Η Σχολή Πολέμου αποτελεί το “Top Gun” του Στρατού Ξηράς. Εκεί όπου παρέχεται η εκπαίδευση στη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη, με σκοπό να καταρτίζει αξιωματικούς επιτελείς και να προετοιμάζει διοικητές, ικανούς να χειρίζονται τα προβλήματα ενός σύγχρονου πολέμου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ) στο Στρατόπεδο «ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ Δ. ΝΤΑΛΙΠΗ» στη Θεσσαλονίκη, η τελετή αποφοίτησης της 10ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, ο οποίος απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες.
Στην τελετή παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR) «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Γεωργία Παστελλή – Παντελίδου, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συγγενείς των αποφοιτούντων.
Αποφοίτησαν συνολικά 116 Αξιωματικοί, εκ των οποίων 16 από την Kύπρο και 1 από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Η Σχολή Πολέμου παρέχει γενική εκπαίδευση στη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη, με σκοπό να καταρτίζει αξιωματικούς επιτελείς και να προετοιμάζει διοικητές, ικανούς να χειρίζονται τα προβλήματα ενός σύγχρονου πολέμου, σύμφωνα με το ισχύον δόγμα του Στρατού Ξηράς. Επιπλέον παρακολουθεί, μελετά, δοκιμάζει και προτείνει κάθε αναγκαία αναπροσαρμογή του ισχύοντος δόγματος του Στρατού Ξηράς ενώ διεξάγει τις εισαγωγικές εξετάσεις για την ΑΔΙΣΠΟ (Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου) που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.
Το Φεβρουάριο του 2003, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας υλοποιείται η συνένωση της Σχολής Επιτελών και της Σχολής Πτέρυγας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων σε μια Σχολή με την ονομασία Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (ΣΔΙΕΠ).
Το Σεπτέμβριο του 2003 η ΣΔΙΕΠ ξεκίνησε τη λειτουργία της στο στρατόπεδο “ΝΤΑΛΙΠΗ” στην Καλαμαριά.
Τον Ιούνιο του 2019 με απόφαση της Ιεραρχίας, η Σχολή μετονομάστηκε σε Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ).
Μέχρι σήμερα αποφοίτησαν σε 35 Εκπαιδευτικές Σειρές, 3560 Αξιωματικοί εκ των οποίων 48 αλλοδαποί.
Όπως αναφέρεται και στην σχετική ιστοσελίδα της Σχολής, παρέχοντας ποιοτική και πολυεπίπεδη εκπαίδευση και καλλιεργώντας την κριτική σκέψη, την εφευρετικότητα και την ευρύτητα πνεύματος, έχει ως στόχο να καταστήσει τους σπουδαστές της ικανούς να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να διεξάγουν επιτυχώς τις επιχειρήσεις, σε τακτικό
επίπεδο, στο ταχέως μεταβαλλόμενο και πολύπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η έδρα της Σχολής βρίσκεται στο στρατόπεδο του Μακεδονομάχου «Οπλαρχηγού Δημητρίου Νταλίπη» στο Δήμο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το σύνολο των λειτουργιών της.
Η εκπαίδευση στη Σχολή είναι διάρκειας τουλάχιστον 5μηνών και διαιρείται σε εκπαιδευτικές περιόδους.
Η ακριβής διάρκεια και ημερομηνία ενάρξεως και λήξεως των εκπαιδευτικών περιόδων καθορίζονται με το ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, το οποίο εγκρίνεται από το ΓΕΣ.
Η Σχολή, επιπρόσθετα του κύριου εκπαιδευτικού της έργου, οργανώνει και πραγματοποιεί κατ’ εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Διεθνή Σχολεία. Αυτά αποτελούν, αφενός αναγνώριση των δυνατοτήτων της Σχολής και αφετέρου, αντανακλούν το κύρος των Ελληνικών ΕΔ.
Η Σχολή ως μέλος του δικτύου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΚΑΑ), συμμετέχει στην διεξαγωγή εκπαιδεύσεων, που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ – CSDP).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου