Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Σημαντικά ευρήματα στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

Σημαντικά νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι Ελληνο-Ελβετικές ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Αμαρύνθου. Μετά από την αποκάλυψη μίας σειράς κτηρίων των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων τα τελευταία έτη, το πρόγραμμα στοχεύει πλέον στη διερεύνηση της  αρχαϊκής και γεωμετρικής φάσης του χώρου λατρείας, αλλά και του προϊστορικού οικισμού στον διπλανό λόφο των Παλαιοεκκλησιών, ώστε να γίνει κατανοητή η πρώτη  λατρεία στο χώρο και οι λόγοι που οδήγησαν στη μετατόπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας από τον λόφο στην παραλιακή πεδιάδα, όπου ιδρύθηκε το ιερό.

1922: Ήταν αναπόφευκτη η Καταστροφή;

Προδημοσίευση από το βιβλίο του συγγραφέα: «1909-1922: Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Του Γιώργου Καραμπελιά

Eπί δεκαετίες έπρεπε να αντιδικούμε με εκείνους που ενοχοποιούσαν τους ίδιους τους Έλληνες για την Καταστροφή. Για τη βασιλογενή Δεξιά αποτελούσε τη συνέπεια μιας αχρείαστης και λανθασμένης, υπερφίαλης πολιτικής επιλογής και για την εθνομηδενιστική Αριστερά η κατάληξη μιας μεγαλοϊδεατικής –ιμπεριαλιστικής– εξόρμησης· και, δυστυχώς, αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών και διανοούμενων ελίτ έχοντας πείσει και ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού σώματος.

Ο καθορισμός του εθνικού εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. από τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1931, με Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας, 4 περισσότερα από την αιγιαλίτιδα ζώνη.

O Εθνικός Εναέριος Χώρος (ΕΕΧ) είναι ο αέρας πάνω από το έδαφος και την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) ενός κράτους, στην οποία αυτό ασκεί απόλυτη κυριαρχία.

Η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας είναι 6 ναυτικά μίλια από της ακτές της (ηπειρωτικές και νησιωτικές), οπότε και ο εναέριος χώρος της θα έπρεπε να ταυτίζεται, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα.

Το να είσαι Χριστιανός στην Τουρκία δεν είναι εύκολο

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης με σταυρό στον κεντρικό τρούλο. Σε έργο του Γάλλου περιηγητή, τοπογράφου και μεταφραστή Πέτρου Γύλλιου που τυπώθηκε το 1729 (πηγή: Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Σικάγου)

Η Τουρκία, που έχει το θράσος να κατηγορεί την Ελλάδα, ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, ασκεί συστηματικά κρατική τρομοκρατία στους χριστιανούς πολίτες της. Η πολιτική αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής που οδήγησε στη Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, την οποία κατήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης.

ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ;

Kωνσταντίνος Χολέβας

Ο Μουράτ Μαγκομέτοβιτς Ζιαζίκοφ είναι η προσωπική επιλογή του Πούτιν για τη θέση του Πρέσβεως της Ρωσίας στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιλέγεται Μουσουλμάνος για αυτή τη θέση και στη Λευκωσία υπάρχει προβληματισμός. Ο Ζιαζίκοφ έχει διατελέσει Πρόεδρος της αυτόνομης Μουσουλμανικής Δημοκρατίας της Ιγκουσετίας στη Ρωσία.

Τι σημαίνει άραγε αυτή η επιλογή; Υπάρχει η πραγματιστική ερμηνεία και η καχύποπτη αντιμετώπιση του θέματος.

Σανίδα σωτηρίας για Ερντογάν η κλιμάκωση της έντασης: Λιγοστεύουν τα όπλα, που έχει στα χέρια του ο Τούρκος Πρόεδρος και αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όλες οι κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αθήνας και της Λευκωσίας και παρακολουθούνται από κοντά οι ενέργειες τόσο στο διπλωματικό πεδίο όσο και στο στρατιωτικό. Η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Δεν είναι, όμως, μόνο προεκλογικές οι κινήσεις, αλλά συνδέονται και με διαχρονικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας.

Τα Ην. Έθνη κλείνουν τα μάτια στον «εποικισμό» μέσω της νεκρής ζώνης

 Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Πώς η Τουρκία διενεργεί το νέο της έγκλημα με τη χρήση «πολιτών τρίτων χωρών» σε βάρος της Κ. Δημοκρατίας - Δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικός έλεγχος από τους κυανόκρανους και με στάση «συνειδητής αμέλειας» να βοηθούν στην εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

Κλείνουν τα μάτια οι ειρηνευτές των Ην. Εθνών στη «νεκρή ζώνη» και σηκώνουν τα χέρια ψηλά στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, βοηθώντας έτσι την τουρκική πλευρά στον «οιονεί εποικισμό», που διενεργεί μέσω των κατεχομένων σε βάρος των ελεύθερων περιοχών. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση κατά την οποία η Άγκυρα μετατρέπει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα σε στρατηγικό εργαλείο για να πλήξει την Κυπριακή Δημοκρατία απειλώντας την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συνοχή.

Επένδυση 192 εκ. δολαρίων ενέκριναν οι εταίροι στο «Αφροδίτη»

Οι εταίροι για το κοίτασμα φυσικού αερίου "Αφροδίτη" στα κυπριακά ύδατα ενέκριναν μια επένδυση ύψους 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη γεώτρησης και την κάλυψη άλλων δαπανών ανάπτυξης για το υπεράκτιο έργο, δήλωσε την Κυριακή η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy.

 Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορά γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει πρώτα το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι είναι 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή, ανέφερε η NewMed.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Γιατί να θεωρείται ευαγγέλιο η διζωνική ομοσπονδία;

Μιχάλης Ιγνατίου   

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνουν ένα δισταγμό και δεν μιλούν καθαρά και ξάστερα για το είδος της λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα επιδιώξουν, στην περίπτωση που κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.  

Και λογικό είναι διότι το Κυπριακό αποτελεί και σήμερα «ναρκοπέδιο». Στην Ελλάδα ουδείς δίνει την παραμικρή σημασία και οι ξένες δυνάμεις που παλαιότερα κινούνταν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έχουν βολευτεί και αυτές με την κατοχή. Πρόκειται πραγματικά για μία φρικτή πραγματικότητα, και όλοι λίγο-πολύ έχουν μία ευθύνη, και όσοι κυβέρνησαν και όσοι επιχειρούν να κυβερνήσουν τον τόπο. 

Τουρκικό UAV πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια

Για άλλη μια μέρα ένα τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα ανεβάζει συνεχώς τις εντάσεις.

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 08:03, πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς

Εξαρθρώθηκε δουλεμπορικό κύκλωμα Τούρκων με ιδιωτικά αεροσκάφη και πλαστά διπλωματικά διαβατήρια!

Έως 20 000 ευρώ για θέση σε ιδιωτικό αεροσκάφος, έδιναν στους τούρκους δουλέμπορους, εξασφαλίζοντας παράλληλα πλαστά διπλωματικά διαβατήρια και πλήρη ασυλία εντός του τουρκικού κράτους.

Οι μετανάστες, κυρίως Ιρακινοί και Ιρανοί κουρδικής καταγωγής, επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικά αεροσκάφη στην Τουρκία με πλαστά διπλωματικά διαβατήρια. Ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ, στους επίσημους προορισμούς των ταξιδιών (συνήθως η Καραϊβική). Κατά τη διάρκεια των στάσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι μετανάστες εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, κατέστρεψαν τα πλαστά διαβατήριά τους και ζήτησαν συστηματικά άσυλο.

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Η απαίσια εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας και η υποκρισία για Τουρκία

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και ο «ανανεωμένος» ανταγωνισμός στο διεθνές σκηνικό, οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η υπαρκτή πυρηνική απειλή και οι πολλαπλές κρίσεις φαίνεται ότι καταδικάζουν την ανθρωπότητα σε διαρκή ανασφάλεια.

Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι ξεσηκώνονται για την αύξηση του κόστους ζωής και για τις διεφθαρμένες εξουσίες, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση των φαινομένων του ρατσισμού, του εθνικισμού και του επεκτατισμού.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ για την Ελλάδα η προμήθεια των 48 LIFT α/φ FA-50 από την Πολωνία

Ελαφρά μαχητικά χαμηλού κόστους FA-50PL για την Πολωνία, που δεν έχει την πολυτέλεια εκσυγχρονισμού παλιών F-16 όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει προκαλέσει ακόμη και άρθρα με τίτλο “Μαχητικά αεροσκάφη: αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό;” από αναγνωρισμένα αεροπορικά μέσα ανάλυσης, χωρών των οποίων η βιομηχανία και η οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές μαχητικών αεροπλάνων, συστημάτων και όπλων. Τα κόστη αγοράς και υποστήριξης – εκμετάλλευσης μαχητικών 4ης, 4+ και 5ης γενιάς, έχουν την τελευταία εικοσαετία εκτοξευτεί σε επίπεδα που ελάχιστες οικονομίες μπορούν να φτάσουν.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Δεν αναφερόμαστε λοιπόν μόνο στο F-35 Lightning II που ως προϊόν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική κατά

Πολεμικό Ναυτικό: Διαρκής εξέλιξη για τις FDI – Δυνατότητα μεγαλύτερου εκτοπίσματος με παραπάνω δυνατότητες

Γιάννης Νικήτας

Η προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε έναν πραγματικό οργασμό θετικών ειδήσεων και εξελίξεων για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Η παρουσία μας στη Γαλλία περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μέσα στο οποίο ξεχώρισε η επίσκεψη μας στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Δυτικής Γαλλίας. Στη Λοριάν το πρόγραμμα των FDI εξελίσσεται απολύτως ομαλά και άκρως επιτυχημένα. Στα πλαίσια της παραμονής μας εκτός της εντυπωσιακής ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σωρεία παρουσιάσεων εταιρειών όπως της Thales, της MBDA, της Lacroix και φυσικά της Naval Group.

Το παρασκήνιο πίσω από την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

 Κώστας Τσιτούνας

Γιατί οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ρίξουν στα σχοινιά τον Ταγίπ Ερντογάν;

Η κίνηση των ΗΠΑ να άρουν σε αυτό το κρίσιμο timing το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κύπρο μετά τον Αττίλα ΙΙ έχει πολιτική σημειολογία και δείχνει ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή. Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις των Τούρκων οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια, αρχιτέκτονας της οποίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, αφού επί των ημερών του το 2020 ξεκίνησε η μερική άρση του εμπάργκο και ολοκληρώθηκε χθες από τον Άντονι Μπλίνκεν με τη συνδρομή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον ρόλο του οποίου εξήρε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Le Monde: Ο Όρμπαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην Ευρώπη

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Μανωλης Σταυρουλακης

Οι Βρυξέλλες αναμένεται, σήμερα, να παγώσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια στην Ουγγαρία, λόγω των αποτυχιών της χώρας στις δημόσιες προμήθειες

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουγγαρία του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων διαφθοράς στη διοικητική μηχανή της Χώρας.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται, σήμερα, να παγώσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια στην Ουγγαρία, λόγω των αποτυχιών της χώρας στις δημόσιες προμήθειες, με την Βουδαπέστη να καλείται να μεταρρυθμίσει τον τομέα της ανάθεσης και της εκτέλεσης δημοσίων προμηθειών και έργων.

Με τις… πλάτες της Ισπανίας, η Τουρκία ετοιμάζεται να βγάλει το «μίνι» αεροπλανοφόρο Anadolu—(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τον πρώτο δοκιμαστικό πλου πραγματοποίησε η ναυαρχίδα που μπαίνει στην τελική ευθεία για την παράδοσή της, στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας με την πλήρη υποστήριξη της Ισπανίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο στάδιο των τελικών δοκιμών βρίσκεται το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG ANADOLU, που ναυπηγεί η Τουρκία.

Ένα μίνι αεροπλανοφόρο, που αρχικά προόριζε να χρησιμοποιεί για τα F-35B μαχητικά 5ης γενιάς κάθετης από-προσνήωσης, που τελικά δεν παραλαμβάνει λόγω του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, απόρροια της εφαρμογής των κυρώσεων του νόμου CAATSA από την προμήθεια του πυραυλικού – αντιαεροπορικού ρωσικού συστήματος S-400.

Στο στόχαστρο Μητσοτάκη η τουρκική προκλητικότητα

 Κώστας Αλεξανδρής

Την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται να ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, σχεδιάζει να αναφερθεί εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα με «στοιχεία και συγκεκριμένα γεγονότα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η ομιλία Μητσοτάκη θα ακολουθήσει κατά τρεις μέρες εκείνης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης θα καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάνοντας εμμέσως τη σύνδεση με τον ρωσικό αναθεωρητισμό της Μόσχας που αποτυπώθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας.

Σενάρια επιστροφής του «Ορούτς Ρέις»

Στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του «Ορούτς Ρέις» έχει προχωρήσει η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, με τον διπλασιασμό της εμβέλειας σε πλάτος των ποντισμένων καλωδίων ερευνών από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα στα σχεδόν 4. Φωτ. REUTERS / Yoruk Isik. 

Προετοιμασμένη για την πιθανότητα συνδυασμένης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Κυπριακή υφαλοκρηπίδα ακόμα και εντός του Οκτωβρίου είναι η Αθήνα

Βασίλης Νέδος
 
ιμασμένη για την πιθανότητα συνδυασμένης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Κυπριακή υφαλοκρηπίδα ακόμα και εντός του Οκτωβρίου είναι η Αθήνα καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για διεύρυνση των ερευνών και γεωτρήσεων.

Με αναφορές στην Τουρκία… ο Μενέντεζ ξεκαθαρίζει: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται

Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, ανέφερε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μενέντεζ

Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, ανέφερε χθες, Σάββατο ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σε ανάρτησή του στο twitter, μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον, ο κ. Μενέντεζ εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι η αμερικανική διοίκηση πιστοποίησε την επιλεξιμότητα της Κύπρου για εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Μαζικές ρωσικές επιδρομές στο Donbass με τουλάχιστον 200 νεκρούς Ουκρανούς - Επιθέσεις Ουκρανών στην Kherson

Η Ρωσία πιθανότατα έχει επεκτείνει τις τοποθεσίες που είναι έτοιμη να χτυπήσει σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει άμεσα το ηθικό του ουκρανών και του καθεστώτος του Κιέβου

Τέσσερις ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχασαν το τελευταίο 24ωρο περίπου 200 στρατιωτικοί στο Donbass και στην περιοχή Zaporizhzhie σε μαζικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων αεροδιαστημικής, πυραύλων και πυροβολικού, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov
Επιπλέον, περισσότεροι από 110 ουκρανοί στρατιώτες εξοντώθηκαν και 20 τεμάχια υλικού καταστράφηκαν από χτυπήματα του ρωσικού στρατού σε ουκρανικές θέσεις στην περιοχή πρόσθεσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ήττα στο Χάρκοβο «αφοπλίζει» τον στρατό του Πούτιν

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η εκπληκτική επιτυχία της πρόσφατης αντεπίθεσης της Ουκρανίας έχει αποκαλύψει τη σάπια πραγματικότητα πίσω από τη φήμη της Ρωσίας ως στρατιωτικής υπερδύναμης. 

Πάνω από έξι μήνες από την έναρξη της βάναυσης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι πλέον προφανές ότι ο στρατός του είναι στην πραγματικότητα ένας θεσμός με βαθιά ελαττώματα και τεράστια προβλήματα που δεν μοιάζει με την άψογη μαχητική δύναμη των παρελάσεων της Κόκκινης Πλατείας και της απύθμενης προπαγάνδας και επιμελούς παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Αντίθετα, πάσχει από ενδημική διαφθορά, χαμηλό ηθικό και κάκιστη ηγεσία, με την ατομική πρωτοβουλία να είναι ανεπαρκής και οι

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ο μεγαλύτερος, εν ζωή, φιλέλληνας.

