Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Δεύτερο άγαλμα βρέθηκε στην Ηράκλεια Σιντική


Ένα δεύτερο άγαλμα, φυσικού μεγέθους, εντόπισε ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ludmil Vagalinski σε υπόνομο στην αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική, η οποία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ JOE BIDEN ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ


Στο τρίτο μέρος της σειράς αυτών των άρθρων είδαμε πως ο Joe Biden και ο φεμινισμός αντιμετωπίζουν τις γυναίκες φυλακισμένους που διαπράττουν φριχτά εγκλήματα. Γυναίκες που ανεξάρτητα την βαρβαρότητα των εγκλημάτων τους χαίρονται προνομιακή μεταχείριση με μικρότερες ποινές και προγράμματα που προσπαθούν να τις κρατήσουν έξω από την φυλακή. 

Όχι άλλο woke. Η Αμερική… «ξύπνησε»


Από ένας όρος με θετικό πρόσημο και δράση εξελίχθηκε σε τυραννία που κούρασε - Τι δείχνει έρευνα του Economist

10. 1715-1821: η Ελληνική Αναγέννηση – το όραμα του Καποδίστρια


Από το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, 25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας.

Μετά την αποτυχημένη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους1683), η συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) και η συνθήκη του Πασάροβιτς (1718) επισφραγίζουν τη σταδιακή υποχώρηση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση αλλά και απέναντι στην Ανατολή, καθώς αρχίζουν οι πόλεμοι με τη Ρωσία και τον Μεγάλο Πέτρο.

Έφτασε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ – Βλέπει ομογενείς για πρώτη μέρα


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασε στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ.

Εθνική και στρατηγική η ηλεκτρική διασύνδεση

 Μιχάλης Ιγνατίου

Διαψεύστηκαν ξανά οι ελληνικές «Κασσάνδρες» που πρόβλεπαν σύγκρουση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη το πρωί. 

Βατήρας η Κύπρος του Ερντογάν

Γιάννος Χαραλαμπίδης

Ενώ ο Χριστοδουλίδης συναντάται αύριο με τον Γκουτέρες, η Τουρκία στήνει βάσεις παντού - Πνίγει την πολιτική του Προέδρου και κόβει το οξυγόνο στην Ελλάδα - Απόδραση από τον εξευμενισμό και προτάσεις αποτρεπτικής στρατηγικής

Κοινή συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη-Μακρόν

ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector) συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν για κοινή συνάντηση Κύπρου-Γαλλίας-Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Φρεγάτες MEKO: Παραμένει ανοιχτός ο εκσυγχρονισμός – Προτεραιότητα σε ηλεκτρονικά και αισθητήρες


* Του Κώστα Σαρικά

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» ο οποίος περιλαμβάνεται στο συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει ανοιχτός ως προς το τελικό «πακέτο» διαμόρφωσης των πλοίων.

Drone και USV στην ΩΡΙΩΝ-24: δύο παραδείγματα για προβληματισμό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της DV-Day της ασκήσεως ΩΡΙΩΝ-24, έγινε επίδειξη χρησιμοποιήσεως δύο μη επανδρωμένων συστημάτων, τα οποία παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά: ένα drone που μάλιστα πραγματοποίησε αφέσεις χειροβομβίδων και ένα μη επανδρωμένο σκάφος (USV). 

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» – Θα αντικατασταθεί σύντομα από την «ΣΠΕΤΣΑΙ»


Ήταν 19η Ιουνίου όταν η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» απέπλεε προς την Ερυθρά Θάλασσα, για να ενταχθεί στην δύναμη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

ASPIDES: Η στιγμή που η Φρεγάτα ΨΑΡΑ επιστρέφει στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα

Στις 9 το πρωί κατέπλευσε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φρεγάτα ΨΑΡΑ, έπειτα από 3 μήνες παραμονής της στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Παρών στην τελετή υποδοχής ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Rafale: Οι Σέρβοι αποκάλυψαν την αλήθεια – Γιατί είναι μοναδικά τα ελληνικά Rafale – Τι είπε το Βελιγράδι

Το μεγάλο πλεονέκτημα τον ελληνικών Rafale.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μητσοτάκης: «Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες για μια ισχυρή Ελλάδα»


Στον καθιερωμένο απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας εβδομάδας, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο facebook.

Θα “χτιστούν” νέα πλοία στην Ελλάδα: Τουλάχιστον 17 καράβια πραγματοποίησαν ναυπηγικές δραστηριότητες στον Σκαραμαγκά, έτοιμα για “δράση” Νεώριο και Ελευσίνα


FILE PHOTO: Skaramagas Shipyards. photo: Hellenic Shipyards S.A.

Η αναγέννηση του κλάδου της ναυπηγικής θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα με θετικό πρόσημο για την οικονομία και την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης.

