Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Στα σπίτια των αρχαίων… χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ…Στο Μουσείο Ακρόπολης, 24-25 Σεπτεμβρίου 2022

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με το οικογενειακό πρόγραμμα «Στα σπίτια των αρχαίων… χωρίς τηλεόραση και ίντερνετ…», στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού θέματος «Βιώσιμη Κληρονομιά».

Ένας περίπατος στην αρχαία γειτονιά, κάτω από το Μουσείο, θα καταλήξει σε ένα υπαίθριο διαγενεακό εργαστήρι στους κήπους του, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους συνοδούς τους να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές με τις σημερινές γειτονιές, να αγγίξουν αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και αν ήταν περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ό,τι τα δικά μας. Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν τα δικά τους οικιστικά περιβάλλοντα εμπνευσμένα από τη ζωή των κατοίκων της αρχαίας γειτονιάς.

Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Κω - Το έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη θα τοποθετηθεί στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού

(Φωτ.: facebook.com/giorgos.kikotis)

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος στην Κω, όπου γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πρωτεύουσα του νησιού και συγκεκριμένα στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα γίνει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στις 19:30.

«Και στο νησί της Κω, στο νησί του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, χτυπάει η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των Κώων συμπατριωτών, είμαστε έτοιμοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 353.000 γενοκτονημένους συγγενείς μας, τοποθετώντας ένα μνημείου που φιλοτέχνησε ο κ. Κικώτης Γεώργιος με μεράκι και υπομονή, σε κεντρικό σημείο της πόλης (Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού), προκειμένου να θυμούνται όσοι γνωρίζουν και να διδάσκονται οι επισκέπτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας».

Ρίμινι: Το ξεχασμένο έπος του Ελληνικού στρατού στην Ιταλία

Γράφει η Μαρίνα Πετράκη

Εχουν περάσει εβδομήντα πέντε χρόνια από τότε που ένα μικρό ελληνικό εκστρατευτικό σώμα η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (ΕΟΤ) είχε καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια των συμμάχων στην απώθηση των Γερμανών από την ιταλική χερσόνησο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιταλική πόλη του Ρίμινι κατελήφθη από τους Ελληνες μαχητές έπειτα από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Αξονα και η ελληνική σημαία κυμάτισε στο δημαρχείο της πόλης. Η κατάληψη του Ρίμινι δεν απετέλεσε μόνο το έπαθλο του δεκαπενθήμερου σκληρού και αιματηρού αγώνα της Ταξιαρχίας, αλλά επανέφερε την Ελλάδα, δύο χρόνια μετά τη μάχη του (Ελ) Αλαμέιν, στο συμμαχικό στρατόπεδο εξασφαλίζοντάς της το αναγκαίο περιθώριο για την προβολή των θέσεών της και τη διεκδίκηση απαράγραπτων εδαφικών απαιτήσεων στο συνέδριο της ειρήνης που θα ακολουθούσε.

Σεμινάριο ιστορίας Γ. Καραμπελιά – 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα – Έναρξη 3 Οκτωβρίου

1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα

Σεμινάριο Ιστορίας Γ. Καραμπελιά

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο επαναστατικός χαρακτήρας της περιόδου 1909-1922, ως της συνέχειας του ’21, συχνά παραθεωρείται. Και όμως, η Μεγάλη Ιδέα του Ρήγα, της Φιλικής και του Βενιζέλου –η συνεύρεση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο κράτος– αποτέλεσε το ζητούμενο του 19ου και του 20ού  αιώνα, το διακύβευμα της «μεγάλης δεκαετίας».

Κατά την περίοδο 1909-1922, η αποσύνθεση του οθωμανισμού «συναντήθηκε» με την ενίσχυση του ελληνισμού ο οποίος είχε την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει το 1821, ενώ ο τουρκισμός θα περιοριζόταν σε μια μικρασιατική δύναμη στα όρια του κράτους των Σελτζουκιδών. Άλλωστε, για πρώτη φορά, οι «Δυνάμεις» είχαν εγκαταλείψει τον «μεγάλο Ασθενή».

Η ανανεωτική δυναμική προερχόταν από τον αλύτρωτο ελληνισμό, τους ομογενείς, τα Επτάνησα,

Η άρση του εμπάργκο όπλων, φέρνει και γεωπολιτική ταφόπλακα στο ”Η Κύπρος κείται μακράν”

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Όταν το 2020 τέτοιες μέρες περίπου ο Μike Pompeo υπέγραφε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου για το CYCLOPS και έγινε μερική άρση εμπάργκο όπλων (non lethal weapons embargo lifting) υποστηρίξαμε οτι είναι θέμα χρόνου η ολική άρση εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου η οποία βίωσε εισβολή και βιώνει κατοχή από την Τουρκία.

Σήμερα όλοι κατά το ”οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες”, λένε διάφορα. Τότε λέγαν τα γνωστά παραμύθια τους, βγαίνοντας στα ιντερνετικά μπαλκόνια (sites παντελώς αναξιόπιστα και στρατευμένα) λέγοντας οτι έρχεται πισώπλατη μαχαιριά και άλλες ηλιθιότητες.

