Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα και ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς δίδει τούτες τις κρίσιμες ώρες για το Ελληνικό Έθνος ζωηρό το παρόν του με τα μηνύματα που περικλείονται στην δράση του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Γόνος αστικής οικογένειας, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, γαλουχήθηκε από νωρίς με τα εθνικά ιδανικά που χάραξαν την πορεία του στην ένταξη στον ένδοξο ελληνικό στρατό. Πήρε τον δύσκολο δρόμο για την ευόδωση των πόθων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων και την εθνική ολοκλήρωση του Γένους. Δεν υπολόγισε μήτε ανέμελη καριέρα μήτε την πεισιθάνατη ηρεμία του ράθυμου κράτους του καιρού του.

Η Μακεδονία μας, μία και ελληνική

Από το eikonografies 


Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Ο ΕΘΕΛΟΘΥΤΟΣ ΑΜΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Ο Υπέρμαχος της Ελευθερίας και των Δικαίων της Ελληνικής Μακεδονίας
Επέτειος Μνημοσύνης 110 ετών από τον ηρωικό θάνατό του (1904-2014)
Περήφανος Έλληνας, έντιμος αξιωματικός και γνήσιος πατριώτης, 

Ο πολύς περί τη Δημοσιογραφία και την ιστορία της Μακεδονίας Νικόλαος Μέρτζος, γόνος της ελληνομακεδονικής Νέβεσκας (Νυμφαίον) σε εμπνευσμένη ομιλία του για το επετειακό γεγονός της συμπληρώσεως 100 ετών από τον ηρωϊκό θάνατο του Μακεδονομάχου, του Παλικαριού της Μακεδονίας Παύλου Μελά (+1904), έγραφε: «Το ιερόν σφάγιον της Ελευθερίας, ο αμνός της Μακεδονίας, είχε πια προετοιμαστεί για τη μεγάλη θυσία, όπως και στην αρχαία τραγωδία. Η θυσία του γέμισε τα πανιά, το εθνικό σκάφος απέπλευσε, η ιστορία κινήθηκε μπροστά.

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η πύλη - δίαυλος στα αστέρια: Άορνος πέτρα

Η Άορνος Πέτρα ή απλά Άορνος στα (αρχαία ελληνικά: Ἄορνος (άρθρο: ο ή η),[ αγγλικά: Aornos) βρίσκεται στην περιοχή του Σβάτ ή Σουάτ ή περιοχή Σχάνγκλα (αγγλικά: Swat District ή Shangla District) στο Πακιστάν, ήταν η περιοχή όπου έγινε η Πολιορκία της Αόρνου Πέτρας, που ήταν η τελευταία πολιορκία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, «στο αποκορύφωμα της καριέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ο μεγαλύτερος Πολιορκητής στην ιστορία», σύμφωνα με τον σύγχρονο βιογράφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρόμπιν Λάνε Φοξ (αγγλικά: Robin Lane Fox).

Είχαν φτάσει οι αρχαίοι Έλληνες στο Θιβέτ; - Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη!

Lapis (λάπις) στα λατινικά, δάνειο απ’ τη δικιά μας γλώσσα. Σύνθετη λέξη λα-τομείο, ό,τι έφτασε από την αρχαία πέτρα στη νέα ελληνική, μα η πέτρα στα μανιάτικα -κι αλλού στη Λακωνία- παράμεινε λαλούδα. Λας, λοιπόν, σημαίνει πέτρα.

Της Αννης Λιναρδάκη
ADVERTISING
inRead invented by Teads

Το όνομα αυτό είχε και μια αρχαία λάκαινα πόλη με ιστορία χιλίων πεντακοσίων ετών, που έπειτα ονομάστηκε Πασσαβάς και τώρα Χωσιάρι.

Η Ιστορία της Μανιάτισας με το δρεπάνι – Άραγε αυτό γιατί δεν μας το δίδαξαν στο σχολείο …;

Το Σπήλαιο του Δυρού, πηγαίνοντας στη Μάνη, θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου και κάθε χρόνο εκεί συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να ακολουθήσουν μια θαυμαστή υπόγεια διαδρομή με βαρκάκι μέσα στο νερό και μέσα από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Στην καρδιά της Μάνης λοιπόν , στο δρόμο για το «τουρισταδικο» σπήλαιο μερικά μέτρα πριν ένα μεγάλο άγαλμα που ξεπροβάλλει μέσα από θάμνους και ελιές προκαλεί ερωτηματικά.

Τρύπα μεγαλύτερη από τη… Σκοτία άνοιξε στην Ανταρκτική Η επιστήμη παραδέχεται πως δεν ξέρει τι προκάλεσε το απόκοσμο γεγονός

Τη Σκοτία μικρή δεν τη λες, καθώς καταλαμβάνει 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα!
Φανταστείτε λοιπόν για τι πράγμα μιλάμε.

Η τρύπα εμφανίστηκε στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής και, όπως δήλωσε επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, o Kent Moore:

«Είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις άκρες του πάγου. Αν δεν είχαμε δορυφόρο, δεν θα ξέραμε ότι ήταν εκεί».

Εκτός ελέγχου διαστημικός σταθμός - Θα συντριβεί στη Γη!

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας, Tiangong-1 κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τη Γη και αναμένεται να συντριβεί μέσα σε λίγους μήνες στην επιφάνειά της
Ο μήκους δέκα μέτρων και βάρους οκτώμιση τόνων διαστημικός σταθμός εκτοξεύθηκε το 2011 στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος με στόχο την ανάδειξη της Κίνας σε διαστημική υπερδύναμη. Χρησιμοποιήθηκε για επανδρωμένες και μη αποστολές και τον επισκέφθηκε το 2012 η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας, η Λιου Γιανγκ.