Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΝΑ “ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ” ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΕΥΡΩΠΗ: Αμείωτη η γοητεία του Ομήρου!

Andrea Marcolongo: «Χρειάζεται να «ξυπνήσουμε» τον Ομηρο για να σώσουμε τον πολιτισμό στην Ευρώπη»

Αφιερώνοντας το εξώφυλλό του στις Andrea Marcolongo* και Louise Guillemot**, το περιοδικό «Éléments» αποτίει ευρύτερα φόρο τιμής σε όλα όσα μας έρχονται από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Εξηγήσεις από την Anne-Laure Blanc***.


ÉLÉMENTS. Αυτή είναι σίγουρα μια πρωτιά και σας υποσχόμαστε και άλλες!

Νίκη τοῦ ῎Εθνους καὶ πλαστογράφησις τῆς῾Ιστορίας. Αιωνία η μνήμη του Πρώην Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας.

 Εἰς ἐπίμετρον καταχωρίζονται ἐν συνεχείᾳ τρία κείμενα,

ἀνεπιλήπτου διανοητικῆς ἐντιμότητος

καὶ ἀναμφισβητήτου ἱστορικῆς ἀληθείας,

ἀναφερόμενα

εἰς τὴν ἑλληνικὴν μεταπολεμικὴν τραγωδίαν.

Ἡ καταχώρισις αὐτὴ ἀνταποκρίνεται σὲ δύο ἀνάγκες,

α)   τὴν ὑπηρέτησι τῆς ἀληθείας, ἡ ὁποία ἐξ ὁρισμοῦ εἶναι ἀντίθετη πρὸς κάθε λήθη καὶ καμμία σκοπιμότης δὲν ἰσχύει διὰ νὰ σιγήσῃ, καὶ

β)    τὴν σωστὴ πληροφόρησι, ἐν ὄψει χυδαίας έκμεταλλεὐσεως ἀπὸ τοὺς ἀνομήσαντες τῆς υἱοθετηθείσης ἐπισήμως ἀπὸ τὴν Πολιτείαν

πολιτικῆς τῆς λήθης διὰ τὰ συμβάντα τῆς περιόδου ἐκείνης (1946-1949).

ΚΟΡΒΕΤΕΣ για το Πολεμικό Ναυτικό: Ήρθε η Babcock… πολλοί δείχνουν χαρούμενοι με Type 31 και MEKO 200HN

Εντυπωσιακή είναι η ολική επαναφορά της βρετανικής Babcock International με στόχο το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν στην Αθήνα πραγματοποιώντας κύκλο επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και όχι μόνο. Οι πληροφορίες για την πρόταση που κομίζουν στην ελληνική πλευρά, έχει τις προδιαγραφές να προκαλέσει ευχάριστους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς με τα 2 δισ. ευρώ του προγράμματος, προσφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ, οχτώ πλοία στον ελληνικό Στόλο. Μαζί με την πραγματοποίηση του συνόλου των εργασιών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Συγκεκριμένα, η πρώτη προσέγγιση των Βρετανών είναι τα τέσσερα πλοία να είναι νεότευκτα και τα

Πολεμικό Ναυτικό: Ο Δούρειος Ίππος της πρότασης των MMSC για το πρόγραμμα κορβετών

Γιάννης Νικήτας

Το πρόγραμμα απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της εθνικής μας ναυτικής ισχύος. Εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες εκ των οποίων ο πρώτος αφορά τις νέες φρεγάτες (FDI HN) και ο δεύτερος της κορβέτες. Ένας τρίτος βραχίονας είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Πρόγραμμα στο οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το πρόγραμμα κορβετών του (ΠΝ) είναι αρκετοί. Η βασικότερη αιτία

Οι Βούλγαροι δημιουργούν παιδική εγκυκλοπαίδεια για την «αληθινή καταγωγή» των παιδιών της Βόρειας Μακεδονίας

Το Βουλγαρικό Ίδρυμα «Μακεδονία» με έδρα τη Σόφια, ξεκινά την προετοιμασία μιας παιδικής εγκυκλοπαίδειας «με την ιδέα και με τρόπο που να είναι ελκυστικός στα παιδιά, να δείξει ποια είναι η ιστορική αλήθεια για την καταγωγή των παιδιών της 'Μακεδονίας'», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα των Σκοπίων, ‘Pressingtv’.

