Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ολυμπιακός: 38 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 - Το Βίντεο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού για την τραγωδία της Θύρας 7

Συμπληρώθηκαν κιόλας 38 χρόνια από τη μέρα που γράφτηκε η πιο «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και του Ολυμπιακού, η τραγωδία της Θύρας 7.

Με το ημερολόγιο να δείχνει 8 Φεβρουαρίου του 1981, περισσότεροι από 35.000 φίλαθλοι κατευθύνονται προς το «Γεώργιος Καραισκάκης», για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν κεφάλι στο σκορ στο 30ο λεπτό με ωραίο σουτ του Γαλάκου. Το ημίχρονο κλείνει με τον Ολυμπιακό να προηγείται 1-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Πειραιά κυριαρχεί πλήρως. Μία αποβολή του Μανωλά και ένας καταιγιστικός Ολυμπιακός δίνουν πανηγυρικό τόνο στο ντέρμπι. Στο 53’ ο Γαλάκος βρίσκει ξανά δίχτυα και η εξέδρα παίρνει φωτιά. 15 λεπτά αργότερα ο Κουσουλάκης γράφει το 3-0 και κάπου εκεί η ΑΕΚ καταρρέει. Ακολούθησαν τα γκολ του Ορφανού (75’), του Βαμβακούλα (80’) και ακόμα ένα του Γαλάκου (84’).Ο φωτεινός πίνακας γράφει, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 6-0.

Η χαρά στις κερκίδες ανείπωτη. Το πέταλο της Θύρας 7 αρχίζει να αδειάζει πάρα πολύ γρήγορα. Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν προς τη Θύρα 1 που βρίσκονται τα αποδυτήρια, για να αποθεώσουν τους παίκτες. Ξαφνικά όμως η χαρά δίνει τη θέση της στον τρόμο. Οι φωνές από συνθήματα χαράς, εξελίσσονται σε κραυγές βοήθειας και πόνου. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Καθώς έτρεχαν προς την έξοδο της Θύρας 7, κάποιος που κατέβαινε τη σκάλα παραπάτησε, έχασε την ισορροπία του και από τη μια στιγμή στην άλλη, όσοι βρίσκονταν κοντά άρχισαν να κατρακυλούν σαν ντόμινο και να καταπλακώνονται. Όσο και αν φώναξαν στους πίσω να σταματήσουν να τρέχουν, ήταν μάταιο.

Οι φωνές από τα πανηγύρια ήταν τόσες πολλές που δεν ακουγόταν τίποτα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά τα σκαλοπάτια της Θύρας 7 αρχίζουν να βάφονται με αίμα. Άνθρωποι να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον και το μόνο που κυριαρχεί πλέον στην ατμόσφαιρα είναι ουρλιαχτά και φωνές να ακούγονται πλέον παντού και δεκάδες άνθρωποι να μην μπορούν να αναπνεύσουν. Η σιδερένια πόρτα ήταν κλειστή.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του 18χρονου τότε Ηλία Λύτρα που έπεσε από τους πρώτους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό..»

Το ρολόι δείχνει 5 παρά 2 και η χαρά μετατρέπεται σε θρήνο. Κάποιοι αστυφύλακες καταφέρνουν να «ξεριζώσουν» ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο. Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται στο Τζάννειο. Οι συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, εκατοντάδες φίλαθλοι ψάχνουν τους φίλους τους. Οι πρώτοι νεκροί αναγνωρίζονται. Θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο αριθμός τους θα φθάσει τους 21. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί για την περίθαλψη των τραυματιών και γίνονται εκκλήσεις για ιατρικές ενισχύσεις και αίμα.

Στο Τζάνειο καταφθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ενημερώνουν διαρκώς τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η τηλεόραση διακόπτει την κανονική ροή του προγράμματός της και μεταδίδει σοβαρή μουσική.

Όλη η Ελλάδα, φίλαθλη και μη, πενθεί. Οι οπαδικές προτιμήσεις υποχωρούν μπροστά στη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Το πιο εξοργιστικό γεγονός της όλης ιστορίας είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους δεν έχει λογοδοτήσει για την απίστευτη αυτή τραγωδία. Οι 5 φύλακες της Θύρας 7, που πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986.

Η μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από τους παράγοντες, τους παίκτες, την τεχνική ηγεσία και τους φίλους του Ολυμπιακού. 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7, ένας ακόμα φίλαθλος θα υποκύψει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, ενώ λίγους μήνες μετά θα προστεθεί ακόμα ένα όνομα στη «μαύρη λίστα» των θυμάτων, που βρισκόταν σε κώμα και έχασε τη μάχη με τη ζωή.


Αυτά είναι τα 21 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στα ιστορικά σκαλοπάτια της Θύρας 7:


Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

ΠΗΓΗ athina984

 Το Βίντεο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού για την τραγωδία της Θύρας 7 


Πέρασαν 38 χρόνια από τη "μαύρη" επέτειο της "Θύρας 7", αλλά κανείς δεν ξέχασε με την ευχή ότι η μνήμη δεν θα επιτρέψει την επανάληψη. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός ετοίμασε ένα video στη μνήμη των θυμάτων το οποίο ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο youtube.
Παράλληλα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έστειλε το δικό του μήνυμα: "Πέρασαν 38 χρόνια από την ημέρα που σημάδεψε τον σύλλογό μας. Από την ημέρα που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς… 38 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στον ελληνικό αθλητισμό. Η ημέρα που σταμάτησε ο χρόνος στα σκαλοπάτια της Θύρας 7.
8-2-81…
Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!
Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε!"
Δείτε το video του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
ΠΗΓΗ sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου