Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Η Ελληνική Γλώσσα ταξιδεύει στον κόσμο! www.staellinika.com(Βίντεο)

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στο Simon Fraser University (SFU) στο Βανκούβερ του Καναδά ανακοινώνουν την επίσημη κυκλοφορία της πλατφόρμας www.staellinika.com.

Πρόκειται για μια μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η οποία, στην πιλοτική της εφαρμογή τους προηγούμενους μήνες, συγκέντρωσε 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη.

Από την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, οι χρήστες της πλατφόρμας www.staellinika.com, χιλιάδες ελληνόπουλα ανά τον κόσμο, καθώς και παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων που μαθαίνουν ελληνικά, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής με πρόσθετο περιεχόμενο και μαθήματα στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Βρέθηκαν 24 εξωπλανήτες που ίσως είναι πιο φιλόξενοι για τη ζωή από την ίδια τη Γη

Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος πλανήτης για εμάς στο σύμπαν, καθώς επιστήμονες εντόπισαν 24 εξωπλανήτες οι οποίοι μπορεί να είναι καταλληλότεροι για ζωή από τον δικό μας- και μάλιστα κάποιοι από αυτούς κινούνται γύρω από άστρα που ίσως να είναι καλύτερα και από τον ήλιο μας.

Έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Ντερκ Σούλτσε Μακούχ, επιστήμονας του Washington State University, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Astrobiology και περιέχει τα χαρακτηριστκά πιθανών «υπερ-κατοικήσιμων» πλανητών- μεταξύ των οποίων κόσμων που είναι παλαιότεροι, λίγο μεγαλύτεροι, ελαφρώς θερμότεροι και πιθανώς υγρότεροι από τη Γη. Η ζωή επίσης θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και σε πλανήτες που κινούνται γύρω από άστρα που μεταβάλλονται βραδύτερα από τον ήλιο και έχουν μεγαλύτερες διάρκειες ζωής.

Κύπρος: Νέα προκλητική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων – Ανοίγει η “σφραγισμένη” Αμμόχωστος!(Βίντεο)

Με νέα προκλητική ενέργεια απαντά στις επικρίσεις η Τουρκική πλευρά.
Απόφαση του ψευδοκράτους για να ανοίξει η “σφραγισμένη” Αμμόχωστος!
Για εκβιασμό της Λευκωσίας από την Τουρκοκυπριακή πλευρά κάνουν λόγο αναλυτές.

Σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια φαίνεται πως προχωρά η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Εν μέσω επικρίσεων από την Ε.Ε για τις Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το ψευδοκράτος θέλει ίσως να… “απαντήσει” με μια ενέργεια που προκαλεί.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση να ανοίξει το τμήμα της Αμμοχώστου που παρέμενε κλειστό μετά την εισβολή των Τούρκων στις 145 Αυγούστου του 1974.

Ανακλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, ενώ στην Αθήνα εκλήθη για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης Ν. Πιπερίγκος.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απολύτως ανυπόστατους και προσβλητικούς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Β.Πούτιν: «Οι μάχες δεν διεξάγονται στο έδαφος της Αρμενίας» - Συνεχίζει να κρατάει ουδέτερη στάση η Μόσχα

Ο Β.Πούτιν συνεχίζει να κρατάει ουδέτερη στάση στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

''Η Ρωσία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO)'', δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όπως γνωρίζετε, η Αρμενία είναι μέλος του CSTO, έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις προς την Αρμενία στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης. Οι μάχες με μεγάλη λύπη μας, συνεχίζονται, αλλά δεν διεξάγονται στο έδαφος της Αρμενίας.'' 

Η παγκόσμια πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας βρίσκεται εν πλω

Η πρώτη αποστολή μπλε αμμωνίας στον κόσμο βρίσκεται εν πλω από τη Σαουδική Αραβία στην Ιαπωνία, όπου θα χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εκπομπές άνθρακα.

Η Saudi Aramco, η οποία έκανε την ανακοίνωση, παρήγαγε το νέο καύσιμο, το οποίο παράγει μετατρέποντας τους υδρογονάνθρακες σε υδρογόνο και έπειτα αμμωνία, κατακρατώντας το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα. Η Ιαπωνία θα λάβει 40 τόνους μπλε αμμωνίας στην πρώτη αποστολή, δήλωσε η Saudi Aramco.

Αζερμπαϊτζάν: Οι άγνωστες εθνικές μειονότητες που παίζουν ρόλο στον πόλεμο του Καραμπάχ

Η διοίκηση του Καραμπάχ κάλεσε τις εθνικές μειονότητες του Αζερμπαϊτζάν να προβούν σε μαζικές διαμαρτυρίες και πράξεις σαμποτάζ στα μετόπισθεν. Στο αρμενικό πυροβολικό απαγορεύτηκε να στοχεύει στις περιοχές του Λεζγκιστάν και Ταλισιστάν, όπου διαμένουν συμπαγείς εθνοτικές μειονότητες του Αζερμπαϊτζάν. Θυμίζουμε ότι τη δεκαετία του ’90, υπήρξε μια πραγματική εξέγερση των ιρανικής καταγωγής Ταλίς εναντίον του Μπακού.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ωστόσο, η ευγενική υπόσχεση του ηγέτη του Καραμπάχ κ. Harutyunyan να μην χτυπηθούν οι περιοχές

Τα πειρατικά γεωτρύπανα και το ιστορικό μήνυμα που εκπέμπουν

Ανδρέας Μ. Βασιλείου

Καταγράφω κατωτέρω τα «πειρατικά γεωτρύπανα» της Τουρκίας τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ επιδιδόμενα σε έκνομες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Και τούτο για να γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι και τα ονόματα που δόθηκαν σε αυτά έχουν τη συμβολική σημασία τους.

Ο παρανοϊκός νεοσουλτάνος που καταδυναστεύει τον τουρκικό λαό ονειρεύεται μία νέα οθωμανική αυτοκρατορία όταν ομιλεί για «γαλάζια πατρίδα» και «τα σύνορα της καρδιάς» και επιδίδεται ταυτόχρονα σε απειλές κατά της Ελλάδας αλλά και χυδαίες ύβρεις κατά των πολιτικών ηγετών του Ελληνικού Λαού.

«BOMBA» για Ερντογάν – Η ευκαιρία της Ελλάδας (Βίντεο)

Μία σύγκριση που φέρνει σύγκρουση... Το «προφητικό» βίντεο...

«Η Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά στο Ιράκ της δεκαετίας του 90: Αδύναμη οικονομία και αυταρχικοί ηγέτες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κακή διαχείριση του κράτους τους παρά μόνο με πόλεμο».

Αυτά γράφει το πασίγνωστο ηλεκτρονικό περιοδικό «The National Interest», δίνοντας το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία, η οποία προφανώς χρησιμοποιείται από τα μεγάλα συμφέροντα, όπως το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, και έπειτα δεν αποκλείεται ο «Σουλτάνος» να έχει αντίστοιχο τέλος, σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει από τα δικά του θέλω.