Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ηandelsblatt: Η υποψία ρωσικής κατασκοπίας στο γερμανικό Υπ. Οικονομίας προκαλεί δυσπιστία για τον Χάμπεκ

Μετά από μια υποψία κατασκοπείας, στο υπουργείο του Ρόμπερτ Χάμπεκ επικρατεί αναστάτωση, όπως δείχνει μια εσωτερική συνάντηση κρίσης και κατά συνέπεια η  ακεραιότητα και η φήμη διακυβεύονται - και του υπουργού, σημειώνει η Handelsblatt.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως στις 5 Σεπτεμβρίου, στο καλοκαιρινό πάρτι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας, ο επικεφαλής Robert Habeck επαινεί τη σκληρή δουλειά και τις πολλές ώρες εργασίας του προσωπικού του, όπως κάνει συχνά. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους μεταξύ αυτού και των υφισταμένων του, αυτό είναι το μήνυμα του υπουργού.

Ούτε καν οι εκρηκτικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για το σπίτι τις προηγούμενες ημέρες δεν άλλαξαν κάτι, εξηγεί ο Habeck. Έγινε λόγος για υποψία κατασκοπείας στο υπουργείο, για πιθανή ρωσική διείσδυση.

Όμως, το κλίμα στο εσωτερικό του υπουργικού μηχανισμού είναι διαφορετικό από αυτό που θέλει να μεταδώσει ο Χάμπεκ. Τέσσερις ημέρες πριν από το καλοκαιρινό φεστιβάλ, μια ομάδα αξιωματούχων του υπουργείου συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση λόγω των κατηγοριών. Τα εσωτερικά πρακτικά αυτής της συνάντησης, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, δίνουν μια εικόνα αβεβαιότητας, αμφιβολιών για την ακεραιότητα του υπουργού και ζημίας στη συνεργασία με την ανώτατη διοίκηση.

Όλοι στη συνεδρίαση γνωρίζουν ότι οι έμπιστοι του Χάμπεκ απευθύνθηκαν την άνοιξη στο Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος και ζήτησαν διοικητική βοήθεια. Ακόμη και βετεράνοι υπουργοί δεν γνωρίζουν καμία περίπτωση κατά την οποία ένας υπουργός οικονομικών υποθέσεων είχε τις υπηρεσίες του στο στόχαστρο των δικών του ανθρώπων. 

Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Zeit" λίγες ημέρες νωρίτερα. Ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπεία, φέρεται να "ερεύνησε" δύο ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομίας ως ύποπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Και οι δύο αξιωματούχοι είχαν προσελκύσει την προσοχή στην εσωτερική τους εργασία λόγω φιλορωσικών θέσεων, σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και όχι μόνο. 

Υποψίες ρωσικής κατασκοπείας: Είναι ακόμη αξιόπιστο το Υπουργείο Οικονομίας; 


Η επόμενη συνεδρίαση για την κρίση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Στις 3:30 μ.μ. αυτής της Παρασκευής στην Invalidenstraße του Βερολίνου, όπου βρίσκεται το υπουργείο, δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένα ειρηνικό Σαββατοκύριακο.

Αρκετοί αξιωματούχοι από το αρμόδιο τμήμα, όπου εργάζονται οι φερόμενοι ως κατάσκοποι, μιλούν για "έντονη αβεβαιότητα" που έχει προκαλέσει η έκθεση στο σπίτι. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ένας αξιωματούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του στη συνάντηση κρίσης ως εξής: "Αν εκφράσω την επαγγελματική μου γνώμη, υπάρχει πιθανότητα να με υποπτευθούν ότι γίνομαι "ρωσόφιλος"".

Στη συνάντηση για την κρίση, ένας άλλος αξιωματούχος περιέγραψε επίσης τη ζημιά που ήταν εμφανής στην εξωτερική αντίληψη, η οποία ήταν ήδη αισθητή. "Λαμβάνουμε επίσης πολλά τηλεφωνήματα από το εξωτερικό - για παράδειγμα, ερωτήματα από το BMF (Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, σημείωση του συντάκτη), από την Υπηρεσία (πιθανώς εννοεί την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, σημείωση του συντάκτη) - εδώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί κανείς να εξακολουθεί να συνεργάζεται μαζί μας", λέει σύμφωνα με τα πρακτικά.

Οι στενοί υποστηριχτές  του Χάμπεκ, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να τον κατευνάσουν. Πρώτος και κυριότερος είναι ο σημαντικότερος έμπιστος του υπουργού, ο υφυπουργός Ενέργειας Πάτρικ Γκράιχεν. Είναι ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Χάμπεκ αυτή τη στιγμή. Οι δύο τους γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό και αγκαλιάζονται για να χαιρετηθούν.

"Τώρα ο Χάμπεκ βρίσκεται υπό πίεση", παραδέχεται ο Γκράιχεν στο αρχείο. Διαφορετικά, δεν θέλει πραγματικά να γνωρίζει τίποτα για αρνητικές συνέπειες από την υποτιθέμενη έρευνα. Γίνεται λόγος για πλήρη εμπιστοσύνη σε όλους τους αξιωματούχους. Το υπουργείο Οικονομίας "ακολουθούσε επί χρόνια μια φιλική προς τη Ρωσία πολιτική". Από τη στιγμή που οι Πράσινοι είναι πλέον επικεφαλής, αυτό έχει αλλάξει ριζικά, όπως το βλέπει ο Γκράιχεν.

Μαζί του, στη συνάντηση συμμετέχει και ο επικεφαλής του τμήματος "Heat", Κριστιαν Μας. Ο Μας εισήχθη στο υπουργείο από τον Habeck μόλις στις αρχές του τρέχοντος έτους. Προηγουμένως, ο Μας κατείχε ηγετική θέση στην Πράσινη Εναλλακτική Λίστα στο Αμβούργο, μεταξύ άλλων. Μαζί με τον υπουργό και τον Γκράιχεν, είναι ο σημαντικότερος διαχειριστής κρίσεων αυτή τη στιγμή- η υπηρεσία του ασχολείται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

Και σε αυτό το τμήμα, από όλα τα μέρη, εργάζονται οι δύο υπάλληλοι που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία. Ωστόσο, "κάθε ένας από αυτούς έχει την πλήρη υποστήριξή μου", εξηγεί ο Μας σύμφωνα με τα πρακτικά. Ωστόσο, η άρνηση των αφεντικών δεν διέλυσε όλες τις αμφιβολίες του προσωπικού. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του Μας διαψεύδουν τις προσπάθειες κατευνασμού.

Τα πρακτικά δίνουν μια εικόνα αβεβαιότητας για τον Χάμπεκ

Το γεγονός ότι η αβεβαιότητα στο υπουργείο είναι προφανώς τόσο μεγάλη τελικά είναι αξιοσημείωτο. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης κρίσης προκύπτει επίσης ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για κατασκοπεία κατά των δύο εν λόγω υπαλλήλων του υπουργείου. Η υποψία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντιθέτως, οι δύο θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοί και αφοσιωμένοι.

Αντίθετα, υπήρξε απλώς μια "συνάντηση ευαισθητοποίησης" μεταξύ της διεύθυνσης του οίκου και των συνταγματικών προστατών. Αλλά με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για τους αξιωματούχους. Προφανώς, μια τεκμηριωμένη διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης είναι πλέον αρκετή για να καλέσει ο επικεφαλής της Βουλής το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, λέει σαρκαστικά το υπουργείο. Σύμφωνα με τα πρακτικά, η πτυχή αυτή δεν διευκρινίστηκε κατά τη συνεδρίαση.

Το Υπουργείο Οικονομίας δίνει έμφαση στη στενή ανταλλαγή απόψεων με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος 

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση όταν της ζητήθηκε. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε στενή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος από την αρχή της νομοθετικής περιόδου. Εξάλλου, είπε, είναι σαφές ότι ο οίκος "βρίσκεται υπό ειδικό έλεγχο λόγω της ευθύνης του για την ενεργειακή ασφάλεια και της μεγάλης εξάρτησής του από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία". Επιπλέον, οι στρατηγικές αποφάσεις είχαν μεταφερθεί στο επίπεδο της διοίκησης.

Στη συνάντηση κρίσης, ο υφυπουργός Γκράιχεν φαίνεται ότι αισθάνθηκε τελικά αναγκασμένος να δράσει μπροστά στην εσωτερική αβεβαιότητα. Ετοίμασε ένα σχέδιο για να αναθέσει το θέμα προς τα πάνω. Η ευκαιρία: το καλοκαιρινό πάρτι του υπουργείου. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Habeck επρόκειτο να θέσει εκ νέου το θέμα εκεί - όπως και έκανε. Από τότε η Peace δεν έχει επιστρέψει στο υπουργείο.  

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου