Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ανήσυχος ο Ιρλανδός πρόεδρος με τις κινήσεις της Τουρκίας σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ - Ο Μάικλ Χίγκινς βρέθηκε στη Λευκωσία και συνομίλησε με τον Κύπριο Πρόεδρο

Βαθιά ανησυχία για το τι συμβαίνει στη βόρεια Συρία και τη μονομερή επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Ο κ. Χίγκινς προέτρεψε την Τουρκία να αναζητήσει μια εναλλακτική προσέγγιση στη βάση διαπραγματεύσεων, με την οποία να απορρίπτεται η στρατιωτική επέμβαση και η ανθρωπιστική συμφορά την οποία αυτή προκαλεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιρλανδός πρόεδρος είπε πως συμμερίζεται την ανησυχία της Κύπρου για τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας την ανάγκη οι όποιες δραστηριότητες να αναλαμβάνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ θα στείλει συλλογικά ένα σταθερό και ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.
Υπογράμμισε ακόμη πως η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις.
Και οι δυο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους στις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ιρλανδίας και είπαν πως συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου