Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στα μέσα του ίδιου έτους έλαβε άδεια για λόγους υγείας, προκειμένου να επιδοθεί απερίσπαστος στα νέα του καθήκοντα.

Τι συνέβη με τον μετεωρίτη πάνω από τη Βραζιλία: Γιατί δεν σήμανε συναγερμός - Καθημερινά πέφτουν στη Γη 100 τόνοι «διαστημικών σκουπιδιών»(Βίντεο)

Το ωστικό κύμα είχε ισχύ 13.000 τόνων ΤΝΤ όπως η ατομική βόμβα της Χιροσίμα - Εξερράγη πάνω από τη θάλασσα ανατολικά του Ρίο Ντε Τζανέιρο
Ανησυχία σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση της NASA σύμφωνα με την οποία πριν από λίγες ημέρες ένας μετεωρίτης μεγέθους φορτηγού έσκασε στη Γη απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 13.000 τόνους ΤΝΤ.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ότι είναι περίπου ίση με αυτή της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη της Χιροσίμα το 1945.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος η πτώση του μετεωρίτη έγινε με ταχύτητα 41.600 μιλίων την ώρα στις 6 Φεβρουαρίου.

Διάσκεψη Βιέννης: Τι όρους βάζουν στην Αθήνα η Αυστρία και οι σύμμαχοί της για το προσφυγικό

Η Αυστρία και οι εννέα σύμμαχοί της ζητούν να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι που σημαίνει ότι το «στοπ» πρέπει να μπει στη χώρα μας- Απαξιώνουν την Ελλάδα, αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία» - Οργή Γιούνκερ: Η Κομισιόν είναι σε διαμάχη με την Αυστρία
Με συμφωνία για μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών ολοκληρώθηκε η διάσκεψη ανάμεσα στην Αυστρία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Διαλύεται η Ε.Ε; Οι Ολλανδοί ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρώπη - Η Τσεχία εισάγει τον όρο Czexit - POLITICO: "H EΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ"

Ντόμινο εξελίξεων απειλεί την Ε.Ε., καθώς στην Ολλανδία η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόσουχλαβ Σλομπότκα, δήλωσε πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία είναι υπέρ του Brexit, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει η χώρα του!

Το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα

Του Ν. Λυγερού

Το κυπριακό είναι εθνικό θέμα και δεν λύνεται κοινοτικά όσο και να προσπαθούμε, διότι το πρόβλημα δεν είναι μια κοινότητα, αλλά ένα κράτος και η βαρβαρότητα μιας εισβολής που συνεχίζεται με την κατοχή. Έτσι, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται σε αυτό το επίπεδο και σε κανένα άλλο, αν θέλουμε πραγματικά την επίλυσή του. Επίσης, σε αυτό το νέο πλαίσιο παίζει έναν τεράστιο ρόλο όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ΑΟΖ. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αξιοποιηθεί κι αυτό το επιχείρημα για να λειτουργήσει καταλυτικά η δράση μας κι όχι να παραμένει στην επιφάνεια των πραγμάτων. Διότι, θέλουμε δεν θέλουμε, το ενεργειακό μέσω της στρατηγικής επηρεάζει τη γεωπολιτική και κατά συνέπεια τις πολιτικές μας αποφάσεις.

Το Ζεόλαδο 2016

Του Ν. Λυγερού

Ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και αγουρέλαιο, το ζεόλαδο ήδη από το 2014 είχε προδιαγραφές που ανήκουν στη κατηγορία Ultra Premium. Όμως η σοδειά του ζεόλαδου, το 2016, δηλαδή μετά από τρία χρόνια αποκλειστικής χρήσης ζεόλιθου σε μη ποτιστικές ελιές, είναι ακόμα καλύτερη. Βέβαια όσοι ξέρουν για τη χρήση αυτή, ξέρουν ότι ήταν αναμενόμενο αφού είναι η τριετία που συμπληρώνει το θέμα της ενσωμάτωσης. Έτσι ενσωματώθηκαν 8 κιλά ζεόλιθου γύρω από τον κορμό σε μία ακτίνα 50cm και σε βάθος 15 με 20cm. Βέβαια ταυτόχρονα υπήρχε ψέκασμα με ζεόλιθο για την αποτροπή του δάκου. Η χημική ανάλυση δείχνει με αποτελεσματικό και ξεκάθαρο τρόπο τη βελτίωση των δεδομένων του έξτρα παρθένου αγουρέλαιου που του επιτρέπουν να έχει τις απαιτήσεις της κατηγορίας Ultra Premium για τα στοιχεία που μετρήθηκαν.