Η πρωτοβουλία είναι του  Βίκτορ Στογιάνοφ- επικεφαλής του ιδρύματος και το έργο θα προορίζεται για παιδιά από 7 έως 14 ετών, θα έχει κυκλοφορία 80.000 αντιτύπων και θα είναι γραμμένο στην «μακεδονική περιφερειακή νόρμα της βουλγαρικής

Που φτάσαμε στα Ίμια…(Φωτο)

Από το tourkikanea

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε ένας φίλος με το εξής σχόλιο :

¨Πιστεύω φίλε ότι είναι αληθινή. Στα Ίμια προχθές.

Τα φυλάει η Τουρκία. Ρε που φτάσανε την χώρα¨

Εμείς απλά να θυμίσουμε πως τον πρωθυπουργό των Ιμίων Σημίτη, ο ¨κυρίαρχος λαός¨ μετά από εκείνο το ρεζιλίκι των Ιμίων το εξέλεξε και πάλι…

Ἐκεῖνες τίς ἡμέρες τοῦ μοιραίου 1996…

Ἐκείνη τήν ἡμέρα ὅλα ἦταν θολά

Εἶχα μιλήσει νωρίς τό πρωί μέ φίλη, συγγενῆ τοῦ Παναγιώτη Βλαχάκου. «Ὁ Νῖκος χάθηκε!» μοῦ εἶχε πεῖ. Εἶχα ρωτήσει: «Πῶς ποῦ;», ἀλλά ἀπάντηση δέν ἔλαβα. Δέν γνώριζε, δηλαδή καί ἡ ἴδια… Μετά, ἄρχισαν νά φθάνουν καταιγιστικά τά νέα. Ὅλα τά νέα! Εἴχαμε παραδώσει πάτριον ἔδαφος! Μίλησα μέ πρώην ὑπουργό τοῦ Ἀνδρέα. «Τί εἶναι αὐτά; Τί τρέχει;» Δέν μπορῶ νά γράψω τίς φράσεις πού ἄκουσα. Μίλησα μέ κανά-δυό φίλους ἀπό τό ΠΑΣΟΚ, πού εἶχαν τεθεῖ ἐκτός «ἐκσυγχρονισμοῦ». Τά «καντήλια» ἔπεφταν βροχηδόν. Μίλησα μέ τόν ἀείμνηστο Μίλτο Ἔβερτ. «Ἔλα στήν Βουλή, νά δοῦμε τί θά πεῖ»…

Στήν Βουλή ὑπῆρχε ἀναταραχή. Κόσμος στούς διαδρόμους, «πηγαδάκια», φωνές, τούς μάζεψαν

Καφενόβιες συζητήσεις θέλουν οι Τούρκοι μέχρι να αναγνωρίσει η ελληνική πλευρά το ψευδοκράτος

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα για… καφέ και κουβέντα προκρίνει η τουρκική πλευρά, η οποία απορρίπτει την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εκτός κι εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της. Είναι μια τακτική, που στοχεύει εν πολλοίς να εκβιάσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση των επιδιώξεων της κατοχικής δύναμης και ανάδειξη του στόχου της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο. Η κατοχική δύναμη δεν βιάζεται, ροκανίζει το χρόνο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα προσεγγίσουν οι υπόλοιποι τις θέσεις της. Άλλωστε αυτή η συνταγή δοκιμάσθηκε και στο παρελθόν και πέτυχε.

«Γαλάζια Πατρίδα» και τώρα χάρτης με «κόκκινα νησιά» στο Αιγαίο! Φωτογραφήθηκε μπροστά του ο Ακάρ!(Βίντεο)

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ φωτογραφίζεται μπροστά σε χάρτη όπου όλα τα ακριτικά μας νησιά είναι χρωματισμένα «κόκκινα»!

Ο χάρτης είναι αναρτημένος στο επιχειρησιακό κέντρο της τουρκικής αεροπορίας, όπου ο Ακάρ πήγε για να κάνει δηλώσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Κούρδων μαχητών.
 
