Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ίμια: Το λεπτομερές χρονικό της κρίσης, από 25 Δεκ 1995 έως 31 Ιαν 1996

Η κρίση των Ιμίων, ξεκίνησε ουσιαστικά σαν σήμερα, στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν  τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια, εξέπεμψε  σήμα κινδύνου αλλά ο πλοίαρχός του αρνήθηκε βοήθεια από το ελληνικό Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που ακολούθησε, όπου  Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν σε μία πολεμική σύρραξη, τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός έχασαν τη ζωή τους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Τα Leopard, η Ουκρανία κι ο ΥΠΕΞ που λυπάται για σιτηρά: Εγκατάλειψη της ατάραχης διπλωματίας

 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Με την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ουκρανίας αντιμετωπίζεται η ρωσική επίθεση, σημειώνουν οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και το Κίεβο. Πρόκειται για μια συλλογική, όπως αναφέρεται, προσπάθεια για να σταματήσουν την ρωσική επίθεση. Είναι προφανές πως η στάση έναντι της Ρωσίας δεν εκδηλώνεται μόνο επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία -μια εξέλιξη που ενδεχομένως να μπορούσαν να αποτρέψουν- αλλά για γεωπολιτικούς λόγους σε μια περίοδο ανακατανομής ισχύος. Πέραν όλων αυτών, τα δεδομένα σήμερα είναι συγκεκριμένα και αφορούν την εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη και την κατοχή εδαφών. Κι αυτό αποτελεί και ο βασικός λόγος, που η Κύπρος τοποθετήθηκε έναντι σε αυτό τον πόλεμο.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 50 χρόνια προσφοράς

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενός ιδρύματος που διαμορφώνει την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 87 της 27ης Ιουλίου 1973 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975 με την εισαγωγή φοιτητών στα Tμήματα των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη και της Νομικής στην Κομοτηνή. 

Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα του Νομού Ξάνθης. Η διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται

Η αστυνομία δέρνει φοιτητές… «Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ακόμη ακραίο σύμπτωμα κοινωνικού αυτισμού».

Άγγελος Μ. Συρίγος, Αρθρογράφος
Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων - αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου
και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ή τουλάχιστον, εάν δεν δέρνει τώρα φοιτητές, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δείρει φοιτητές διότι η αστυνομία ως εκ της φύσεως της είναι δημιουργημένη για να δέρνει φοιτητές. Αυτό τουλάχιστον είναι το νόημα από" target="_blank" rel="nofollow" class=" js-entry-link cet-internal-link" data-vars-subunit-name="article_body" data-vars-subunit-type="component" data-vars-position-in-subunit="1"> το σποτάκι που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια:

«Νίκη» Rafale απέναντι στα F/A-18: Το ινδικό ΠΝ θέλει τα γαλλικά μαχητικά- «Έρχεται» συμφωνία ;

Σύμφωνα με ινδικά αλλά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό προτίμησε τα Rafale έναντι των αμερικανικών μαχητικών F/Α-18 E/F Super Hornet στον διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών που θα αναπτύσσονται με το νέο ινδικό αεροπλανοφόρο INS Vikrant, προς αντικατάσταση των παλαιών ρωσικών μαχητικών MiG-29.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρέσβης στην Ινδία, Εμμανουέλ Λεναί, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να παράσχει στην Ινδία την «καλύτερη τεχνολογία» για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της Ινδίας, ενώ πρόσθεσε ότι το Παρίσι είναι μια «εξαιρετική επιλογή» για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας στρατιωτικής-βιομηχανικής βάσης.

Σύζευξη “αμυντικής διπλωματίας” με την “διπλωματία των εξοπλισμών”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ ημερών, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέφυγε σε άλλη μία λαϊκιστικού επιπέδου απειλή κατά της Ελλάδας, μιλώντας για “γιουρούσι”.

Εχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε ευθέως, να προσέχει.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, στο κοινό του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρόντος και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, βρισκόταν στην ΕΑΒ, σε τελετή που αφορούσε ελληνοαμερικανική βιομηχανική συνεργασία, με υψηλόβαθμα στελέχη της Lockheed Martin, με τα F-35 και F-16V στο “κάδρο”.

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Ή μήπως κάποιοι κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν γιατί έπρεπε να είχαμε ένα τέτοιο ή παρόμοιο δεξαμενόπλοιο από εχθές?

Fincantieri Launches Qatar’s Air Defense LPD

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/01/fincantieri-launches-qatars-air-defense-lpd/

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Γαλλία με τα γαλλικά υποβρύχια

 Διονύσης Αντωνέλλος

Οι Τούρκοι κέρδισαν τον διαγωνισμό εναντίον του κατασκευαστή για τον εκσυγχρονισμό ημιζωής των γαλλικής κατασκευής υποβρυχίων Agosta 90B Class.

Η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Γαλλία και τα γαλλικά υποβρύχια με την βοήθεια του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τους Τούρκους τα γαλλικής κατασκευής υποβρύχια του Πακιστάν εκσυγχρονίζονται από την Τουρκία και όχι από την Γαλλία, με τους Πακιστανούς να δίνουν την δουλειά στην Άγκυρα.

Μακρύ δόρυ τα F-16 Viper και τα Rafale F3R: 40 μαχητικά εντός του 2023 με ραντάρ που βάζουν τους ταραξίες σε lock on πριν καν εισβάλουν στο FIR Αθηνών

 Στα τέλη του μήνα και το 6ο F-16 Viper θα αποδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το επιχειρησιακό πλάνο συνεργασίας ΕΑΒ – Πολεμικής Αεροπορίας λέει ότι στο τέλος της χρονιάς η πρώτη μοίρα με F-16 Viper θα έχει διαθέσιμα 22 μαχητικά.

Στο διάστημα αυτό, στο υπόστεγο αναβάθμισης των F-16 δίνεται η μεγάλη μάχη, το εθνικό στοίχημα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με τον χρόνο για την απόδοση άλλων 15 μαχητικών, καθώς ήδη η 343 Μοίρα έχει ήδη 5 «οχιές».

Στα 22 αεροσκάφη συμπεριλαμβάνεται κι αυτό που βρίσκεται ως πρωτότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραμένει για δοκιμές.

Ακριβότερα για την Τουρκία μαχητικά α/φη Eurofighter Typhoon… και από F-35 Lightning II

Η ελληνική πολιτική των δύο πηγών εξοπλισμών, η τουρκική “εναλλακτική” του Eurofighter και οι… αμείλικτοι αριθμοί. Η Τουρκία επέλεξε εδώ και αρκετά χρόνια την οδό της αυτονόμησης. Ένα δύσκολο δρόμο, υπό την έννοια ότι η διαπραγμάτευση με τις μεγάλες δυνάμεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια επί ίσοις όροις συνδιαλλαγής. Αργά ή γρήγορα η οικονομική, τεχνολογική, βιομηχανική, οικονομική και στρατιωτική ανωτερότητα και ισχύς, είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Με βάση τη βούληση του ισχυρότερου πάντα… Αυτό αναγκάζεται πλέον και μάλιστα με οδυνηρό ως προς την αποδόμηση της εικόνας της ως τοπική υπερδύναμη, τρόπο, να αποδεχθεί η Τουρκία στην προσπάθεια της να αποκτήσει πραγματικά αξιόμαχα μαχητικά για την Αεροπορία της. Οι εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της είναι από εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η ρωσική δεν υφίσταται καν στην πραγματικότητα.

Γράφει ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση που υπογράψουν την αγορά ρωσικών μαχητικών

Τα μηνύματα των Αμερικανών στην Ελλάδα και την Τουρκία

Αλεξία Τασούλη 

Και μόνο οι συνεχείς δηλώσεις των Αμερικανών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περιοχή σηματοδοτούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά

Ειδικά οι συχνές παρεμβάσεις του Ρομπερτ Μενέντεζ υπερ των ελληνικών θέσεων δείχνει ότι η Ουάσινγκτον έχει στραμμένη την προσοχή της στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά στην επι της ουσίας κοινή προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουν οι δύο χώρες.

Και μπορεί ο Μενέντεζ να δηλώνει και δικαιώς ότι είναι αντίθετος στην πώληση των F16,

Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για τη «νεκρή» Μαρία;

«Αμετανόητα» εμφανίζονται, τις τελευταίες δύο ημέρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποτιθέμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, αλλά και την αναδίπλωση του περιοδικού Der Spiegel που πρώτο είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ. 

Ο «θάνατος» τελικά φαίνεται πως σκηνοθετήθηκε και ενορχηστρώθηκε εξ αποστάσεως από τον λαθροδιακινητή που είχε αναλάβει τη μεταφορά των μεταναστών, με συνεργό μια γυναίκα που βρισκόταν στη νησίδα και κοινοποιούσε πληροφορίες και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ο Τσίπρας χαρακτήριζε “ήρωες” τους κουκουλοφόρους της Novartis

Η σύλληψη του κουκουλοφόρου μάρτυρα της Νovartis με το ψευδώνυμο Μάξιμο Σαράφης για απάτες και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης επαναφέρει στο προσκήνιο τη στήριξη που είχαν από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τους χαρακτήριζε… ήρωες.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στις  22 Φεβρουαρίου 2018, δήλωνε μέ έμφαση, στηλιτεύοντας και τα περί… κουκουλοφόρων ότι  «σ’ όλη την Ευρώπη (σσ τους προστατευόμενους μάρτυρες) τους θεωρούν ήρωες που παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν, να πουν την αλήθεια απέναντι σε ισχυρά συστήματα».

Ο Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη στη Γερμανία

Ο Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνει την επίσκεψη στο Βερολίνο που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τον τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bianet. O Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ακύρωση οφείλεται στο ότι δεν επιτεύθχηκε συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σολτς, Γενς Πλότνερ, και του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Ιδιαίτερα ενοχλημένο το Βερολίνο για το Κουρδικό

Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσίκγκιοζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους.

