Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Ή μήπως κάποιοι κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν γιατί έπρεπε να είχαμε ένα τέτοιο ή παρόμοιο δεξαμενόπλοιο από εχθές?

Fincantieri Launches Qatar’s Air Defense LPD

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/01/fincantieri-launches-qatars-air-defense-lpd/

Η Fincantieri καθελκύει το δεξαμενόπλοιο Αεράμυνας του Κατάρ

Η ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantieri καθέλκυσε σήμερα ένα δεξαμενόπλοιο (Landing Platform Dock LPD) για τις Ναυτικές Δυνάμεις του Κατάρ στο ναυπηγείο της στο Παλέρμο. Η κύρια αποστολή του «Al Fulk» θα είναι η αεράμυνα.

Xavier Vavasseur 24 Ιανουαρίου 2023

Δελτίο τύπου Fincantieri

Στο ναυπηγείο του Παλέρμο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Επικρατείας για θέματα Άμυνας, του Κατάρ Δρ. Khalid bin Mohamed Al Attiyah και του Ιταλού Υπουργού Άμυνας, Guido Crosetto, πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης του «Al Fulk», του αμφίβιου σκάφους LPD που παραγγέλθηκε στη Fincantieri από το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ στο πλαίσιο προγράμματος της εθνικής ναυτικής ανασυγκρότησης του Κατάρ.

Το LPD, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ιταλικά ναυπηγεία, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανόνες RINAMIL (Ιταλικοί κανονισμοί (διεθνώς αναγνωρισμένοι) ταξινόμησης (κλάσης) πολεμικών πλοίων) για να διασφαλίζει εξαιρετικά αποτελεσματικές συνδέσεις ξηράς-αέρος-θαλάσσης. Θα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και ικανό να εκπληρώνει διαφορετικά είδη καθηκόντων, από ανθρωπιστικές παρεμβάσεις έως υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και χερσαίων επιχειρήσεων.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 143 μέτρα, πλάτος 21,5 μέτρα και θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 550 άτομα, εξοπλισμένο με δύο ράμπες οχημάτων και μια εσωτερική δεξαμενή (λεκάνη) που μπορεί να κατακλυστεί με θαλασσινό νερό, ικανή να φιλοξενήσει LCM (Landing Craft Mechanized). που μπορεί επίσης να αποθηκευτεί στο κατάστρωμα γκαράζ, και μπορεί να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ένα σύστημα καπονιών. Επιπλέον, το κατάστρωμα πτήσης έχει ικανό μέγεθος για να φιλοξενεί ελικόπτερα NH90.

Κατά τη διάρκεια του DIMDEX 2022, το Naval News έμαθε από την Leonardo:

Για έγκαιρη προειδοποίηση, το πολυλειτουργικό πλήρως ψηφιακό ραντάρ AESA L-Band Kronos Power Shield έχει εμβέλεια έως και 1.500 km. Μπορεί να παρέχει σε σκάφη μάχης επιφανείας βελτιωμένες δυνατότητες αντι-τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (anti-tactical ballistic missile ATBM) έως 600 και 1300 χιλιόμετρα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του LPD είναι το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με δύο εκτοξευτήρες των 8-κελιών VLS Sylver A50 για μεσαίου βεληνεκούς συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, τα οποία η MBDA έχει υποδείξει ως πυρομαχικά τα Aster 30 Block 1 ως μέρος του SAAM-ESD συστήματος αεράμυνας. Παρόλο που η Fincantieri δεν δημοσίευσε πληροφορίες ούτε σχολίασε τις δυνατότητες AAW του LPD, το Naval News κατάλαβε ότι ο συνδυασμός του συστήματος (Surface Anti Air Missile - Extended Self Defence SAAM-ESD) της εταιρείας (Matra, BAe Dynamics and Alenia, MBDA) με το πυραυλικό σύστημα Aster 30 Block 1, το πολυλειτουργικό ραντάρ Leonardo Kronos AESA και τις πληροφορίες έγκαιρης ανίχνευσης από το Kronos Power Shield, όλα μαζί μπορούν να παρέχουν τακτική άμυνα βαλλιστικών πυραύλων όπως προσφέρεται ομοίως από το επίγειο σύστημα μέσης εμβέλειας εδάφους αέρος (Sol-Air Moyenne Portée Terrestre, SAMP/T) αλλά με βελτιωμένες δυνατότητες,.

Τα πλοία θα εφοδιαστούν με τα συστήματα εκτόξευσης δολωμάτων Sylena MK2 της Lacroix.

Για την ιστορία, μια παγκόσμια παραγγελία αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου για πυραύλους) ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2017. Εκτός από τέσσερις κορβέτες αεράμυνας, η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πλοίων τύπου OPV/FACM με βάση το κλάσης Falaj 2- (επιλεγμένο από το Ναυτικό των ΗΑΕ) και ένα LPD αεράμυνας (με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας L-band και ASTER 30 SAM) βασισμένο στο “BDSL Kalaat Beni Abbes” (μήκος 143 μέτρα, εκτόπισμα 9.000 τόνων), το οποίο παραδόθηκε το 2015 από την Fincantieri στην Αλγερία.

Σχόλια Naval News:

Η κύρια αποστολή του σκάφους θα είναι η αεράμυνα. Θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις κορβέτες αεράμυνας κλάσης Al Zubarah και θα μοιράζεται μαζί τους εναέρια εικόνα μεγάλης εμβέλειας. Το LPD θα εφοδιαστεί με ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Kronos (παρόμοιο με αυτό που τοποθετείται στις κορβέτες) καθώς και ένα νέο ραντάρ L-Band της Leonardo, γνωστό ως Kronos Power Shield. Το Naval News κατανοεί ότι αυτό το ραντάρ ήταν πολύ μεγάλο για να τοποθετηθεί στην κορβέτα, γι’ αυτό προτάθηκε αυτή η λύση (corvette + LPD) για να ταιριάζει στη μοναδική απαίτηση των Ναυτικών Δυνάμεων του Κατάρ.

https://www.youtube.com/watch?v=B93AugnaWfU

Σχόλια Hellenic Defense Net

Το Κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, που καταλαμβάνει τη χερσόνησο Κατάρ, επί της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου, στον Αραβικό ή Περσικό κόλπο. Έχει έκταση 11.637 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.657.333 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022.

Το εμβαδόν του Κατάρ είναι λίγο λιγότερο από όσο η Κρήτη και η Εύβοια μαζί.

Δηλαδή, γιατί το θέλει το δεξαμενόπλοιο το Κατάρ? Μήπως για να κάνει απόβαση στη Σαουδική Αραβία ή σε κάποιο άλλο χαλιφάτο της Αραβικής χερσονήσου?

Ή μήπως γιατί είναι ικανό να εκπληρώνει διαφορετικά είδη καθηκόντων, από ανθρωπιστικές παρεμβάσεις έως υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, και χερσαίων επιχειρήσεων αν χρειαστεί, και να είναι και πλοίο συντονισμού αεράμυνας με τις δυνατότητες του πολύ ικανού ραντάρ αέρος που διαθέτει?

Ή μήπως κάποιοι κάνουν ακόμα πως δεν καταλαβαίνουν γιατί έπρεπε να είχαμε ένα τέτοιο ή παρόμοιο δεξαμενόπλοιο από εχθές?

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου