Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1773 – 1848)

Ηγετική μορφή της Μάνης και της Πελοποννήσου κατά την τελευταία εικοσαετία της Τουρκοκρατίας και εκ των πρωταγωνιστών στον Αγώνα του 1821.
Γόνος της ιστορικής οικογένειας της Μάνης, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1773 στο Λιμένι, επίνειο της Τσίμοβας (σημερινής Αρεόπολης).  Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του Ηλία ή Πιέρρου Μαυρομιχάλη (1730 - 1800) και της Αικατερίνης Κουτσογρηγοράκη, κόρης επιφανούς οικογένειας της Μάνης.
Σε νεαρή ηλικία νυμφεύθηκε την Άννα Μπενάκη, κόρη του προεστού της Καλαμάτας Παναγιώτη Μπενάκη, με την οποία απέκτησε τα εξής έξι παιδιά:

Το σχολείο που αποτελεί φάρο παράδοσης του προσφυγικού ελληνισμού - Το μεράκι ενός ανθρώπου συνδράμει στο να μην ξεχαστεί η ιστορία

Ένα μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Νέας Σάντας Κιλκίς, του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ιστορικού Πόντου, αποτελεί κιβωτό μνήμης και παράδοσης του προσφυγικού ελληνισμού. Και αυτό διότι σε αυτό φιλοξενούνται -μεταξύ άλλων- απολυτήρια μαθητών από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, μαθητολόγιο της σχολικής χρονιάς 1921-22, πολύγραφος, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και πλήθος λογοτεχνικών βιβλίων που δεν χρησιμοποιούνταν λόγω πολυτονικού.

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι(Βίντεο)

Το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα, που πρώτοι αυτοί είχαν κατασκευάσει τον Ιούνιο του 1945, και σκόρπισαν τον όλεθρο σε δύο ιαπωνικές πόλεις, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Με την ενέργειά τους αυτή, που βρήκε πολλούς επικριτές, κατόρθωσαν να επισπεύσουν το τέλος του πολέμου στα μέτωπα του Ειρηνικού και να ελαχιστοποιήσουν τις δικές τους απώλειες. Παράλληλα, δήλωσαν με εμφατικό τρόπο ποιος θα είναι το αφεντικό στις παγκόσμιες υποθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου.

Αντίμετρα από τη Μόσχα για τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα στον Έλληνα πρεσβευτή στη Ρωσία
Τον πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για να του επιδώσει διάβημα σχετικά με τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» στην υπόθεση της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών.
«Στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα

Στην κατηφόρα χωρίς… φρένα η τουρκική λίρα - Νέα ρεκόρ χαμηλής ισοτιμίας λόγω των εντάσεων Ουάσινγκτον-Άγκυρας

Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα νέα χαμηλά ρεκόρ στις ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς η Άγκυρα απάντησε το σαββατοκύριακο σε κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε σχέση με τη σύλληψη ενός αμερικανού πάστορα την Τουρκία.
Ένα δολάριο ανταλλασσόταν αργά το απόγευμα με 5,19 τουρκικές λίρες, με τη λίρα να χάνει πάνω από 2% της αξίας της μέσα στην ημέρα. Επίσης ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 5,99 λίρες.
Η ισοτιμία της ήδη πολύ εξασθενημένης λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 5 λίρες μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από την Ουάσινγκτον κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα.

Να αποσυρθεί το γλωσσάρι της βαρβαρότητας - Όταν τα Σκόπια εκθέτουν την κυβέρνηση

Να αποσυρθεί το γλωσσάρι της βαρβαρότητας
Του Ν. Λυγερού

Το γλωσσάρι της βαρβαρότητας προσπαθεί μάταια βέβαια να αποκρύψει την πραγματικότητα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι αλλά και όσοι το είχαν παραγγείλει δεν έχουν διαβάσει ή έχουν ξεχάσει τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της Τουρκίας και του Κατοχικού καθεστώτος αλλιώς θα ήξεραν ότι το γλωσσάρι είναι ήδη μια μορφή παρανομίας αφού κινείται στο κατοχικό πλαίσιο, το οποίο είναι παράνομο θεσμικά και στο διεθνές επίπεδο.

Λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα - Η Νότια Κορέα βοηθάει την Ελλάδα - Δεν μπορεί να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών στο Μάτι

Λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα
Του Ν. Λυγερού


Μπορεί να λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, αλλά τώρα με τα νέα δεδομένα, πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση. Διότι με όλα όσα μαθαίνουμε καθημερινά πλέον, γίνεται κατανοητό από όλους ότι η διαχείριση της κρίσης ειδικά στο Μάτι, ήρθε να ενισχύσει μία φήμη ασχετοσύνης και επικίνδυνης ανικανότητας. Όσο και να θέλουν μερικοί αρμόδιοι να καλύψουν τα λάθη τους με διάφορες δικαιολογίες που είναι η μία χειρότερη από την άλλη ειδικά όταν υπάρχουν κατηγορίες ενάντια του λαού και βέβαια των νεκρών.

Σταλινικό όνειρο - Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενάντια στη Τουρκία για τα F-35

Σταλινικό όνειρο
Του Ν. Λυγερού


Σε μια Ελλάδα όπου κάθε νησί θα ήταν γκουλάγκ, η κρατική κυβέρνηση αποφασίζει για τα πάντα, υπογράφει χωρίς να περάσει από τη βουλή τη Συμφωνία Πρεσπών, απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά στην ΑΟΖ, δημιουργεί μια βαλκανική ένωση όπου είναι κυρίαρχος ο ρόλος της ως συνεχίστρια της γιουγκοσλαβικής ένωσης και της σοβιετικής ένωσης, καταργεί τις εκλογές διότι δεν έχουν πια νόημα αφού το κόμμα παρέχει τα πάντα, αλλάζει τη σημαία βγάζοντας τον σταυρό και τις γαλάζιες λωρίδες για να βάλει κόκκινες, αντικαθιστά τον εθνικό ύμνο μ’ ένα τραγούδι της παρέας, κλείνει τις εκκλησίες όπου μοιράζεται το όπιο του λαού, βγάζει τους σταυρούς