Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Έτσι ήταν ο αρχαιότερος δρόμος της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί ο Έλγιν έκανε μια στάση για να αρπάξει τρεις ιωνικούς κίονες και ο Σικελιανός έγραψε ποίημα για τις ειδυλλιακές εικόνες δίπλα στο ποτάμι

Πρόκειται για έναν σπουδαίο δρόμο της αρχαιότητας που άντεξε μέσα στον χρόνο και έχει φωτεινή ιστορία. Συνέδεε το Θριάσιο Πεδίο με τη Δυτική Πύλη της Αθήνας και πήρε αυτό το όνομα γιατί αποτελούσε τη διαδρομή που ακολουθούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν αρκετά μνημεία, κάποια από τα οποία έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σήμερα το μόνο τμήμα που διατηρεί κάποια στοιχεία από την αρχαία διαδρομή είναι το 1 χλμ που συνδέει το ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά με τη Λίμνη Κουμουνδούρου.

Η αρχική λήψη έγινε το 1870 και αποτυπώνει το τμήμα της οδού κοντά στο Δαφνί. Η επόμενη φωτογραφία είναι μεταπολεμική και έχει προσανατολισμό προς Αθήνα. Πρόκειται για την Ιερά Οδό που θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αττικής και για πολλούς και της Ευρώπης.

Το πλάτος της Ιεράς Οδού ήταν πέντε μέτρα και σε πολλά σημεία υπήρχαν χτισμένες πέτρες εκατέρωθεν για να συγκρατούν τα νερά και να προφυλάσσουν το οδόστρωμα.

Κλαίνε οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα: Έρχεται το τέλος ...

Κλαίνε οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι: "Η φύση έπαψε να δίνει το μέλι απλόχερα. Τα παλιά χρόνια γινόταν τρύγοι που οι σημερινοί μελισσοκόμοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους". Η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί δραματικά, οι ανθοφορίες έχουν γίνει πολύ ευαίσθητες, και χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Ο καιρός πηγαίνει κόντρα τα μελίσσια, και αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν μπορεί να δαμάσει. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Οι αγρότες ραντίζουν ασυστόλως πάνω στις ανθοφορίες, και δολοφονούν τις μέλισσες. Ο πυρκαγιές, οι παράνομες υλοτομίες και ότι σχετίζεται με τον άνθρωπο υποβιβάζει συνεχώς τον φυτικό μας πλούτο!

Αναδρομικά: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις - «Βόμβα» στα θεμέλια των Ταμείων και του ΕΤΕΑΠ βάζει η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση αυτή αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΠ. Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που «κόπηκαν» από το ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στα ταμεία και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Πρόκειται για περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, καθώς δεν διενεργήθηκαν κατόπιν αναλογιστικών μελετών.

Γιορτάζει η Θράκη: Λαμπροί εορτασμοί για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης-Εικόνες

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία του ΥΕΘΑ, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου, για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης.

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης.

Καιρός: Έπεσαν 27.000 κεραυνοί, έριξε «καρέκλες» και στην Κρήτη είχε 38 βαθμούς - Εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», καταγράφηκαν σχεδόν 27.000 κεραυνοί.

Σύμφωνα με το βροχόπτωσης δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.

Τέλος εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου