Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Η απαίσια εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας και η υποκρισία για Τουρκία

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και ο «ανανεωμένος» ανταγωνισμός στο διεθνές σκηνικό, οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η υπαρκτή πυρηνική απειλή και οι πολλαπλές κρίσεις φαίνεται ότι καταδικάζουν την ανθρωπότητα σε διαρκή ανασφάλεια.

Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι ξεσηκώνονται για την αύξηση του κόστους ζωής και για τις διεφθαρμένες εξουσίες, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση των φαινομένων του ρατσισμού, του εθνικισμού και του επεκτατισμού.

Οι περισσότερες χώρες και κοινωνίες εμφανίζονται ανέτοιμες μπροστά στις καινούργιες προκλήσεις, στη διόγκωση των ανισοτήτων και στις στρατιές των μεταναστών, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ακραίες φωνές και πρακτικές.

Η πολυμερής συνεργασία είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία, αλλά δυστυχώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

Αδίστακτοι δικτάτορες, αυταρχικά καθεστώτα και άπληστα ποικιλόμορφα κέντρα εξουσίας, σε Ανατολή και Δύση, μετατρέπουν τον πλανήτη σε «κόλαση», με «κατακόμβες» νεκρών και ονείρων.

  • Κατά την επικείμενη 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω το τεράστιο χάσμα μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού και η έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού έχουν επιδεινώσει την ανισότητα, τη φτώχεια και την πείνα. Επίσης, οι επιδράσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν ακόμη εντονότερες αυτό το καλοκαίρι, με θερμοκρασίες ρεκόρ σε διάφορα μέρη της Γης. Οι ειδικοί λένε ότι ο χρόνος τελείωσε και το αύριο είναι σήμερα.

Η φετινή σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μπορεί να είναι και η τελευταία που θα μπορούσε να δώσει κάποια ελπίδα, αναγνωρίζοντας με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες (όχι με κούφια λόγια) τη διασύνδεση του κλίματος με όλα τα άλλα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας: από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διεθνή ασφάλεια μέχρι τις παγκόσμιες ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται, οι δεσμεύσεις για το κλίμα παραμένουν ανεκπλήρωτες και η ανισότητα διευρύνεται» επεσήμανε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, Στέφαν Ντούτζαρικ, σημειώνοντας ότι «κατά την 77η σύνοδο θα συζητηθούν τρόποι συλλογικής επίλυσης αυτών των αλληλένδετων προβλημάτων προς το κοινό όφελος όλων».

Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις από την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια δεσμευτική απόφαση που θα μπορούσε να φέρει τα «πάνω – κάτω». Αντιθέτως, θεωρείται ότι κατά τις ομιλίες των ηγετών και τις συνεδριάσεις στο περιθώριο της συνόδου θα διαπιστωθεί ξανά ότι κάθε λογής στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα υπερέχουν της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, θα δούμε ξανά στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης αυταρχικούς και αιμοσταγείς ηγέτες να εμφανίζονται ως υπερασπιστές του δικαίου και της ειρήνης, απειλώντας με νέες επεκτατικές και πειρατικές επιδρομές.

Η προκλητική συμπεριφορά του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, η στήριξή που έχει από άλλους δικτάτορες, αλλά και η υποκρισία της Δύσης απέναντι στο καθεστώς του και τα δυο μέτρα και δυο σταθμά για Ρωσία και Τουρκία, συνθέτουν την απαίσια εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας.

  • Οι κατοχές αντιμετωπίζονται ανάλογα με τον κατακτητή και η δικαιοσύνη με βάση τα υπερκέρδη της πολεμικής βιομηχανίας και των ενεργειακών κολοσσών.

Ναι, είναι σημαντική εξέλιξη για την ημικατεχόμενη Κύπρο η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορική και ηθική ευθύνη να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και στην περίπτωση της Κύπρου, όπως τα λένε για την Ουκρανία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποτίναξη της τουρκικής κατοχής.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου