Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897

Η Μάχη του Βελεστίνου σε λαϊκή λιθογραφία
Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αφορμή το Κρητικό Ζήτημα. Η πρώτη τουφεκιά έπεσε στις 6 Απριλίου 1897 και οι πολεμικές συγκρούσεις τερματίστηκαν στις 8 Μαΐου του ίδιου χρόνου με ήττα της Ελλάδας.
Στις αρχές του 1896 την Ελλάδα κυβερνούσε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός με δημαγωγικές τάσεις. Εκτός από τα μεγάλα και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, είχε να αντιμετωπίσει και την κατάσταση στην Κρήτη, που βρισκόταν τότε υπό οθωμανικό ζυγό. Η διακυβέρνηση της μεγαλονήσου από τον ελληνικής καταγωγής Καραθεοδωρή Πασά είχε στεφθεί από αποτυχία.

Πότε ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας

Η 9η Φεβρουαρίου ορίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας, όπως ανακοίνωσε στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ομογένεια Τέρενς Κουίκ. Η 9η Φεβρουαρίου συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
«Η γλώσσα μας αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές και βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της. Ως ημερομηνία καθορίζεται, μετά από πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού».

ΗΠΑ F-35: Αυτό είναι το μαχητικό που οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν στην Ελλάδα (Εικόνες)

Τα επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν αλλά η Ουάσινγκτον δεν τα δίνει και σκέφτεται να τα πουλήσει στη χώρα μας
Το F-35 Lightning (αστραπή) είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.
Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις.
Το υπερόπλο των ΗΠΑ μπορεί να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης.

«Βόμβα»: Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν τα F-35 στην Ελλάδα - Αποστολάκης: Θα εξετάσουμε την προοπτική

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin Corp (Λόκχιντ) σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, καθώς οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες την ώρα που η Ρωσία ενισχύει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, ενημέρωσε ανώτερος αξιωματικός το αμερικανικό Κογκρέσο χθες Πέμπτη.
Σε κατάθεσή του, που υπεβλήθη γραπτώς και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ,

Ο Ερντογάν καλεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να… κάτσουν στ’ αυγά τους - Επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας καταγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «επεμβαίνουν» στις υποθέσεις της Τουρκίας, έπειτα από τα σχόλιά τους για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, μετά τις οποίες τον κόμμα του κινδυνεύει να χάσει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
«Η Αμερική και η Ευρώπη, που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις μας, θα πρέπει να μείνουν στη θέση τους», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά το βράδυ της Κυριακής, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μολονότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία