Ιούλιος 27, 2024. Ελλάδα.
Στα παρασκήνια της νέας κρίσης στην οποία τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία αντιμετώπισαν το ένα το άλλο στα ανοιχτά της Κάσου, αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα έκανε μια έκπληξη με το επιθετικό drone Aksungur το οποίο παρέμεινε στον αέρα για 72 ώρες, γράφουν τα τουρκικά ηλεκτρονικά media.
Όπως σημειώνεται, η «καταιγίδα της Ανατολικής Μεσογείου που ξέσπασε όταν τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο το καλοκαίρι του 2020 υποχώρησε κατά καιρούς, έφερε, όμως, πολλές στρατηγικές και στρατιωτικές αλλαγές τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Η Ελλάδα φοβήθηκε την Τουρκία
Η Ελλάδα, που άνοιξε τις βάσεις της στις ΗΠΑ και τη Γαλλία από τον φόβο της Τουρκίας , ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για οπλισμό.
Προέβη στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belharra από τη Γαλλία ακολούθησε η αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper και η παράδοση στην Ελλάδα των τζετ F-35, από τα οποία η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμά τους.
Υπεγράφη το συμβόλαιο με τις ΗΠΑ
Η διοίκηση της Αθήνας προχώρησε την Πέμπτη στο επίσημο βήμα για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35, για τα οποία γίνεται λόγος εδώ και δύο χρόνια, και υπέγραψε το συμβόλαιο για την αγορά 20 τζετ σε πρώτο στάδιο και το έστειλε στην Ουάσιγκτον.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η επιστολή αποδοχής των F-35 υπογράφηκε και εστάλη στις ΗΠΑ. Αυτή η αγορά θα έχει ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα στην περιοχή μας».
Τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, που παράγονται από τη Lockheed Martin, την κορυφαία αμερικανική εταιρεία όπλων και τεχνολογίας, πρόκειται να παραδοθούν στην Ελλάδα από το 2028.
Η συμφωνία των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης την επιλογή για την Ελλάδα να παραγγείλει αργότερα 20 επιπλέον F-35. Το πακέτο, που αποτελείται από τα πρώτα 20 αεροσκάφη για τα οποία υπογράφηκε η σύμβαση, θα κοστίσει στην Αθήνα 3,5 δισ. δολάρια.
Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση ενός πακέτου στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 42 κινητήρες αεροσκαφών, συσκευές επικοινωνίας, διάφορους εξοπλισμούς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, επιμελητεία, συντήρηση και υποστήριξη.
Ανησυχία στην Ελλάδα από τις επιτυχίες της Τουρκίας
Όπως σημειώνουν τα τουρκικά media, η Ελλάδα ανησυχεί για την επιτυχία της Τουρκίας στην αλλαγή των παραδειγμάτων του πολέμου, ειδικά στα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Μετά το ήσυχο καλοκαίρι του 2023, τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα στα ανοικτά των ακτών των νήσων Κάσου και Καρπάθου, πριν πραγματοποιηθεί αναμέτρηση της ναυτικής βάσης στην Κύπρο.
Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume, το οποίο προσπαθούσε να παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα για να περάσει καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κύπρου, ανακόπηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η κρίση δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο στα στα ανοικτά των ακτών της νήσου Κάσος και της νήσου Κάρπαθου. Αποτελείται από δύο μικρά νησάκια, το μεγαλύτερο νησί της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της Κρήτης.
Η Τουρκία είπε δεν έχετε την άδεια
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Αθήνα έκανε αίτηση στην Άγκυρα και έλαβε τις απαραίτητες άδειες και ότι το ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από την άλλη, υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ήταν νομικά άκυρη και υποστήριξε ότι δεν ελήφθη άδεια από την Άγκυρα για το εξερευνητικό πλοίο.
Στη σημερινή (χθες) του δήλωση, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας δεν έγιναν σεβαστές και δεν θα προβληθούν στο μέλλον.
Μάλιστα, η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το drone που συνόδευε τα τουρκικά πλοία- ένα άγνωστο παρασκήνιο από το περιστατικό της Κάσου».
Σύμφωνα με την είδηση, τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ επέστρεφαν από την Βόρεια Κύπρο, άλλαξαν κατεύθυνση και κινήθηκαν προς τα νότια των νησιών Κάσου και Καρπάθου, ενώ το drone Aksungur εμφανίστηκε στον ουρανό.
Δηλώνοντας ότι το οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Aksungur (UCAV) εντοπίστηκε στην περιοχή για πρώτη φορά από ελληνικά ραντάρ, η Καθημερινή χαρακτήρισε το τουρκικό drone ως «ειδικό καλεσμένο».
Σημειώνοντας ότι το drone Aksungur πέταξε στους ουρανούς του Αιγαίου για σχεδόν 72 ώρες από τη Δευτέρα, η εφημερίδα ενημέρωσε ότι το εγχώριας παραγωγής drone χρησιμοποιείται από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από το 2022.
Μάλιστα σημειώνει ότι το Aksungur UCAV μπορεί να πολεμήσει τόσο κατά υποβρυχίων όσο και με επιτήρηση και επίθεση, η Καθημερινή έγραψε ότι τα ελληνικά F-16 στην Κρήτη έλαβαν εντολή να απογειωθούν μετά τον εντοπισμό του drone στους ουρανούς του Αιγαίου.
Γνώρισαν το Aksungur πριν από δύο χρόνια
Η είδηση ανέφερε ότι ελληνικά F-16 και Aksungur ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στον ουρανό και ότι το τουρκικό UAV εγκατέλειψε την περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης, όταν έληξε η ένταση.
Η ελληνική εφημερίδα υπενθύμισε επίσης, ότι η Ελλάδα είχε συναντήσει τον Ακσουνγκούρ στο παρελθόν. Τον Σεπτέμβριο του 2022,το UAV Aksungur φωτογράφισε από αέρος τις βάσεις του ελληνικού ναυτικού στη Λέσβο και τη Χίο και οι επίμαχες εικόνες είχαν συγκλονιστικό αποτέλεσμα στην Αθήνα, όπως σημειώνεται.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου