Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ελλάς και πυρηνική ενέργεια


Η πυρηνική ενέργεια, μία από τις πιο διχαστικές και αμφιλεγόμενες μορφές ενέργειας, απασχολεί ιδιαιτέρως τελευταία, και όχι άδικα. Η ευρωπαϊκή τάση αυτήν τη στιγμή, δημιουργεί «πρόσφορο» έδαφος για την ανάπτυξη τεχνολογιών νέων, μικρότερων και ασφαλέστερων αντιδραστήρων.

THΣ Μαργαρίτας Ασημακοπούλου
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR

Οι αντιδραστήρες μικρότερης κλίμακας έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των κρατών που επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή ατομικής ενέργειας με απώτερο σκοπό να επιτύχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους. Στην τεχνολογία αυτή προσανατολίζεται και η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή ρεύματος από πυρηνική ενέργεια.

Στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable» που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης, έθιξε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ως μια κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής. «Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο οι αντιδραστήρες «τσέπης»
Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) έρχονται να δώσουν τη λύση, καθώς είναι ασφαλέστεροι, φθηνότεροι, ταχύτεροι και ευκολότεροι στην κατασκευή απ’ ό,τι οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Ακριβώς επειδή είναι μικροί, μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα, όπου συνήθως βρίσκονται ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Τα πλεονεκτήματα των πυρηνικών «τσέπης», όπως αλλιώς λέγονται, είναι σημαντικά, για αυτό και προωθούνται εντόνως και επίσημα από την Ε.Ε. Σύμφωνα με την τελευταία, λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν πιο εύκολα οι χειριστές να σβήσουν αυτές τις μονάδες, ενώ ταυτόχρονα τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν λειτουργούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα αποσυνδέοντας ουσιαστικά σε περίπτωση ατυχήματος κρίσιμα μέρη του εξοπλισμού. Μπορούν, επίσης, να αντικαταστήσουν μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα και να ενσωματωθούν σε ενεργειακούς κόμβους συνδυαστικά με ΑΠΕ και υδρογόνο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου