Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας

Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Προηγουμένως, ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ' αυτή.
Η Νιγρίτα απέχει 25 χιλιόμετρα νότια των Σερρών και είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Βερτίσκος. Την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων ήταν ένα από τα σημαντικά εμπορικά κέντρα της περιοχής. Στις 22 Οκτωβρίου 1913, Έλληνες πρόσκοποι (στρατιωτικό σώμα από εθελοντές απόμαχους του Μακεδονικού Αγώνα) απελευθέρωσαν την πόλη από τους Οθωμανούς Τούρκους και εγκατέστησαν σ’ αυτή ελληνικές αρχές.

Η καταστροφή των Ψαρών

Κατά το τέταρτο έτος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο σουλτάνος Μαχμούτ βρισκόταν σε αδυναμία να καταστείλει την Επανάσταση και ζήτησε τη βοήθεια του υποτελούς του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου. Το Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.

«Πόλεμος των άστρων» για Μόσχα-Ουάσινγκτον – Φόβοι της Ρωσίας για στρατιωτική δράση εκτός πλανήτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία «διαστημικής δύναμης» και το γεγονός δεν χαροποίησε διόλου τη Ρωσία.

Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει την αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα. Την Τρίτη, ο Τραμπ έδωσε εντολή στο υπουργείο Αμυνας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για τη συγκρότηση διαστημικής δύναμης, ως έκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο Ραχόι γύρισε στην παλιά του δουλειά –Υποθηκοφύλακας σε μια μικρή πόλη - ΑΠΟ... ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΚΛΗΤΗΡΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ(Βίντεο)

Επί σειράν ετών ήταν ο ισχυρότερος πολιτικός άνδρας στην Ισπανία.
Επί 14 ολόκληρα χρόνια διετέλεσε επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος κι από το 2011 πρωθυπουργός της χώρας μέχρι την 1η Ιουνίου όταν η βουλή υπερψήφισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο σοσιαλιστής διάδοχός του Πέδρο Σάντσεθ, αναγκάζοντας τον Μαριάνο Ραχόι όχι μόνον να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία του PP και τη βουλευτική του ιδιότητα.

Κομισιόν: Η Ελλάδα «έκλεισε» τα προαπαιτούμενα

Την Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του αυριανού (21/06) κρίσιμου Eurogroup
- «Λευκός καπνός» για οριστική έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αναμένεται από το Λουξεμβούργοτο Λουξεμβούργο

Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι υλοποιήθηκε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε η Κομισιόν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η αντίστροφη μέτρηση - Η προγραμματισμένη κομματική κατάρρευση

Η αντίστροφη μέτρηση
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να προσπαθούν να μιλούν με θετικό τρόπο για το προσύμφωνο, στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξουσία αφού ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να αντιδρά συλλογικά, γιατί βλέπει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για ν’ αντισταθεί ενάντια στην παράδοση του ονόματος Μακεδονία. Δεν θέλει αυτήν την ιδεολογική και κομματική προσέγγιση της ιστορίας. Δεν αποδέχεται ότι αυτοί που θεωρούν ότι η ιστορία είναι νεκρή, να θέλουν να γράψουν στα μέτρα τους το γίγνεσθαι του ελληνκού Έθνους. Έτσι με την πίεση που ασκεί πρώτα η συνείδηση του ελληνικού λαού, βλέπουμε όλο και περισσότερες διαρροές από τα κόμματα που υποστηρίζονται και υποστηρίζουν ακόμα την Συμφωνία.

Συμφωνία ενάντια στην Ελευθερία

Του Ν. Λυγερού

Όσοι συμμετέχουν στα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, αυτά θα είναι πλέον απαγορευμένα αφού υπάρχει ειδικό Άρθρο και μάλιστα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τον κρατικό φορέα.

Άρθρο 6 (1)
Με στόχο την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων κάθε Μέρος θα λάβει αμέσως αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει εχθρικές δραστηριότητες, ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αμέσως ή εμμέσως ελεγχόμενες από το κράτος και για την πρόληψη δραστηριοτήτων που πιθανόν να υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν συμβούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, τα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μονόδρομος η παραίτηση βουλευτών - Κόμμα ενάντια στην Ιστορία

Μονόδρομος η παραίτηση βουλευτών
Του Ν. Λυγερού

Με τα νέα δεδομένα του Σκοπιανού, έχουμε πολιτικές εξελίξεις και όχι μόνο εθνικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει στην Κυβέρνηση κόμμα το οποίο έχει εθνικό υπόβαθρο και όχι μόνο ιδεολογικό. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχει υποστεί ήδη πολιτικό κόστος κι άρχισαν οι διαρροές από το κόμμα σε διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας του. Δεν είναι λοιπόν μόνο η αλλαγή στάσης του βουλευτή αλλά και πολλών μελών του κόμματος. Υπάρχει σίγουρα μια διαφωνία εντός όπως συμβαίνει και αλλού αλλά τώρα με το θέμα της Συμφωνίας πολλοί αντιλαμβάνονται ότι έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι κόκκινες γραμμές. Επίσης θεωρούν ότι δεν είναι σοβαρή η στάση της αποδοχής των εξελίξεων, ενώ η επίσημη γραμμή του κόμματος λέει ότι θα απορρίψει τη Συμφωνία όταν θα έρθει στη Βουλή.