Χάλι ΑΤ, χαλί περσικό στο υπουργείο


Τις προάλλες, χρειάσθηκε να επισκεφθώ το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Μη χαμογελάτε χαιρέκακα μερικοί. Δεν συνελήφθην ως ισλαμόφοβος ή επειδή κόπηκα στις εξετάσεις του προοδευτισμού. Καινούργια ταυτότητα ήθελα να βγάλω.

Ανησυχία στην Ελλάδα: Οι Αλβανοί παίρνουν διαβατήρια και φεύγουν στην Αγγλία


Σεπτέμβριος 22, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τίρανα.

Η τελευταία απογραφή του ελληνικού κράτους, που έγινε το 2021, έδειξε ότι τουλάχιστον 374.900 Αλβανοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. 

Euronews: Ο Ράμα θέλει να δημιουργήσει το «Βατικανό των Μουσουλμάνων» στα Τίρανα


Δημοσίευμα του Euronews, αναφέρει πως ο Εντι Ράμα έχει ετοιμάσει σχέδιο για την δημιουργία ενός κρατίδιου, αντίστοιχου με το Βατικανό, για τον μουσουλμανικό κόσμο, εντός των Τιράνων.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη


Mε παρέμβαση στην Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και Άραβες ηγέτες ξεκινάει η πρώτη μέρα του προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Μητσοτάκης - Ερντογάν Στόχος η διατήρηση του ήπιου κλίματος - Δεν μπαίνουν στα «βαθιά» των ελληνοτουρκικών

Νίκος Μελέτης

Σε μια προσπάθεια διατήρησης λεπτών ισορροπιών, καθώς η διαδικασία προσέγγισης αποδεικνύεται καθημερινά ότι έχει τα όριά της, ενώ συγχρόνως υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για διατήρηση της «μη έντασης», αναμένεται να συναντηθούν πιθανότατα την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν.

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική κρούση με Scalp Naval – Εργαλείο στρατηγικής αποτροπής

Αναστάσιος Παπανδρέου

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας κλάσης FDI HN Κίμων, ο υπουργός μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ανακοινώσεων, ανακοίνωσε την προμήθεια άλλης μίας φρεγάτας FDI HN και τον εξοπλισμό των τριών φρεγατών με τον γαλλικό πύραυλο κρουζ MDCN Scalp Naval. 

Όπλο στρατηγικής κρούσης στο Ναυτικό: Τι σημαίνει η προμήθεια των Scalp


Ελένη Γαβριήλ

Ο Scalp Naval είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους Cruise που μπορεί να πλήξει θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας σε μεγάλο βάθος, ακόμη και άνω των 1.000 χλμ.

Φάκελος: Οι πύραυλοι που αναπτύσσει η Τουρκία, το δίλλημα και οι περιορισμοί


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο πύραυλος «Kara Atmaca» - «Γεράκι» στα ελληνικά- της Τουρκίας, ο οποίος πέρασε με επιτυχία μια νέα δοκιμή πριν από λίγες εβδομάδες, αποτελεί μέρος των τουρκικών προσπαθειών να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες

Ο «Ζωτικός Χώρος» ως «Γαλάζια Πατρίδα»: Τα διδάγματα του παρελθόντος ως πολιτική του παρόντος και του μέλλοντος και η κατοχική ισλαμική Τουρκία που ασφυκτιά!


FILE PHOTO: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας “οργώνουν” τη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους. Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό – Hellenic Navy, via Facebook

Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ*

Ήταν το  1937 όταν ο Χίτλερ και οι Ναζί (προ)ετοιμαζόταν  για πόλεμο και  η συνάντηση που πραγματοποιούνταν μεταξύ των  κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος,  αφορούσε το «ζωτικό χώρο» («Lebensraum»), την ικανή δηλαδή και αναγκαία προϋπόθεση για την επέκταση των συνόρων της Γερμανίας προκειμένου να μπορούν να ζει «ανεκτά» ο Γερμανικός λαός.

Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν παραδίδει την εξουσία παρά την απόφαση του Κοινοβουλίου


Σεπτέμβριος 22, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Φωτό: Ο πρόεδρος το Λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στη Βεγγάζη σχετικά με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά ως κυβέρνηση εκτός θητείας, δημιούργησε περαιτέρω εικασίες και ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της κίνησης και τη σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών, και εάν η απόφαση θα επηρεάσει τις σχέσεις της κυβέρνησης στο εξωτερικό, γράφει η Arabi21.

Ισλάμ… οι φεμινίστριες βλέπουν; (vid.)


