Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων

Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα, όταν ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς οπλαρχηγούς πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη διάσκεψη της Βοστίτσας (26 - 29 Ιανουαρίου), άρχισαν να πυκνώνουν οι φήμες για επικείμενη εξέγερση των ραγιάδων στην Πελοπόννησο. Ο άγγλος πρόξενος στην Πάτρα Γκριν συμβούλευσε τους Τούρκους να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ δεν έλειψαν και Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, όπως ο κοτζάμπασης της Τριπολιτσάς Σωτηράκης Κουγιάς και ο δραγουμάνος του Πασά, Σταυράκης Ιακωβίκης, που πρόδωσαν την υπόθεση, δίνοντας πληροφορίες στους κατακτητές.

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει το HDP για να κερδίσει τις εκλογές

Ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Ντεμιρτάς κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να διασφαλίσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, προσπαθώντας με «παράνομο» τρόπο να απαγορεύσει τη λειτουργία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος με κατηγορίες για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά που εντάθηκε η καταστολή του κόμματός του. Η συνεχιζόμενη κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκισή του, τον έχει αναγάγει, για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οπισθοχώρησης της δημοκρατίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

200 χρόνια από την Επανάσταση: Ο Πάιατ και ακόμα οκτώ πρέσβεις στην Ελλάδα απαγγέλλουν φιλελληνικά ποιήματα (Βίντεο)

Εννεα πρέσβεις απαγγέλουν ποιήματα τιμώντας τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι πρέσβεις εννέα χωρών, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αποδέχθηκαν να διαβάσουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας και επιβεβαιώνοντας τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους.

Με ανάρτηση στο facebook η Κυρία Σακελλαροπούλου προλογίζει το σχετικό βίντεο, το οποίο

Χατίρι στην Άγκυρα για ανοικτή ατζέντα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τις προθέσεις των βασικών παικτών στο Κυπριακό ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν πως θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση , ο καθένας μπορεί να θέσει ελεύθερα τις θέσεις του και στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει- εάν συναινέσουν οι εμπλεκόμενοι- να προτείνει «γεφυρωτικές προτάσεις». Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται επί του παρόντος,  να ισχύουν όσα επιδιώκει η ελληνική πλευρά για «συνέχιση των συζητήσεων από εκεί που έχουν σταματήσει» και προφανώς το παιχνίδι θα διαδραματισθεί σε ένα άλλο καινούργιο γήπεδο. 

Ρελάνς Γάλλων με Βelharra: Κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα & εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης


Οι Γάλλοι δεν μένουν με ''σταυρωμένα'' τα χέρια, καθώς επανέρχονται μέα νέα πρόταση προς το ΠΝ. Ήδη ΗΠΑ, Ολλανδία και Γαλλία έχουν καταθέσει τις τελικές τους προτάσεις, με το Παρίσι να θέλει να τελειώνει γρήγορα η υπόθεση.

Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Γαλλίας, Pierre Vandier στην Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον Α/ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη, το θέμα των φρεγατών Belharra ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.