Σ. Τσαγαπτάι στην «Κ»: Απουσία χημείας μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ηλιάνα Μάγρα 

Συνέντευξη στην «Κ» του Τούρκου ιστορικού και διευθυντή του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute 

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, οι ελληνικές εκλογές, οι πρώτες ή οι δεύτερες, μπορεί να συμπέσουν με της Τουρκίας οι οποίες έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου. Πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών; Ο Τούρκος ιστορικός και διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute, Σονέρ Τσαγαπτάι, πιστεύει πως έχουμε να δούμε τέτοια κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας από την εποχή της κρίσης των Ιμίων. Αλλά, αυτή τη φορά, οι λόγοι των διενέξεων είναι περισσότεροι, πιο περίπλοκοι, πιο δύσκολοι στην επίλυσή τους, δηλώνει στην «Κ».

Ράντεφ: "Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ανοίξει την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις"

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι προς την κυβέρνηση της χώρας του να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ενός Βούλγαρου ευρωβουλευτή και απροσδιόριστου αριθμού άλλων Βούλγαρων πολιτών, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε χθες ότι "η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ανοίξει την πόρτα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Ο Ράντεφ, ο οποίος βρισκόταν στην Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη στη Σόφια, πρόσθεσε: "Τώρα καταλαβαίνετε γιατί αγωνίστηκα τόσο σκληρά για να προστατεύονται τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας στο Σύνταγμα αυτής της χώρας (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία) και αυτό να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις «Έξω από το ΝΑΤΟ»

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις των πολιτών που επιθυμούν η Τουρκία να φύγει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Χθες, κέντρα διαδηλώσεων ήταν η Μερσίνα και το Εσκισεχίρ. Τα μέλη του κόμματος «Πατρίδα»/«Vatan» πήγαν στο κέντρο της πόλης και στις δύο πόλεις και έκαναν δηλώσεις στον Τύπο και έστησαν τραπέζια για συλλογή υπογραφών.

Ο πρόεδρος της επαρχίας Αλί Ριζά Τασντελέν διάβασε την σχετική ανακοίνωση στη Μερσίνα. 

Σπυρίδων Πλακούδας: Η Τουρκία πέφτει από τοίχο σε τοίχο - Οι ΗΠΑ της δείχνουν έξοδο και από Λιβύη

 

Σπυρίδων Πλακούδας: Η Τουρκία πέφτει από τοίχο σε τοίχο - Οι ΗΠΑ της δείχνουν έξοδο και από Λιβύη

Θανάσης Δρούγος: "Ρεφενές" αρμάτων από Δύση για Ουκρανία - Σκλήρυνση Γερμανών: "Να ηττηθεί η Ρωσία"

 

Θανάσης Δρούγος: "Ρεφενές" αρμάτων από Δύση για Ουκρανία - Σκλήρυνση Γερμανών: "Να ηττηθεί η Ρωσία"

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 24/01/2023

 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Status fm. 24/01/2023

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

Μήνυμα αποτροπής από τους νέους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 25/01/2023 | OPEN TV

 

1. Μήνυμα αποτροπής από τους νέους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ
2. Στα άκρα η σύγκρουση Σουηδίας-Τουρκίας
3. ΗΠΑ και Γερμανία συμφώνησαν να στείλουν τανκς στην Ουκρανία
4. Η Γερμανία θα στείλει τα Leopard 2 στην Ουκρανία

Τουρκία: Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε στους Αταίριαστους | 25/01/2023

 

1. Μητσοτάκης από Κρήτη: Όταν δεν έχεις τι να πεις διχάζεις
2. Ράμμος: Δεν πήρα εγώ την πρωτοβουλία της συνάντησης με Τσίπρα
3. Το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε στους Αταίριαστους

Έκτακτη επικαιρότητα: πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

 
Έκτακτη επικαιρότητα: πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ελληνοτουρκικά - Καλημέρα Ελλάδα - 25/01/2022

 

Ελληνοτουρκικά - Καλημέρα Ελλάδα - 25/01/2022

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν βρήκε νέο μεγάλο εχθρό τη Σουηδία | Ώρα Ελλάδος 25/01/2023 | OPEN TV

 

1. Ισμαήλ Χακί Πεκίν: Σενάρια πολέμου με την Ελλάδα
2. Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Τουρκίας - Σουηδίας
3. Ιατρίδης και Χατζηβασιλείου για τις τουρκικές προκλήσεις
4. Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν βρήκε νέο μεγάλο εχθρό τη Σουηδία

Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας | Σήμερα | 25/01/2023

 

1. Ο Ερντογάν προσπαθεί να συγκινήσει για να κερδίσει νέους ψήφους
2. Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας
3. Η Τουρκία "τινάζει στον αέρα" την επέκταση του ΝΑΤΟ
4. Τούρκοι αναλυτές: "Με τα ελληνικά Rafale έχουμε μειονέκτημα"
5. Συναγερμός στην Τουρκία για την αλλαγή στρατιωτικών ισορροπιών στο Αιγαίο
6. Η Γερμανία δίνει βαριά άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία