Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Οι Μυρμιδόνες στην Τροία: Οι πρώτοι επίλεκτοι πολεμιστές της Ελλάδας

Μυρμιδόνες ονομάζονταν στην Ομηρική εποχή οι κάτοικοι της Φθίας. Πήραν το όνομά τους από τον Μυρμιδόνα, υιό του Δία και της Ευρυμέδουσας, σύμφωνα με τον μύθο. Ο ίδιος μύθος αναφέρει ότι ο Δίας για να ζευγαρώσει με την εν λόγω πριγκίπισσα μεταμορφώθηκε σε μυρμήγκι από όπου και η ονομασία των απογόνων τους.
 
Άλλη εκδοχή πάντως θέλει τους Μυρμιδόνες να κατάγονται από την Αίγινα, ενώ μια τρίτη και πιθανότερη τους θέλει απογόνους του Θεσσαλού άρχοντα Μυρμιδόνα που νυμφεύθηκε την θυγατέρα

Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Αποκλειστικά υπεύθυνη για το Ιντλίμπ η Τουρκία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.
Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

ΣτΕ: Συνταγματική η αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από το υπουργείο Παιδείας - ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το ΠΔ 18/2018 για τον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, κρίνοντας ότι είναι συνταγματική η αφαίρεση από τον εν λόγω οργανισμό, της «ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης», δηλαδή της θρησκευτικής αγωγής των νέων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει με το ίδιο αίτημα, εκτός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η «Πανελλήνια 'Ενωσις Θεολόγων», η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο δημοτικό σχολείο και στο λύκειο και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι στο ίδιο πνεύμα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 210/2020 απόφασή της, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, έκρινε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Έκρυθμη ξανά η κατάσταση στη Συρία με νέες συγκρούσεις - Αντιπαράθεση ανάμεσα σε αμερικανικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Συρία, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στο Καμισλί, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πιστές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανταποκριτή του AFP.
Η σύντομη αυτή και σπάνια χερσαία αντιπαράθεση ξέσπασε κατά την «ακούσια» διέλευση μιας αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από το χωριό Χερμπάτ Άμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αντιδράσεις προκαλεί η εκδήλωση ΕΛΙΑΜΕΠ για τη Χάγη

Ξεκάθαρη θέση εναντίον του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, αλλά και του καθηγητή, πρώην υφΥΠΕΞ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χρήστου Ροζάκη πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης, σχετικά με την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία με τίτλο «Μας συμφέρει η Χάγη;» ανοίγει συζήτηση για το βασικό και κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα.