Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Νέα συγκλονιστικά σχέδια: Η Πύλη της Αμφίπολης και οι «φύλακες» Καρυάτιδες σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους (Εικόνες)

Τη στιγμή που οι ανασκαφικές εργασίες στην Τύμβο Καστά προχωρούν με προσοχή, αλλά και αμείωτο ρυθμό, όλοι περιμένουν να δουν το σημαντικό μνημείο σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, μερικοί προσπαθούν να μας δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το πώς ήταν στην αρχαιότητα ο σπουδαίος αυτός τάφος.
Ο σχεδιαστής-ζωγράφος Γεράσιμος Γερολυμάτος, ο οποίος είχε καταπλήξει τους πάντες με την πρώτη του σχεδιαστική απεικόνιση του τάφου, παρουσίασε στο προσωπικό του blog, peritexnisologos.blogspot.gr, νέα σχέδια αναπαράστασης της πύλης της Αμφίπολης και των Καρυάτιδων με βάση τα επίσημα στοιχεία των διαστάσεων που έχει δώσει η αρχαιολογική ομάδα και το ΥΠΠΟΑ.

Αυτά είναι τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (Εικόνες & Βίντεο)

Τα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων παρουσίασαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η ερευνητική ομάδα. Συγκεκριμένα η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενης από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία

Του Ν. Λυγερού


Όταν παριστάνεις τον νταή και προσπαθείς να πεις ότι είσαι με όλους και λαϊκός και θρησκευτικός, καταντάς λαϊκιστής και γραφικός. Είναι πάντα εύκολο να τα βάλεις με κάποιον που καταπατάς ήδη. Έχει όμως ενδιαφέρον η αντίδρασή σου όταν δεν έχεις ανάδραση με μια υπερκρατική οντότητα που αποτελεί τον τρίτο πληθυσμό του κόσμου με πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες, που είναι η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου και κατέχει μέσω των κρατών – μελών της την πρώτη σε μέγεθος ΑΟΖ στον κόσμο. Αν προσθέσουμε σε αυτό ότι η σημαία της αντιπροσωπεύει τους δώδεκα Απόστολους και το χρώμα της Παναγίας, είναι αξιοθαύμαστο που θέλεις να ενταχθείς μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους.

Οι άσκοπες κινήσεις της Τουρκίας

Του Ν. Λυγερού


Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι στην ουσία δεν ξέρει τι να κάνει με αυτό το θέμα. Εδώ και δεκαετίες δεν τα βγάζει πέρα με τον θαλάσσιο χώρο. Προσπαθεί να αποφύγει τις επιπτώσεις του Δίκαιου της Θάλασσας από το 1982, μάταια βέβαια. Προσπάθησε να αποφύγει την ύπαρξη συμφωνιών στη Μεσόγειο, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ψευδαίσθησή της τελείωσε το 2003 με την οριοθέτηση μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Στην συνέχεια δεν τα έβγαλε πέρα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ανακήρυξε την ΑΟΖ το 2004. Βέβαια επειδή υπάρχουν ακόμα φιλότουρκοι και ραγιάδες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αγωνιστές ότι το επίσημο κείμενο υπάρχει και στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι η Τουρκία συνέχισε τις ήττες της με τις επόμενες οριοθετήσεις της Κύπρου με τον Λίβανο και το Ισραήλ, το 2007 και το 2010.

Χρονοκάψουλα του 1901 μέσα στο χρυσό λιοντάρι της Βοστώνης!

Χρονοκάψουλα από το 1901 κατόρθωσαν σήμερα να ανοίξουν επιστήμονες στη Βοστώνη. Ήταν κρυμμένη από τότε μέσα σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της πόλης, το άγαλμα του χρυσού λιονταριού, που βρίσκεται στην οροφή του ιστορικού «Old State House», δηλαδή του παλιού κυβερνείου της πόλης. Το μεταλλικό κουτί, μέσα στο οποίο κρύβονταν αναμνηστικά που είχαν επί τούτου τοποθετήσει οι αρχές της εποχής, είχε τοποθετηθεί μέσα στο κεφάλι του αγάλματος. Το γεγονός προκαλούσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες, που έψαχναν τρόπο να το ανοίξουν χωρίς να το καταστρέψουν.

Ηχηρή απάντηση της Κύπρου στις τουρκικές προκλήσεις – Έδωσε νέους χάρτες με την ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις

Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε η Λευκωσία. Σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα δύο χάρτες με τα 13 οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Στον έναν απεικονίζονται τα οικόπεδα των γεωτρήσεων και στον άλλο, αυτά στα οποία είναι σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις από τις εταιρείες Noble (αμερικανική), ENI-KOGAS (Ιταλοκορεατική κοινοπραξία) και εκείνα, στα οποία θα κάνει γεωτρήσεις η γαλλική Total.

Συγκινητικό αντίο των Πεζοναυτών στους 3 αδικοχαμένους στρατιώτες: Φύγατε στην αγκαλιά της Γαλανόλευκης -Σας ζηλεύουμε

Με ένα δυνατό κείμενο ο Σύλλογος Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών λέει το δικό του «αντίο» στους τρεις άτυχους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη όλμου σε πεδίο βολή στον Βόλο.
Οι Πεζοναύτες αποχαιρετούν τους συναδέλφους τους με έναν ξεχωριστό τρόπο τονίζοντας ότι «Σας ζηλεύουμε!!! Ναι, σας ζηλεύουμε. Γιατί καταφέρατε κάτι, που οι "απέξω" δεν μπορούν να καταλάβουν. Καταφέρατε να φύγετε μέσα στην αγκαλιά της Γαλανόλευκης. Αλήθεια, υπάρχει πιο μεγάλη, πιο ιερή θυσία από το να φύγεις για την Πατρίδα; "Μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μου" έλεγε ο Όρκος που δώσαμε κι εσείς το κάνατε πράξη. Την υπηρετήσατε τη Σημαία μας και αυτή σας αγκάλιασε. Μας κάνατε όλους να νιώσουμε "μικροί" μπροστά σας».

Κομπάνι: Το «Στάλινγκραντ» των Κούρδων-«Η Αγκυρα θέλει να ''πέσει'' το Κομπάνι», λέει πολιτικός αναλυτής

Περίπου 1500 Κούρδοι μαχητές που έχουν απομείνει στο Κομπάνι, προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη - Η  πτώση της θα σημάνει την αποδυνάμωση όλων των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους
Περικυκλωμένοι για εβδομάδες από τους τζιχαντιστές, οι περίπου 1500 Κούρδοι μαχητές που έχουν απομείνει στο Κομπάνι, προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη με τακτικές  που σύμφωνα με τους επιτελείς τους προέρχονται από την αντίσταση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ.

Σοκάρει ο Ρουμάνος οδηγός: Είδα προειδοποιητική πινακίδα στα αγγλικά αλλά δεν την κατάλαβα-Αν και οδηγός διεθνών μεταφορών δεν γνώριζε αγγλικά

Ο 39χρονος Ρουμάνος, που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, επέμεινε ότι το πρόβλημα με τα φρένα παρουσιάστηκε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της καραμπόλας - Έκανε λόγο και για ελλιπή σήμανση στο οδόστρωμα
Στη φυλακή οδηγείται ο 39χρονος Ρουμάνος Νικολάι Τουντοράν, ο οδηγός της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο στην Εγνατία Οδό.

Την προσωρινή κράτηση του 39χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συρροή, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας μετά την απολογία του Τουντοράν το πρωί της Πέμπτης.

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί «προληπτική στήριξη» μετά το Μνημόνιο

Αντικρούοντας την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι η χώρα μας θα χρειαστεί ένα χρηματοδοτικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» και μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ - Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημαίνει την επιβολή νέων όρων και τη λήψη νέων μέτρων
Την πρόθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα ακόμα και μετά το τέλος της εποχής των μνημονίων «έδειξε» η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της από την Ουάσινγκτον.