Δεν πρόκειται ούτε για τυχαίο γεγονός ,ούτε για «απροσεξία». Αυτό ήθελε να μας δείξει ο Ακάρ, αν και στην Αθήνα νομίζουμε ότι παριστάνουν ότι δε βλέπουν…

Πώς η Γερμανία της κ. Μέρκελ έβαλε την Ευρώπη σε γεωπολιτικές περιπέτειες

Του Αλέξανδρου Δρίβα 

Οι παράγοντες και οι συντελεστές που επηρεάζουν αυτό που συνοπτικά λέμε "Κρίσης της Ουκρανίας" είναι πάρα πολλοί. Η γενίκευση "πάρα πολλοί" τείνει κυριολεκτικά -αν δανειστούμε μαθηματική ορολογία- στο άπειρον. Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός πολυπολικού κόσμου ο οποίος εκτός από πολλούς πόλους (κράτη) έχει και άλλους παράγοντες (πχ πολυεθνικές εταιρείες, μετάβαση της διεθνούς οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κτλ). Κάθε εποχή, αφήνει σαν κληροδότημα τον τρόπο σκέψης της. Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν επηρέασε μόνο τις διακρατικές σχέσεις αλλά το ίδιο το σκεπτικό των λαών στον κόσμο. Μια τέτοια νοοτροπία, δεν σταματάει αυτομάτως με το τέλος της εποχής της.

Κλιμακώνει η Ουάσιγκτον, αναμένοντας την επόμενη κίνηση του Πούτιν: Έχει στρατό και πολεμικό υλικό για να εισβάλει… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου (Βίντεο)

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία, την Τρίτη, των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία επιθετική κίνηση, που οδηγεί σε κλιμάκωση.

Έδωσε επίσημα την έγκριση του το πρωί της Τετάρτης για την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σε τρεις χώρες της Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Προέδρου από τους Αμερικανούς στρατηγούς και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που του ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει στρατεύματα και πολεμικό υλικό που της δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία, όποτε το επιθυμεί.

Σκληρή απάντηση στο ΚΚΕ από τον καθηγητή Ραντσένκο: «Ναι, είμαι αντικομμουνιστής γιατί... έζησα στη Σοβιετική Ένωση»

Από το  parapolitika 

«Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από την ΕΣΣΔ...»

Την πιο πειστική απάντηση στην οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τα αποχαρακτηρισμένα επίσημα αρχεία της ΕΣΣΔ έδωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Σεργκέι Ραντσένκο

Η επάνοδος του Γιαννάκη Κασουλίδη, η τουρκοποίηση του Κυπριακού και οι ευθύνες του Προέδρου - Νεάρχου(Βίντεο)

Περικλής Νεάρχου - Γιώργος Φίλης:
Η επάνοδος του Γιαννάκη Κασουλίδη, η τουρκοποίηση του Κυπριακού και οι ευθύνες του Προέδρου. (31/01/2022) Καλεσμένοι του Αντρέα Μαζαράκη στην εκπομπή " Ο Εξαρχείων "

Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία κομμάτι της | Κωνσταντίνος Γρίβας (Βίντεο)

Κωνσταντίνος Γρίβας: Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία κομμάτι της 

Για τις κρίσιμες ώρες παγκόσμια για την ειρήνη και ασφάλεια, με επίκεντρο τις επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρώπη, μία σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία μίλησε ο Κωνσταντίνος Γρίβας. 

Η Ουκρανία μπορεί να διαλυθεί πλήρως από μία τέτοια σύγκρουση, κάτι που στο συνολικό παίγνιο των ΗΠΑ για την Ευρώπη, εμφανίζεται ως ήσσονος σημασίας , εφόσον καταφέρει να εγκλωβίσει την Ρωσία σε μια τέτοια κρίση, την ώρα που είναι εμφανές ότι η Ρωσία έχει συγκεκριμένα όρια τα οποία αν υπερβεί με υποχωρήσεις, ουσιαστικά δημιουργεί στον εαυτό της ζωτικά θέματα ασφάλειας.

Πέτρος Λιάκουρας, Καμία νομική βάση δεν έχουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τα Ελληνικά νησιά(Βίντεο)

Καμία νομική βάση δεν έχουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τα Ελληνικά νησιά δηλώνει ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας 

Ο κος Λιάκουρας μιλάει για την θέση της Τουρκίας που προσπαθεί να συνδέσει την αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών με την κυριαρχία, εξηγεί τους λόγους που το κάνει, πώς συνδέεται με την στρατηγική που είχε αναπτύξει το 1994 για "γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο" και εξηγεί γιατί όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία νομική υπόσταση