Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος (1405 – 1453)

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τις ορδές του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ στις 29 Μαΐου 1453. Με τον θάνατό του έγραψε την τελευταία σελίδα της χιλιόχρονης ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1405 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και της Σέρβας συζύγου του Έλενας Δραγάση (Γελένα Ντράγκας στα σλαβικά).
Όταν μεγάλωσε παρέμεινε για μικρό διάστημα στην Ταυρική (σημερινή Κριμαία) και στη συνέχεια πήγε στην Πελοπόννησο, όπου με τους αδελφούς του Θωμά και Θεόδωρο ανέλαβαν τη διοίκηση του Δεσποτάτου του Μωρέος ή Μυστρά

Ολυμπιακός: 38 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 - Το Βίντεο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού για την τραγωδία της Θύρας 7

Συμπληρώθηκαν κιόλας 38 χρόνια από τη μέρα που γράφτηκε η πιο «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και του Ολυμπιακού, η τραγωδία της Θύρας 7.

Με το ημερολόγιο να δείχνει 8 Φεβρουαρίου του 1981, περισσότεροι από 35.000 φίλαθλοι κατευθύνονται προς το «Γεώργιος Καραισκάκης», για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν κεφάλι στο σκορ στο 30ο λεπτό με ωραίο σουτ του Γαλάκου. Το ημίχρονο κλείνει με τον Ολυμπιακό να προηγείται 1-0.

Έχει το παιδί σας πυρετό; Τι πρέπει να προσέξετε και τι δεν πρέπει να κάνετε

Του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.,
Από το medlabnews.gr

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος, επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αιτία για την οποία το παιδί έχει πυρετό και η θερμοκρασία του παιδιού σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό όταν η λοίμωξη περάσει.

Βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όταν έχουν πυρετό και πρέπει να ελέγχονται από παιδίατρο.

Τι είναι ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας είναι μεγαλύτερη από το κανονικό. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου 37. Κελσίου, αλλά αυτή μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα παιδιά, η θερμοκρασία πάνω από 38.C υποδηλώνει πυρετό. Δεν αποτελεί πάντοτε ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Ο πυρετός πρέπει να φθάσει τους 42.C

Καιρός: Δείτε καρέ - καρέ πώς κατεβαίνει ο χιονιάς προς την Ελλάδα

Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας... 

Η ψυχρή εισβολή αρχίζει να «κλειδώνει» και όπως θα δείτε στο βίντεο με την πορεία της προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, είναι αρκετά έντονη και ικανή, αν συνοδευτεί και με το πέρασμα βαρομετρικού χαμηλού, να προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμη και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.


Δείτε καρέ - καρέ την κάθοδο της ψυχρής «λίμνης» προς την Ελλάδα.

Κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος»

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Η Ομοσπονδία μάλιστα κατηγορεί τις κρατικές υπηρεσίες ότι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από τη γρίπη και τις επιπλοκές της: «Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης».

Άλλο ΝΑΤΟ κι άλλο όνομα

Του Ν. Λυγερού

Με την υπογραφή στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ δηλώνει επίσημα ότι τα Σκόπια πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αλλά να ξέρουμε όλοι ότι προς το παρόν αυτό γίνεται μόνο και μόνο με την υποψηφιότητα με το όνομα FYROM. Δεν είναι ούτε ως Μακεδονία ούτε ως Βόρεια Μακεδονία που εντάσσονται προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα αλλά και από τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που πρέπει να κυρώσουν στα κοινοβούλιά τους το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έτσι ακόμα και τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Από το Σκοπιανό στους Δήμους της Ελλάδας - Το Σκοπιανό επηρεάζει όλο το πολιτικό σκηνικό

Από το Σκοπιανό στους Δήμους της Ελλάδας
Του Ν. Λυγερού

Παρόλο που το Σκοπιανό έχει γίνει ένα επίκαιρο θέμα για όλη την Ελλάδα, πολλοί σε επίπεδο Δήμων θεωρούσαν ότι δεν τους αφορούσε άμεσα και κατά συνέπεια απέφυγαν να πάρουν μία επίσημη θέση για να μην εκτεθούν. Τώρα όμως πολλοί από αυτούς αντιλήφθηκαν ότι η απουσία τοποθέτησης άρχισε να προκαλεί κόστος στην υποψηφιότητά τους, διότι εκλαμβάνεται ως θετική προς το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι νιώθουν την ανάγκη να εκδηλωθούν άμεσα και αμέσως για να μην υποστούν κάποιο πολιτικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι ήδη ο νέος Μακεδονικός Αγώνας έχει φέρει αποτελέσματα διότι παλαιότερα τον θεωρούσαν ως ένα γραφικό θέμα, χωρίς πρακτικές επιπτώσεις στην εθνική πολιτική και ειδικά στο επίπεδο των Δήμων της Ελλάδας. Ακόμα και ο Δήμος της Αθήνας έχει επηρεαστεί στο έπακρο με το Σκοπιανό. Και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα στρατηγικό λάθος στις εκτιμήσεις της, διότι θεωρούσε ότι θα το περάσει εύκολα κι όχι μόνο δεν θα έχει πολιτικό κόστος,

Αιωνόβια γενοκτονία και διεθνοποίηση

Του Ν. Λυγερού

Με την εκατονταετία της επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μ’ έναν τρόπο πιο θεμελιακό και στρατηγικό επίπεδο το θέμα της διεθνοποίησης. Διότι δεν μιλούμε για μια απλή επέτειο όπως γινόταν κάθε χρόνο. Η γενοκτονία ως μνημοσύνη έχει κατακτήσει την πρώτη Χρονοστρατηγική μονάδα, δηλαδή τον αιώνα. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να θεμελιωθούν όλα τα στοιχεία μέσω των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας και των Δίκαιων που επιτρέψαν σε μια τέτοια μονάδα να χτίσουν τη μνημοσύνη των θυμάτων και των επιζώντων. Πρέπει και οι ξένοι να μπορούν να μάθουν τι έγινε και πως αυτά τα δεδομένα αξιοποιήθηκαν για να επινοηθεί η έννοια της γενοκτονίας από τον Lemkin, που θα οδηγούσε στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών