Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

28 Οκτωβρίου 1940 Χρόνια πολλά Ελλάδα


Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ένα ΟΧΙ που αναζητείται και σήμερα...


Το ΟΧΙ του κατά τεκμήριο μεγαλύτερου Έλληνα ηγέτη του 20ου αιώνα μαζί με τον Ε.Βενιζέλο, του πρωθυπουργού Ι.Μεταξά, το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 αν και εκφράζει όλο το νόημα και τη διάθεση του Ιωάννη Μεταξά, είναι περιγραφικό αυτού που πραγματικά ειπώθηκε:

«Alors, c'est la guerre» είπε ο Ιωάννης Μεταξάς στα γαλλικά, δηλαδή «αυτό σημαίνει πόλεμος!».
Στην συνάντηση αυτή, κατά την θυγατέρα του Μεταξά, ακολούθησε και η εξής στιχομυθία που ο Γκράτσι δεν την αναφέρει:

Μύθοι για την 28η Οκτωβρίου 1940

Του Ιωάννη Γ. Παπανικολάου*, εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ (της ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ), 24/10/2014
Από το papanikolaou

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την επέτειο του ΟΧΙ και θα ακουστούν πάλιοι γνωστοί μύθοι για το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός και όχι ο Ιωάννης Μεταξάς, για το «θαύμα» των Ελλήνων στα αλβανικά βουνά, για την σύγκρουση του στρατηγού Κατσιμήτρου με τον Παπάγο και άλλα πολλά φαιδρά. Για όσους έχουν μελετήσει την περίοδο αυτή και έχουν τις γνώσεις να εκτιμήσουν τα γεγονότα, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί αλλά το φυσικό επακόλουθο σχεδιασμένων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενεργειών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΑΣ,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ

Από το cslab.ntua.gr
Εισαγωγή
    Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 1940. Τρίτη μέρα του πολέμου. Τα στρατεύματά μας δεν έχουν περάσει ακόμη στην αντεπίθεση. Οι Ιταλοί διατηρούν την πρωτοβουλία. Στον παραλιακό τομέα και στην Πίνδο προχωρούν. Μόνο στο κέντρο, στην γραμμή Καλαμάς-Καλπάκι έχουν αναχαιτισθεί.
    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς καλεί, στο Γενικό Στρατηγείο (στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία") τους εκδότες και αρχισυντάκτες των εφημερίδων και "κεκλεισμένων των θυρών" τους ενημερώνει για το πώς φτάσαμε σε πολεμική αναμέτρηση με την φασιστική Ιταλία.
    Ο διοπτροφόρος πρεσβύτης, που το παρουσιαστικό του δεν έχει τίποτε το επιβλητικό,

28η Οκτωβρίου- Επέτειος του ΟΧΙ 1940(Βίντεο - Φωτο)

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο, ημέρα μνήμης και εθνικής αξιοπρέπειας στην ιστορία. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά στις αξιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης, με τον Ιωάννη Μεταξά να απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού. Με το «ΟΧΙ» ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Ελλάδα μπήκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε χρόνο ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εισόδου του ελληνικού έθνους στον ένοπλο αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως και αυτή η Εθνική Επέτειος συμπίπτει με εορτασμό της Παναγίας.