Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

«Παράλληλα σύμπαντα» στα ελληνοτουρκικά; Εμείς λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε άδεια και εκείνοι λένε ότι μας έδωσαν


του Γιώργου Σκαφιδά 

Καθαυτό το γεγονός είχε όλα τα «παραδοσιακά» συστατικά ενός σύγχρονου ελληνοτουρκικού «δράματος»: πολεμικά πλοία και σκάφη του λιμενικού, τεχνικού χαρακτήρα έρευνες και αντικρουόμενες NAVTEX, ενεργειακά πρότζεκτ και αντιθετικές επικλήσεις σε θαλάσσιες οριοθετήσεις. 

Ένα υπό ιταλική σημαίο πλοίο, το «Ievoli Relume», πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του οποίου είναι η Great Sea Interconnector) στην περιοχή νότια της Κάσου. Αποστολή του: να προετοιμάσει το έδαφος για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, ενός έργου το οποίο έχει μάλιστα ενταχθεί και στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στη θέα του εν λόγω πλοίου, η τουρκική πλευρά έστειλε πολεμικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προφανώς με στόχο να υπενθυμίσει/παγιώσει τις μονομερείς τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις όπως εκείνες αποτυπώνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 αλλά και στην επιστολή (A/74/757) που είχε κοινοποιήσει στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2020 ο πλέον πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου

Βλέποντας τις τουρκικές κινήσεις, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στην περιοχή δικά της πλοία, ενώ παράλληλα «άρχισαν τα τηλέφωνα» μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. 

Οι έρευνες του «Ievoli Relume» τελικώς ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο όμως από διαφορετικές «αναγνώσεις», με τα φιλοκυβερνητικά ελληνικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι ενεργοποιήθηκε επιτυχώς ο ελληνοτουρκικός μηχανισμός απεμπλοκής, και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ από την άλλη πλευρά να υποστηρίζουν, επικαλούμενα πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, ότι το υπό ιταλική σημαία πλοίο εκτέλεσε μεν τις εργασίες που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει αλλά αφού προηγουμένως έλαβε «άδεια» από την Τουρκία για να εισέλθει σε περιοχές «τουρκικής δικαιοδοσίας» έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων νοτίως της Κάσου. 

Οσα συνέβησαν τα περασμένα 24ωρα νοτίως της Κάσου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έλαβαν χώρα με φόντο αφενός τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που είχαν υπογράψει οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα τον περασμένο Δεκέμβριο, και αφετέρου τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου που είχαν υπογράψει οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι στο Κάιρο τον Αύγουστο του 2020. 

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων», διεμήνυε στις 6 Αυγούστου του 2020, ως ΥΠΕΞ τότε, από το Κάιρο ο κ. Δένδιας.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επιμένει να υπερασπίζεται ως κεκτημένο εκείνο το μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης (βλ. πρόσφατες δηλώσεις στο Skynews Arabia) ενώ η τουρκική πλευρά στέλνει πολεμικά πλοία στην ελληνική ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) με το επιχείρημα ότι αποτελεί περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. 

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται να ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείο Αμυνας, «το R/V IEVOLI RELLUME προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη.

Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις.

Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους». 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ωστόσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης αργότερα στον Real FM, «η έρευνα (σ.σ. του Ievoli Relume) ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον σχεδιασμό. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εμείς αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο τουρκολιβυκό μνημόνιο –το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο– είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Αρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη.»

Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι πήγαμε μόνοι μας και εκείνοι λένε ότι μας άφησαν. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; 

Μήπως μπαίνουμε πια σε μια φάση όπου η κάθε πλευρά θα λέει τα δικά της, μέσα όμως σε ένα κλίμα ελεγχόμενης έντασης; 

Η τεχνική δουλειά που ήταν να γίνει νοτίως της Κάσου πάντως φαίνεται ότι έγινε και ότι οι προγραμματισμένες εργασίες ολοκληρώθηκαν. Αυτήν τη φορά τα διαφορετικά «αφηγήματα» δεν οδήγησαν σε θερμό επεισόδιο. Κάποια στιγμή στο μέλλον ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν. 

από την ιστοσελίδα amynanet.gr

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου