Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Έτσι διέγραφαν τα χρέη στην Αρχαία Ελλάδα..

ΙΣΤΟΡΙΑ 1η : Πώς “διέγραψε” το χρέος του ο Διονύσιος των Συρακουσών

Λέγεται ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ελληνική ιστορία δεν έχει να κάνει με τη “λεηλασία” του ταμείου του ναού της Δήλου (που αναφέρουμε παρακάτω), αλλά με το δάνειο που εισέπραξε από τους υπηκόους του ο σπάταλος τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος.
Αυτό που θα πρεπε ίσως να κάνουν σήμερα οι ευρωπαίοι , δηλαδή να “κόψουν” χρήμα, το κανε πρώτος ο Διονύσιος. Στην αρχή προσπάθησε να μαζέψει χρήματα από άλλες πόλεις-κράτη, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Αφου είδε ότι δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος έδωσε διαταγή, υπό την απειλή θανατικής ποινής, οι συρακούσιοι να του παραδόσουν όλα τα χρήματα τους.

«Όπου υψώνεται η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ μετά»(Βίντεο)

Mιλώντας στην 7η Σύνοδο Κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η επέμβαση στη Συρία είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο, ενώ δήλωσε εμφαντικά ότι όπου υψώνεται η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ μετά.
«Η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης είναι για την Τουρκία τέτοιας ζωτικής σημασίας, όπως και η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο το 1974. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους χωρίς να λάβουμε υπόψη απειλές και πιέσεις. Το λέω ξεκάθαρα. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε αυτό που έχουμε ξεκινήσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Όπου υψώσαμε τη σημαία μας μια φορά, μετά δεν ξανα-κατέβηκε».

Συρία: Μπαίνει ο στρατός του Ασαντ στην Μανμπίτζ -Στην πόλη επιτίθεται ήδη η Τουρκία - ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ(Βίντεο)

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τα όσα εξελίσσονται στη Συρία. Τα μάτια στρέφονται στην πόλη Μανμπίτζ, πόλη-θύλακα των Κούρδων όπου ξεκίνησε επιχείρηση ο τουρκικός στρατός ενώ στην πόλη εισέρχεται και τα συριακά στρατεύματα του Ασαντ.

Η γενικευμένη σύρραξη είναι επί θύραις καθώς ο συριακός στρατός εισέρχεται στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με δημόσια συριακά μέσα ενημέρωσης την ώρα που η Τουρκία και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) που συνεργάζεται με την Αγκυρα, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση κατά της πόλης Μανμπίτζ.

Το Βερολίνο ζητεί από την Άγκυρα να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Κατά της Άγκυρας στρέφεται το Βερολίνο αμφισβητώντας τη νομιμότητα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και ζητώντας της να την τερματίσει.
«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Συρία θα νομιμοποιούσε κατά το διεθνές δίκαιο μια στρατιωτική επέμβαση η οποία στρέφεται εναντίον κουρδικών ομάδων εκεί. Όσα κάνει κάθε φορά η Τουρκία, πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της απαραίτητης ενέργειας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο και η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Η Γαλλία απαιτεί τον "άμεσο τερματισμό" της τουρκικής επίθεσης στη Συρία

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει "δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες" και να οδηγήσει στην "επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή"
Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί «ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης» εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ η γαλλική προεδρία.
Το δελτίο Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας και εθνικής ασφάλειας στο Παρίσι προεδρεύοντος του αρχηγού του κράτους Εμανουέλ Μακρόν.

Ανήσυχος ο Ιρλανδός πρόεδρος με τις κινήσεις της Τουρκίας σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ - Ο Μάικλ Χίγκινς βρέθηκε στη Λευκωσία και συνομίλησε με τον Κύπριο Πρόεδρο

Βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Ο κ. Χίγκινς προέτρεψε την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική προσέγγιση στη βάση διαπραγματεύσεων, με την οποία να απορρίπτεται η στρατιωτική επέμβαση και η ανθρωπιστική συμφορά την οποία αυτή προκαλεί.