Όταν ο Αλέξανδρος οδήγησε το στράτευμα στη Ζηρκωνία στην νότια ακτή της Κασπίας Θάλασσας στρατοπέδευσε στο Ζαρακατ (σήμερα Αστεραμπαντ του Ιράν). Το εσπέρας η σκηνή του Αλέξανδρου εφωτίζετο από κάποιες πρωτόγνωρες λυχνίες ασυνήθεις και άγνωστες μέχρι τότε αναδίδουσες ένα πολύ λαμπερό φώς. Ο Αλέξανδρος ενδιαφέρθηκε για τον τρόπο λειτουργίας των λυχνιών αυτών και διεπίστωσε ότι λειτουργούσαν με ένα κίτρινο υγρό το οποίο έρεε μέσα από ένα φυτίλι διερχόμενο από κάποιο σωλήνα το οποίο καιόμενο ανέδιδε μια πολύ λαμπρή φλόγα.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης:“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.”

“Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.    

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, του Μιλτιάδη. Ο ήρωας, ποιητής, της ένωσης. Ένας 19χρόνος, νέος, τόσο ίδιος, αλλά και τόσο ξεχωριστός από τους άλλους. Τέταρτο παιδί στη σειρά της Οικογένειας Μιλτιάδη και Αφροδίτης Παλληκαρίδη, είχε άλλα τέσσερα αδέλφια. Γεννημένος στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα της Πάφου.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Τσάδας, τελειώνοντας και τις 6 χρονιές με άριστα. Μπαίνοντας στη Νεοφύτειο Αστική Σχολή Κτήματος πολλά αρχίζουν να απασχολούν τον έφηβο Ευαγόρα. Η Κύπρος βρίσκεται σε αναβρασμό, αρχίζουν οι προετοιμασίες του ξεσηκωμού, εξελίσσεται σ' ένα λαμπρό πολυαθλητή και αναπτύσσει την ποιητική του δημιουργία και ξυπνούν μέσα του τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα τα οποία πάντα συνδυάζει με τον πόθο για την ΕΝΩΣΗ και την αγάπη για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της αγάπης του αυτής, οι μετέπειτα μελοποιημένοι από το Μάριο Τόκα στίχοι του, "...Την Ελλάδα αγαπώ, αλλά και σένα..."

Τέταρτη διαδοχική ημέρα ανόδου για τον Dow

Dow12.959,7137,69 0,29%  



  Nasdaq2.983,66-4,68 -0,16%  

Η Wall Street χθες
Με τον Dow να καταγράφει κέρδη για τέταρτη διαδοχική ημέρα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές τη Δευτέρα στην Wall Street. Οι συναλλαγές χαρακτηρίστηκαν από ήπιες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή ανακοινώσεων από το Eurogroup αλλά και της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

“Το σημερινό Eurogroup, το περιορισμένο οικονομικό ημερολόγιο και η αυριανή συνάντηση της Fed ενδέχεται να σημαίνει πως οι αγορές θα είναι σε αδράνεια, με τους traders να είναι απρόθυμοι να ρισκάρουν πολύ πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον,» σημείωσε ο αναλυτής της IG Index, Chris Beauchamp προσθέτοντας πως αν και η οικονομία των ΗΠΑ ενδυναμώνεται οι αγορές είναι διστακτικές στο να την ακολουθήσουν.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 37,69 μονάδες (0,29%) κλείνοντας στις 12.959,71 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 4,68 μονάδων (-0,16%) φτάνοντας 2.983,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,20 μονάδων (0,02%) στις 1.371,09 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 8 με αρνητικό ενώ μία ήταν αμετάβλητη. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Exxon Mobil καθώς διαπραγματεύεται στα 85,55 δολ. με άνοδο 1,25 δολ. ή σε ποσοστό 1,48%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 1,33% στα 38,10 δολ. και η Procter and Gamble στα 67,71 δολ. με άνοδο 1,17%.