Το πόσο μεγάλη αξία έχει για το Ισλάμ η γυναίκα είναι γνωστό… οι καρέκλες έχουν μεγαλύτερη. Οι δε Χούθι στης Υεμένης, πιστοί στα νάματα του μέντορά τους Ιράν, διώκουν κοριτσάκια από σχολείο διότι οι γυναίκες είναι πράγματα και τα πράγματα σχολείο δεν πάνε, πως να το κάνουμε…

Γκάλαντ: Η Χεζμπολάχ «αρχίζει να νιώθει κάποιες από τις δυνατότητές μας»


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δεσμεύτηκε σήμερα το πρωί ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον της λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας

Στα άδυτα της Χεζμπολάχ: Αποκαλυπτικό βίντεο από την υπόγεια «ρουκετούπολη»


Σε μία κίνηση που εγείρει ερωτηματικά, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο από την υπόγεια Πόλη των Ρουκετών.

Νέος γύρος ισραηλινών επιθέσων στον Λίβανο - Πυραύλους κρουζ και drones εκτόξευσε κατά του Ισραήλ και η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ


Από χθες το βράδυ, περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι κρουζ και drones εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ - Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έχει αναλάβει αρκετές επιθέσεις σήμερα

Συνεχείς και σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ισραηλινός βομβαρδισμός θέσεων της Χεζμπολάχ στο βουνό Τζαμπάτ αλ Ριχάν στο νότιο Λίβανο AP Photo/Hussein Malla

Συνεχείς και ολοένα και σφοδρότερες, είναι οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων και των εκτοπισμένων  εκατέρωθεν.

Γ. Χαρίτος: Οι εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων "χαρτογράφησαν" την οργανωτική δομή της Χεζμπολάχ


Την πτυχή της "χαρτογράφησης" των στελεχών της Χεζμπολάχ κατέθεσε, αποτιμώντας τις πρόσφατες μαζικές εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων που συντάραξαν τον Λίβανο ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκριτής της DW στην Ιερουσαλήμ, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στο ERTNews και την εκπομπή Newsroom με τον Μάκη Προβατά.

Το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο του γραφείου Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα για 45 ημέρες


Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν έφοδο στο γραφείο του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου επέδωσαν σε παρόντες εργαζομένους του δικαστική διαταγή η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες.

Καμία σχέση με τους βομβητές, λέει ο πρόεδρος, «μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ», βλέπει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo/Ohad Zwigenberg

Νέες απειλές εκτόξευσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας πως «αν η Χεζμπολάχ δεν πήρε το μήνυμα, σας υπόσχομαι πως θα το πάρει», την ώρα που λίγες μόλις ώρες πριν ο πρόεδρος ισχυριζόταν πως το Ισραήλ δεν έχει «οποιαδήποτε» σχέση με τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο. 

Οι χιλιάδες τηλε-εκρήξεις… αλλάζουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι άνευ προηγουμένου ισραηλινές υβριδικές επιθέσεις κατά της φιλοϊρανικής ριζοσπαστικής σιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν προκαλέσει χαώδη κατάσταση.

Οι Ταλιμπάν και η Παλαιστίνη υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στη σύνοδο κορυφής των BRICS


Σεπτέμβριος 22, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι Ταλιμπάν, η κυβέρνηση του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, υπέβαλε επίσημη αίτηση συμμετοχής στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν.

Υποχρεωτικά αποθέματα πυρομαχικών επιδιώκει ο νέος Επίτροπος Αμυνας


Στόχος να υπάρχουν στην Ευρώπη μακροπρόθεσμες παραγγελίες στην αμυντική βιομηχανία. Η Γερμανία λέγεται πως θα ξέμενε από πυρομαχικά σε... δυο ημέρες μαχών.

Reuters: Το Ιράν δεν έστειλε στη Ρωσία τους εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους Fath - 360 που της προμήθευσε


Το Ιράν δεν συμπεριέλαβε τους κινητούς εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη ότι παρέδωσε στη Ρωσία για να χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 τραυματίες, μεταξύ αυτών ανήλικοι, από το ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο (vid)


Ρωσική επίθεση εναντίον κτιριακών συγκροτημάτων στο Χάρκοβο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 21 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις ανήλικοι, ηλικίας 8 έως 17 ετών, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ουκρανία: Κατέρριψαν 71 ρωσικά drones στη διάρκεια της νύχτας


Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε τα 71 από το σύνολο των 80 επιθετικών drones που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία σημερινή αναφορά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία «ανησυχούν σοβαρά» για τις εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα


Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας – η Πρωτοβουλία Quad όπως αναφέρεται – εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, αποφεύγοντας να αναφερθούν ρητώς στην Κίνα, την οποία πάντως φωτογράφισαν, στην ανακοίνωσή τους μετά τη σύνοδό τους χθες Σάββατο 21/9/2024.