Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Κυνηγώντας «αόρατα» χρώματα στον Παρθενώνα


Την ύπαρξη του κόκκινου στις μετόπες και του μπλε στις ταινίες τους επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα. Επιβεβαιώνεται επίσης η παρουσία μολύβδου στην κόκκινη χρωστική - ένδειξη σημασίας των αρχαίων (και) στη χρωματική λεπτομέρεια.

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ & ΜΥΘΟΙ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Ας δούμε πιο λεπτομερώς πως διαιωνίζεται το αφήγημα για την “έμφυλη” βία και οι μύθοι της. Η επίσημη σελίδα του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) μας ενημερώνει για την βία κατά των γυναικών σε αριθμούς. “Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει αναρτηθεί το 23ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων της ΓΓΟΠΙΦ με θέμα «Έμφυλη Βία». 

Λάρισα: Γυναίκα συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία – Είχε πατήσει το panic button ο σύζυγός της


Στη σύλληψη μίας 36χρονης γυναίκας, η οποία κατηγορήθηκε από τον 42χρονο σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του, στη Λάρισα, προχώρησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Μια κακόγουστη – woke τελετή έναρξης

του Γιώργου Ρακκά

Η χθεσινή τελετή ήταν μια επίδειξη της κυρίαρχης ιδεολογίας και το πρόβλημα με εκείνη είναι η αφόρητη ανία και πλήξη που προκαλεί. Χαρακτηριστική η εικόνα με τον κουΐρ Μυστικό Δείπνο: απολύτως προβλέψιμη μέσα στην υποτιθέμενη εικονοκλαστικότητά της. Τα ίδια και τα ίδια.

«Παράλληλα σύμπαντα» στα ελληνοτουρκικά; Εμείς λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε άδεια και εκείνοι λένε ότι μας έδωσαν


του Γιώργου Σκαφιδά 

Καθαυτό το γεγονός είχε όλα τα «παραδοσιακά» συστατικά ενός σύγχρονου ελληνοτουρκικού «δράματος»: πολεμικά πλοία και σκάφη του λιμενικού, τεχνικού χαρακτήρα έρευνες και αντικρουόμενες NAVTEX, ενεργειακά πρότζεκτ και αντιθετικές επικλήσεις σε θαλάσσιες οριοθετήσεις. 

Το προκλητικό επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο και τα μηνύματα που δίνει


Στιγμιότυπο από άσκηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού
EUROKINISSI

Σε Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου, Αρθρογράφος
Ιστορικός-Διεθνολόγος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Παν/μιου Δυτ.Μακεδονίας

Στην Κύπρο αξιωματουχος ΗΠΑ – Eνημερώνεται για διαχείριση κρίσεων στην περιοχή


Στην Κύπρο βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για θέματα διαχείρισης και πόρων, Ρίτσαρντ Ρ. Βέρμα, για να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς που αφορούν την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή.

Τερματικό Βασιλικού: Αυτές τις παραβάσεις εντοπίζει η ΕΕ - Ζητά πίσω €68 εκ.


Την επιστροφή ποσού €68.608.438,46, που αποτελεί την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα προς την ΕΤΥΦΑ, ως το συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σε σχέση με το έργο του τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Το Υπουργείο σημειώνει ότι θα απαντήσει στην Κομισιόν εντός 30 ημερών.

Great Sea Interconnector ΤΕΛΟΣ; Φόβος Τουρκίας


Τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτης) μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector (GSI), πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ύστερα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου.

Κορβέτες Κ-130: Γερμανική σφήνα στο πρόγραμμα κορβέτων του Πολεμικού Ναυτικού

Αναστάσιος Παπανδρέου

 Το 2001 η κοινοπραξία ARGE των γερμανικών εταιριών ThyssenKrupp Marine Systems, Nordseewerke and Lurssen Werft κέρδισε ένα συμβόλαιο από το γερμανικό ναυτικό για τη ναυπήγηση πέντε ελαφρών κορβετών του σχεδίου ARGE K-130. 

Και ας πούμε ότι ο στόλος θα αποκτήσει τα νέα πλοία που θέλει: Ποιος θα τα στελεχώσει άραγε; Η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του Πολεμικού Ναυτικού


Στιγμιότυπο από την τελετή προ απόπλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

«Όταν ο πρώτος νέος μαθητής που εισέρχεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έχει συγκεντρώσει 14.000 μόρια και η βάση βρίσκεται στα 11.000 μόρια κι αν υπολογίσει κανείς αυτούς που θα φύγουν το διάστημα της προπαίδευσης, η βάση θα πέσει κάτω απο το 10, άρα ποιο μπορεί να είναι το επίπεδο των αυριανών αξιωματικών που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε έναν ιδιαίτερα σύγχρονο στόλο;»

Πολεμικό Ναυτικό: Θέμα χρόνου η επόμενη «αναμέτρηση» με την Τουρκία και επείγει η άμεση ενίσχυση


*Του Κώστα Σαρικά

Όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα στα όρια των χωρικών υδάτων Κάσου – Καρπάθου, με την Τουρκία να επανέρχεται για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» αλλά και όσα ακολούθησαν με τις προκλητικές διαρροές του τουρκικού υπουργείου άμυνας, σηματοδοτούν την έναρξη του επόμενου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας και υπενθυμίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το Πολεμικό Ναυτικό.

Σχολή Πολέμου: Το “Top Gun” του Στρατού Ξηράς έδωσε την 10η τάξη

Η Σχολή Πολέμου αποτελεί το “Top Gun” του Στρατού Ξηράς. Εκεί όπου παρέχεται η εκπαίδευση στη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη, με σκοπό να καταρτίζει αξιωματικούς επιτελείς και να προετοιμάζει διοικητές, ικανούς να χειρίζονται τα προβλήματα ενός σύγχρονου πολέμου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάς και πυρηνική ενέργεια


Η πυρηνική ενέργεια, μία από τις πιο διχαστικές και αμφιλεγόμενες μορφές ενέργειας, απασχολεί ιδιαιτέρως τελευταία, και όχι άδικα. Η ευρωπαϊκή τάση αυτήν τη στιγμή, δημιουργεί «πρόσφορο» έδαφος για την ανάπτυξη τεχνολογιών νέων, μικρότερων και ασφαλέστερων αντιδραστήρων.

Τουρκία: το υπουργείο Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα ότι εγκατέλειψε μετανάστες σε φουρτούνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ERDEM SAHIN/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνεχόμενες εντάσεις προκαλεί η Άγκυρα καθώς το το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στρέφεται κατά του ελληνικού Λιμενικού και το κατηγορεί ότι εγκατέλειψε μετανάστες εν μέσω φουρτούνας.  Μάλιστα, έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα με το οποίο στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.

Η Αλβανία ανακινεί το θέμα των Τσάμηδων λόγω της υπόθεσης Μπελέρη. Δάκτυλος Τουρκίας και εδώ;


Αλεξία Τασούλη

Με ανιστόρητες κατηγορίες Αλβανία προκαλεί την Ελλάδα - Ο ρόλος της Τουρκίας

Προκαλεί η Τουρκία και ετοιμάζει νέες έρευνες στη Μεσόγειο!

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά

Βαγγέλης Λάσκαρης

Άκρως προκλητική παραμένει η στάση που διατηρεί η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά θέματα, με τη γειτονική χώρα να φαίνεται πως έχει στα άμεσα σχέδια της νέες έρευνες στη Μεσόγειο!

«Έκπληξη στην Ελλάδα στην ‘κρίση της Κάσου’ με την άφιξη του drone Aksungur»


Ιούλιος 27, 2024. Ελλάδα.

Στα παρασκήνια της νέας κρίσης στην οποία τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία αντιμετώπισαν το ένα το άλλο στα ανοιχτά της Κάσου, αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα έκανε μια έκπληξη με το επιθετικό drone Aksungur το οποίο παρέμεινε στον αέρα για 72 ώρες, γράφουν τα τουρκικά ηλεκτρονικά media.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις


«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο», αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ταράζει ξανά τα νερά στο Αιγαίο η Τουρκία: Η μυστική συνάντηση για το τουρκολιβυκό σύμφωνο και η ανένδοτη στάση στο Κυπριακό


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Άγκυρα ξαναθυμήθηκε τον παλιό της εαυτό

«Σκίζουμε με τα νύχια μας τα άντρα των τρομοκρατών!» -Οι Τούρκοι βομβάρδισαν Κούρδους στο βόρειο Ιράκ


Ιούλιος 27, 2024. Ελλάδα.

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε ότι τουρκικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Ντιγιαρμπακίρ επιτέθηκαν σε στόχους Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές Γκάρα, Καντίλ και Άσος.

Σκληρή επίθεση Ερντογάν σε Νετανιάχου: «Έστεψαν τον Χίτλερ της εποχής μας»

«Χίτλερ» αποκάλεσε ξανά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα χειροκροτήματα που δέχτηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Χαμάς: Τουλάχιστον 30 νεκροί από πλήγμα του Ισραήλ σε σχολείο – «Ήταν κέντρο διοίκησης» λένε οι IDF


Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πλήγμα του Ισραήλ σε σχολείο στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ της κεντρικής Γάζας, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Γάζα: Νέα εντολή για εκκένωση περιοχών της Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό


Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους αρκετών συνοικιών της Χαν Γιουνίς «να απομακρυνθούν προσωρινά προς την ανθρωπιστική ζώνη της Αλ Μαουάσι»

Ισραήλ: Έρχεται μεγάλη επίθεση κατά της Χεζμπολά στο Λίβανο


Ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι οι μονάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, προετοιμάζονται για "αποφασιστική επίθεση" εναντίον της Χεζμπολά, έπειτα από πολύμηνες ανταλλαγές πυρών.

Γάζα: Συνομιλίες για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός αύριο στη Ρώμη

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, του Κατάρ και του Ισραήλ αναμένεται να συναντηθούν αύριο Κυριακή 28/07 στη Ρώμη, στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της ενδεχόμενης κήρυξης ανακωχής στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Παρασκευή «ανώτερος αξιωματούχος» που επικαλέστηκε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Ερυθρά θάλασσα: Οι Χούθι απειλή και για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι επιθετικές δραστηριότητες των Χούθι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs), μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USVs), αλλά και πυραυλικών επιθέσεων, έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Νέα κτυπήματα εναντίον των Χούθι: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβάρδισαν στη Χοντάιντα με στόχο αεροδρόμιο, που χρησιμοποιούν οι “αντάρτες”, ομολογεί δικό τους κανάλι


FILE PHOTO: epa11489484 A Houthi soldier keeps watch in front of flames and smoke rising from a burning pile of seized narcotic drugs during their destruction, in Sana’a, Yemen, 20 July 2024. EPA, YAHYA ARHAB

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από τους Χούθι πόλη Χοντάιντα της Υεμένης αργά το βράδυ χθες Παρασκευή, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, που πρόσκειται στο κίνημα ανταρτών.

Τραμπ σε Νετανιάχου: Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μεγάλους πολέμους στη Μέση Ανατολή αν δεν εκλεγώ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς χθες Παρασκευή εναντίον των Δημοκρατικών αντιπάλων του κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Φλόριντα, ενώ προφήτευσε καταστροφή στη Μέση Ανατολή αν δεν εκλεγεί ξανά ο ίδιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι απαντά το «Παρίσι 2024» σε όσους προσβλήθηκαν από την τελετή έναρξης


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

(vid) Τι λένε οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και «σε αυτούς που δεν συμμερίζονται τη σεξουαλική ελευθερία». Σκηνή με τραβεστί ερμηνεύθηκε ως ο Μυστικός Δείπνος του Ντα Βίντσι. Μπέρδεψαν τη Νότια με τη Βόρεια Κορέα

Φάρσα, κιτς, ντεφιλέ για drag-queens και γκέι -«Ποτάμι» τα αρνητικά σχόλια για τους ΟΑ στο Παρίσι [εικόνες]


Mοιρασμένος είναι ο πλανήτης σήμερα, λίγες ώρες μετά την εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. «Το καλύτερο θέαμα στη γη» αποκάλεσε η Daily express την τελετή, «Η φάρσα» έγραψε η Daily Mail, «ένα μείγμα κιτς, τέχνης και μόδας» σχολίασαν οι New York Times.

Σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα: Δεν αποκλείει ανάμειξη ξένης χώρας ο υπ. Εσωτερικών


Οι επιθέσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής κατέστρεψαν υποδομές κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν το Παρίσι με πόλεις όπως η Λιλ, στα βόρεια, το Μπορντό, στα δυτικά, και το Στρασβούργο, στα ανατολικά.

Όρμπαν: Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ


«Η Ουκρανία ποτέ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ» δήλωσε σε ομιλία του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουκρανία έπληξε αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία


Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λένε πως έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε 27 ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στα ύδατα της Κριμαίας.

Στη σύνοδο ASEAN o Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στο Λάος, τον πρώτο σταθμό νέας περιοδείας του στην Ασία, με σκοπό να επαναβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιφέρεια, όπου η επιρροή της Κίνας μεγεθύνεται.