Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Σαν να μην πέρασε μια μέρα…(Βίντεο-Φωτο)


Aπό το gazzetta.gr

Ήταν σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 2004, όταν η Εθνική μας ομάδα σήκωσε μετά τον τελικό με την Πορτογαλία στον ουρανό της Λισαβόνας το βαρύτιμο τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.
Μια ομάδα αποτελούμενη από 23 παίκτες που κατάφεραν για περίπου ένα μήνα να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής όχι μόνο της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, ολοκληρώνοντας το «θαύμα της Πορτογαλίας» έτσι ακριβώς όπως το άρχισαν, με νίκη επί της οικοδέσποινας.

Η Μάχη της Μαντινείας

Μετά τη Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.), η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο ήταν αναμφισβήτητη. Αθήνα και Σπάρτη βρίσκονταν σε προφανή παρακμή.
Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής του στρατηγούς Πελοπίδα και Επαμεινώνδα, είχαν δημιουργήσει στην Πελοπόννησο το Κοινό των Αρκάδων, με φιλικές προς αυτούς πόλεις. Η Σπάρτη προσπάθησε να το διασπάσει, προσεταιριζόμενη κάποιες από αυτές τις πόλεις, προκειμένου να ανακτήσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη Πελοπόννησο. Τα κατάφερε με τη Μαντίνεια, αλλά αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τον Επαμεινώνδα, που πέρασε για τέταρτη φορά τον Ισθμό για να βάλει τάξη στην ηγεμονία της Θήβας.
Επιτέθηκε με τον στρατό του αιφνιδιαστικά στη Σπάρτη, αλλά ο Αγησίλαος Β' απέκρουσε την επίθεση με επιτυχία (Ιούνιος 362 π.Χ). Ο Επαμεινώνδας υποχώρησε στο Αρκαδικό οροπέδιο κοντά στη Μαντίνεια (13 χλμ. βόρεια της Τρίπολης), όπου στρατοπέδευσε για να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του.

Η Μάχη της Σπλάντζας

Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών, στο πλαίσιο της Επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στη Σπλάντζα ή Σπιάτζα Φαναρίου (σημερινή Αμμουδιά Πρεβέζης) στις 4 Ιουλίου 1822 και έληξε χωρίς νικητή επί του πεδίου της μάχης.

Προ της Μάχης
 Στα μέσα Ιουνίου του 1822 ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας, με δύναμη 500 ανδρών από τη Μάνη και το Μεσολόγγι, αποβιβάστηκαν στις ηπειρωτικές ακτές, με εντολή του Προέδρου του Εκτελεστικού (πρωθυπουργού) Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου. Αποστολή τους ήταν να ενισχύσουν τους στενά πολιορκούμενους στην Κιάφα Σουλιώτες.

Γιούνκερ: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι γελοίο (Bίντεο)

Ενταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Πολ Γιούνκερ, επιτέθηκε φραστικά, με αφορμή την ηχηρή απουσία πολλών ευρωβουλευτών.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο, εντελώς γελοίο», είπε στη σχεδόν άδεια αίθουσα, σύμφωνα με το BBC.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι εξοργίστηκε με τους χαρακτηρισμούς και κατηγόρησε τον Γιούνκερ για έλλειψη σεβασμού.

O Tσαβούσογλου τινάζει στον αέρα τη διάσκεψη για το Κυπριακό: Απαιτεί και εγγυήσεις και στρατεύματα - Το θέμα του κατοχικού στρατού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα

«Mηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα, είναι ένα όνειρο» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας - Ο Τσαβούσογλου σχολίασε με προσβλητικό τρόπο ανύπαρκτες δηλώσεις Αναστασιάδη!

Αντιδρώντας βασικά στην είδηση που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Κραν Μοντανά, με βάση το διάλογο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Ήρθαμε με καλή θέληση. Ξέρουμε τι θέλουμε. Έχουμε ανακοινώσει τις κόκκινες γραμμές.

Εταιρείες Υψηλής Νοημοσύνης

Παιδεία και Πλάγια Σκέψη
Tου Ν. Λυγερού


Όσο καλά και να είναι τα φροντιστήρια έχουν ένα θέμα θεσμικό, διότι πάντα πρέπει να διορθώνουν τις λανθασμένες κινήσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που βασίζεται στα ελαττώματα του Δημοσίου. Έτσι εξαρτούνται άμεσα από την ύλη και το επίπεδο που θέλει να έχουν επίσημα η χώρα. Αν αυτό το επίπεδο δεν επαρκεί για την ανάπτυξη του παιδιού, τότε είναι εγκλωβισμένα και παρόλο που υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές, θα αξιολογηθούν από το ίδιο σύστημα. Από την άλλη η έρευνα στις Νευροεπιστήμες δείχνει ότι ο δείκτης νοημοσύνης συνεχίζει να αναπτύσσεται και ότι επηρεάζεται θετικά από ασκήσεις που εμπεριέχουν στοιχεία ρευστής νοημοσύνης αρχικά και κρυσταλλικής στη συνέχεια.

Ο γέρος της Ανθρωπότητας(συνέχεια)

Αν λείπει ένα κομμάτι
Tου Ν. Λυγερού


Π: Γιατί λείπει ένα κομμάτι;
Χ: Για να σας φέρω τα άλλα.
Π: Κι αν δεν φτάσουν;
Χ: Θα επιστρέψω.