Παντελής Σαββίδης

Φωτογραφία: Ο Ερντογάν και οι νέοι του σύμμαχοι: Απο δεξιά: Ιλχάν Αλίγιεφ, Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν, Ιμαμαλί Ραχμάν, Πρόεδρος Τατζικιστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν Πρόεδρος Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, Πρόεδρος Λευκορωσίας, Ιμπραχίμ Ρεϊζί, Πρόεδρος Ιράν.
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
 
Ποια σημασία έχει η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κύπρου, η οποία, επιβλήθηκε, μάλιστα, το 1987, σε μια εποχή ουδέτερη για το κυπριακό;

Η κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνόδου των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ – Η ανάρτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Στη σύνοδο των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Ταλλίν της Εσθονίας, συμμετέχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η σύνοδος πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενώ προσθέτει: «Με τους ομολόγους μου συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και την υποστήριξη της αμυντικής της προσπάθειας, την εξέλιξη των επιχειρήσεων και των δράσεων της Συμμαχίας και ειδικότερα των NATO KFOR και NATO Mission Iraq».

«Βέρτιγκο» στον αέρα για την Τουρκία

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες από τη συνεχή ανανέωση και ενίσχυση των ελληνικών «φτερών» και τη δυστοκία της Άγκυρας να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της.

Η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – με τα Rafale, τα F-16 Viper και τη δρομολογημένη απόκτηση των F-35 – και η ταυτόχρονη δυστοκία της Αγκυρας να εκσυγχρονίσει τα δικά της αεροσκάφη και να πάρει καινούργια έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου… vertigo στους τούρκους επιτελείς.

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια με μια αλλαγή ισορροπίας στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Αυτή η μεταβολή στο ισοζύγιο ισχύος στους αιθέρες δεν είναι μάλιστα κάτι που θα γίνει στο μέλλον, σε βάθος χρόνου, αλλά έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Ν. Υόρκη

 Ύστερα από μακρά περίοδο έντασης, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν στις 17 Αυγούστου την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναθερμανθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Λαπίντ θα ταξιδέψει το απόγευμα της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Η συνάντησή του με τον Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Τουρκία: Τα επόμενα βήματα μετά τα απανωτά «χαστούκια» από ΗΠΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα

Οργή, εκνευρισμός και δυσαρέσκεια για την στάση των ΗΠΑ σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο επικρατεί στην Τουρκία.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της  Άγκυρας είναι ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει στην γειτονική χώρα.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση, ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στην σκιά της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι «θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ηandelsblatt: Η υποψία ρωσικής κατασκοπίας στο γερμανικό Υπ. Οικονομίας προκαλεί δυσπιστία για τον Χάμπεκ

Μετά από μια υποψία κατασκοπείας, στο υπουργείο του Ρόμπερτ Χάμπεκ επικρατεί αναστάτωση, όπως δείχνει μια εσωτερική συνάντηση κρίσης και κατά συνέπεια η  ακεραιότητα και η φήμη διακυβεύονται - και του υπουργού, σημειώνει η Handelsblatt.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως στις 5 Σεπτεμβρίου, στο καλοκαιρινό πάρτι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας, ο επικεφαλής Robert Habeck επαινεί τη σκληρή δουλειά και τις πολλές ώρες εργασίας του προσωπικού του, όπως κάνει συχνά. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους μεταξύ αυτού και των υφισταμένων του, αυτό είναι το μήνυμα του υπουργού.

Διεθνές Ειδικό δικαστήριο για το Ιζιούμ ζήτησε η τσεχική προεδρία της ΕΕ

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα διεθνές ειδικό δικαστήριο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων κοντά στο Ιζιούμ, πόλη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και ανέκτησαν οι Ουκρανοί στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

«Τον 21ο αιώνα, τέτοιες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού είναι αδιανόητες, αποτροπιαστικές», δήλωσε σήμερα μέσω του Twitter ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Καλώ για την ταχεία δημιουργία ενός διεθνούς ειδικού δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Ο Χαρδαλιάς στη συνάντηση «NATO Days 2002» στην Τσεχία

Επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Τσεχίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής 'Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, αποδεχόμενος πρόσκληση του Τσέχου υφυπουργού 'Άμυνας αρμόδιου για θέματα Βιομηχανικής Συνεργασίας Tomas Kopecny.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής 'Άμυνας συμμετείχε στη συνάντηση «NATO Days 2022» που διοργανώθηκε παράλληλα με το «Czech Air Force Days 2022» από το υπουργείο 'Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας και πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Leos Janacek, στην Οστράβα.

Στις εκδηλώσεις, συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί και υψηλοί αξιωματούχοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία, καταδίκασε έντονα τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η Πελόζι επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά «τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν».

Η Κίνα δεσμεύεται να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε μια σημαντική δήλωση για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας του Καζακστάν κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Ασία.

Με φορτηγά και 3.000 ευρώ τον μήνα ο Πούτιν ψάχνει... εθελοντές για την εισβολή στην Ουκρανία

 Μια ειδική μονάδα στάθμευσε ένα τέτοιο φορτηγό σε ένα κεντρικό πάρκο του Ροστόφ, μιας πόλης στη νότια Ρωσία, χθες Σάββατο και όταν άνοιξαν οι πόρτες του αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ένα κινητό γραφείο στρατολόγησης 

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος αναζητεί συμβασιούχους στρατιώτες για να λάβουν μέρος σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία, χρησιμοποιεί περιοδεύοντα φορτηγά για τη στρατολόγηση εθελοντών στους οποίους προσφέρονται μάλιστα ως κίνητρο σχεδόν 3.000 δολάρια (2.995 ευρώ) τον μήνα.

ΟΗΕ: Ξεκινά η Γενική Συνέλευση του οργανισμού με τον κόσμο να είναι πιο διχασμένος από ποτέ

 

Περίπου 150 ηγέτες αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Χαμένοι και κερδισμένοι της Συνόδου του Οργανισμού της Συνεργασίας της Σανγκάης

 

Οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.VIA ASSOCIATED PRESS

Παρά το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία ”επένδυσαν” στη συγκεκριμένη Σύνοδο, τελικά ίσως τα μόνα χαμένα κράτη της Συνόδου είναι αυτά τα δύο...

Podcast #50: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 11

 

Podcast #50: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 11- ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σάββας Καλεντερίδης: "Πράκτορας" των Ρώσων ο Στόλτενμπεργκ; (17-9-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Μήπως ο Στόλτεμπεργκ είναι "πράκτορας" των Ρώσων και θέλει τη διάλυση του ΝΑΤΟ;

Πως θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην πολεμική αεροπορία Ελλάδας - Τουρκίας | Οι Δεκατιανοί

 

Ο ειδικός του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Πιτταράς που επιστρέφει στην ισχυρή ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ, και ο Γιώργος Γρηγοριάδης  που τιμά το ελεύθερο ρεπορτάζ εδώ και 22 χρόνια 

«Athens Flying Week»: εντυπωσιακές επιδείξεις στην Τανάγρα

 

«Athens Flying Week»: εντυπωσιακές επιδείξεις στην Τανάγρα

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι ανησυχίες για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

 

Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Χαστούκι από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν... που πέφτει στην αγκαλιά του Πούτιν | Καλημέρα | 18/09/2022

 

Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς επιστρέφει πρώτος στις οθόνες μας, για τη δική του, ουσιαστική «Καλημέρα».

Τα στρατιωτικά οφέλη για την ΚΔ μετά την άρση εμπάργκο όπλων

 

Τα στρατιωτικά οφέλη για την ΚΔ μετά την άρση εμπάργκο όπλων

Ο Έντι Ζεμενίδης για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο | Τώρα μαζί 18/09/2022 | OPEN TV

 

1. Ο Έντι Ζεμενίδης για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο
2. Τζούμης και Εγκολφόπουλος για τουρκικές προκλήσεις
3. Γιάννης Εγκολφόπουλος για προκλήσεις Ερντογάν: Οι πεθαμένοι δεν πολεμάνε