Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Μήτρος Πέτροβας (1745 – 1838)

Κλεφτοκαπετάνιος και αγωνιστής του ’21 από τη Μεσσηνία. Είναι περισσότερο γνωστός ως Μητροπέτροβας.
Ο Μήτρος Πέτροβας γεννήθηκε το 1745 (κατ’ άλλες πηγές το 1738) στη Γαράντζα (σημερινή Μέλπεια) της Μεσσηνίας. Ήταν, πιθανώς, γιος του Αγγελή Πέτροβα, αρχηγού ομάδας Κλεφτών επί Ενετοκρατίας (1685-1715).
Συντάχθηκε εξαρχής με τους Κολοκοτρωναίους, με τους οποίους συνδεόταν με δεσμούς αδελφοποιίας, όπως και όλη του η οικογένια. Πήρε μέρος στα Ορλωφικά (1770) και στη συνέχεια εξακολούθησε τον αγώνα του κατά των Τούρκων και Τουρκαλβανών της Πελοποννήσου, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη.

Το θέμα των αγνοουμένων στο Στρασβούργο

Το θέμα των αγνοουμένων και η αποτυχία της Άγκυρας να καταβάλει την αποζημίωση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2014 στους συγγενείς των αγνοουμένων, συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, ενώ η Λευκωσία έχει ήδη υποβάλει υπόμνημα, ζητώντας από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών να καλέσουν την Τουρκία να παράσχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα.

Αεροπορικό χάος: Παγώνουν όλες οι πτήσεις με Boeing 737-8 και 737-9 στην Ευρώπη(Βίντεο)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Κυριακής στην Αιθιοπία.

«H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη, εγκλωβισμένη γυναίκα με τα δυο της παιδιά - Το αυτοκίνητο που οδηγούσε έκανε βουτιά στο κενό

Ώρες αγωνίες για μία μητέρα με τα δύο της παιδιά μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στο δρόμο από Σίσες προς Αλόιδες στο νομό Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσε το neakriti.gr μια γυναίκα είναι εγκλωβισμένη στο όχημα μαζί με τα παιδιά της με την γυναίκα να είναι χωρίς αισθήσεις ενώ σε καλύτερη κατάσταση φαίνεται να είναι τα παιδιά.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το όχημα έκανε βουτιά στο κενό, πέφτοντας σε γκρεμό δεκάδων μέτρων.

Όλο και πιο κακό το Προσύμφωνο - Έξυπνη Γεωγραφία

Όλο και πιο κακό το Προσύμφωνο
Του Ν. Λυγερού

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν ότι αν το Προσύμφωνο των Πρεσπών είναι απαράδεκτο, είναι επειδή δομικά δεν στέκει. Έτσι όλο και περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται για όσους θέλουν να το εφαρμόσουν, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ενώ όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν από την αρχή και απλώς πολλοί δεν ήθελαν να το ομολογήσουν. Τώρα όμως οι κριτικές γίνονται όλο και πιο πολλές και από διάφορες πηγές. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να πείσει το κοινό ότι το Προσύμφωνο έχει και θετικά, όλοι βλέπουν πια τι σαβούρα έχει μπει σε

Αξιωματική αντιπολίτευση και Ακύρωση Προσυμφώνου - Αποστολή στον Ακάμα, 09/03/2019

Αξιωματική αντιπολίτευση και Ακύρωση Προσυμφώνου
Του Ν. Λυγερού

Αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλάβει ότι πρέπει να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι θα ακυρώσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών μόλις θα έρθει στην εξουσία, τότε θα μάθει ότι κινδυνεύει για τις εκλογές. Διότι έχει μαζί του τα κομματόσκυλα και αυτούς που έχουν σιχαθεί την κυβέρνηση, αλλά κανένα που να λειτουργεί επικοδομητικά, επειδή επέλεξε την πολιτική του. Η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα πέσει λόγω Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και για το Μάτι. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπερψηφίσει την αξιωματική αντιπολίτευη. Με άλλα λόγια ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού

Το Μάτι και η φονική κυβέρνηση

Του Ν. Λυγερού

Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για το Μάτι, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνη είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει καμία ικανότητα οργάνωσης. Το Μάτι έγινε θύμα μιας φονικής κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει ομολογήσει το έγκλημά της στον ελληνικό λαό, για να μην έχει πολιτικές επιπτώσεις και λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Διότι εμείς δεν ξεχνούμε ποτέ τα θύματα, όπως δεν ξεχνούμε και την Μακεδονία. Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχάσουμε όσα έχει διαπράξει αλλά μάταια. Πρέπει να μάθει το κόστος των πράξεών της και να τιμωρηθεί πολιτικά για όλα τα θύματά της. Το Μάτι έχει γίνει ένα