Ο Ερντογάν μιλά εκ μέρους του Πούτιν και τον καλοπιάνουν: Αυτοεγκλωβισμός της Άγκυρας διά του κατευνασμού

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσφατα «έβγαλε» τη γλώσσα του στους Ευρωπαίους, ειρωνευόμενος τα μέτρα για τους περιορισμούς, που υιοθετούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σχολιάζοντας προ ημερών την απόφαση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για περιορισμό της θέρμανσης στα κτήρια στους 19-20 βαθμούς Κελσίου, είπε πως ο ίδιος με τέτοιες θερμοκρασίες κρυώνει! Πρόκειται για μια αναφορά που θα μπορούσε να την έκανε Ρώσος αξιωματούχος, η χώρα του οποίου από την έναρξη του πολέμου επιχειρεί να εργαλοποιήσει το θέμα της ενέργειας. Το έκανε εκ μέρους της Μόσχας ο Τσαβούσογλου, που υιοθετώντας την τακτική με το διπλοπόρτι, κατάφερε να έχει κέρδος από τη στάση της χώρας του στο Ουκρανικό. Πέραν των συμφωνιών που έχει συνάψει με την Ουκρανία (ανοικοδόμηση) και τη Ρωσία (σε καιρό κυρώσεων), εξ όσων έχει μεταδοθεί, μεταξύ άλλων, μεταφέρθηκαν και ρωσικές καταθέσεις σε τράπεζες της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκείται στο διπλοπόρτι και γι΄ αυτό και επιχειρεί μέσα από κινήσεις ισορροπίας να κρατά και τα δύο σχοινιά. Και με τους δυτικούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς και με τον Πούτιν. Αυτό πολλές φορές προκαλεί σύγχυση, όχι μόνο στους συνομιλητές του, σε αυτούς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική πολιτική, τακτική, αλλά και τον ίδιο τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης. Είναι, άλλωστε, ίδιον όσων επιχειρούν να βαδίσουν σε τεντωμένο σχοινί να κάνουν λάθη ή και να… πέφτουν. Όπως πράττει ο Ερντογάν, ο οποίος άλλωστε την τελευταία περίοδο ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, στη χώρα του, κάνει δηλώσεις καθημερινά.

Ας είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κίνηση του Ερντογάν

Δημοσθένης Γκαβέας
Blog Editor

Μετά από την ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ το μέλλον των ελληνοτουρκικών είναι μόνο δυσοίωνο. Όμως είναι και ευκαιρία να εγκαταλείψουμε τα σύνδρομα του παρελθόντος.

Γιατί εκπλαγήκαμε με την ιταμή επίθεση του Ερντογάν κατά της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ; Δεν το περιμέναμε; Μάλλον όχι, ίσως γι′ αυτό και ευθέως τον καλούσαμε σε συνεννόηση και συνομιλίες μαζί του την ώρα που μας απειλούσε ότι θα έρθει βράδυ. Οι Έλληνες ακόμη μια φορά τα καλά παιδιά που προσπαθούν να τα βρουν με τον νταή. Μας παρότρυναν καιρό και οι εταίροι μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «κουρσάροι» του Αιγαίου με τα Mark V, στην Κύπρο. Άσκηση – σταθμός με Αμερικανούς Seals την ημέρα της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

 Η αποστολή των ΟΥΚ στην Κύπρο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που ν’ αποδεικνύει πέραν της ναυτοσύνης, ότι οι “βάτραχοι” του Αρχηγείου Στόλου είναι ικανοί με μεγάλες ταχύτητες να πλεύουν όπου απαιτείται, αθέατοι και να φέρουν εις πέραν την αποστολή τους. Πηγή εικόνας: Hellasjournal 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Όπως το 2018 και το 2020, τα «μπλε φτερά» έφτασαν στην Μεγαλόνησο κάτω από τα ραντάρ, το 2022 ήταν η σειρά του Πολεμικού Ναυτικού να κάνει πράξη την ειδική αθέατη αποστολή.

Γκρίνια στην Τουρκία: «Δεν θα μας δώσουν τα F-16 πριν το 2027»

Νευρικότητα και εκνευρισμός επικρατεί στην Άγκυρα για την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Πολεμικό Ναυτικό: Τρικυμία σε ποτήρι ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΡΒΕΤΕΣ, οι ιταλικές Doha… και τα αμερικάνικα

Αναστάτωση έχει προκληθεί με αφορμή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβαν μέρος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Αφορμή, κατά τα φαινόμενα, ήταν η περιπλοκή με το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών,

Πολεμικό Ναυτικό: Το στίγμα και η πυξίδα για τα νέα εξοπλιστικά

 

Γιάννης Νικήτας

Το Πολεμικό Ναυτικό κατά τον παρόντα χρόνο βρίσκεται σε μια από πλέον κρίσιμες περιόδους στην ναυτική μας ιστορία. Κύρια πρόκληση παραμένει η ανανέωση των γερασμένων μονάδων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ με νέες σύγχρονες μονάδες κρούσης ικανές να αποτελέσουν τον κύριο κορμό πλοίων του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια τουλάχιστον. Η ηγεσία του ΠΝ γνωρίζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα μας τις πραγματικές ανάγκες για την ενίσχυση του ΠΝ.

Οι τελευταίες ομιλίες του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ και δίνουν το στίγμα και τη ρότα που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία σεβόμενη τις θέσεις του ΠΝ.

Η Αθήνα περίμενε την επίθεση Ερντογάν στον ΟΗΕ – Ποιες οι επόμενες κινήσεις

 Αλεξία Τασούλη

Στην ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή το μεσημέρι στρέφεται πλέον η προσοχή της Ελλάδας μετά και τη χθεσινή πρωτοφανή ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, που κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση περίμενε αυτή την επίθεση και αυτή την σκληρότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και πως με παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνει τη βία κατά των προσφύγων στο Αιγαίο. Στην ίδια λογική υποστήριξε ότι πέρα από τις «απάνθρωπες απωθήσεις» μεταναστών, η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».

Πρόεδρος της κατεχόμενης Κύπρου: «Ο Ερντογάν έγραψε ιστορία χθες»

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ  Μανωλης Σταυρουλακης

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο για «στήριξη που η Τουρκία μας δίνει μια τόσο ξεκάθαρη στήριξη».

Εξυμνεί τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο (διορισμένος) Πρόεδρος του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε τη θέση περί ισότιμης αντιμετώπιση του ελληνοκυπριακού και του λεγόμενου «τουρκοκυπριακού» λαού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο για «στήριξη που η Τουρκία μας δίνει μια τόσο ξεκάθαρη στήριξη».

Νέα πορεία στα εξοπλιστικά του Ναυτικού για φρεγάτες και κορβέτες

 Ελένη Γαβριήλ 

Το Μαξίμου αποφάσισε μικρή αναβολή της προμήθειας κορβετών. Την διεκδικεί η ιταλική Fincantieri που συμμετέχει στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός φρεγατών. Πιθανή η αγορά και τέταρτης Belharra.

«Κράτει» είναι η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου στο Πολεμικό Ναυτικό για το πρόγραμμα των κορβετών, καθώς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε η αναβολή του προγράμματος τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Μήνυμα του ΓΕΕΘΑ: Όποτε θέλουμε οι «Σκιές του Αιγαίου» φτάνουν Κύπρο… μέρα – νύχτα

Με μία άσκηση που έστειλε ηχηρά μηνύματα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Μεσόγειο οι «Σκιές του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ έφτασαν μέχρι την Κύπρο 

Τα επίλεκτα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ, όπως είναι το παρατσούκλι τους, έστειλαν ηχηρό μήνυμα για την ετοιμότητά τους. Με δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου – MARK V, από ο σύνολο των τεσσάρων τα οποία είχαν παραχωρηθεί δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα επίλεκτα στελέχη της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων έφτασαν μέχρι την Κύπρο, με μεγάλες ταχύτητες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα «βέλη» των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου έχουν ένα τρομακτικό πλεονέκτημα κινήσεων στη θάλασσα, αφού τα 25μετρα σκαριά τους μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες έως 65 κόμβων.

Γ.Σ. ΟΗΕ: Τι σημαίνει η επίθεση Ερντογάν

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Ερντογάν επιτέθηκε και εξέθεσε την Ελλάδα στα μάτια ξένων ηγετών, της διεθνούς κοινότητας και πολλών εκατομμυρίων πολιτών από διάφορες χώρες. Παρουσίασε την Ελλάδα ως κράτος που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με δεδομένο ότι η διεθνής εικόνα μιας χώρας είναι μέρος της εθνικής της ισχύος, η ζημιά για την πατρίδα μας είναι μεγάλη.

Αυτό δε που καθιστά το όλο θέμα ιλαροτραγικό, είναι ότι από το βήμα του ΟΗΕ θα έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, η Ελλάδα να είναι αυτή που θα κατηγορούσε και θα εξέθετε διεθνώς την Τουρκία και όχι το αντίθετο.

Ντελίριο μεγαλομανίας Ερντογάν για τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν(Βίντεο)

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε αλαζονικά σχόλια σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατ' ιδίαν συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 Με μεγάλη δόση αλαζονείας και μεγαλομανίας απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο πρόκειται να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο δείπνο του ΟΗΕ ή σε οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία. "Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν" απάντησε ο Τούρκος ηγέτης με υποτιμητικό ύφος.

Ειδικότερα, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν περπατούσε στον διάδρομο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δημοσιογράφος τον ρώτησε αρχικά εάν η Τουρκία πρόκειται να δώσει έγκριση στις υποψηφιότητες Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σουλεϊμάν Σοϊλού: «2005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο από 2014»

 

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter συνεχίζει σήμερα το θέμα που ανέπτυξε χθες στον ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη «Μαρία»…

 

Άννα Παναγιωταρέα


Τα ύδατα του ποταμού Εβρου, ανάλογα με τις εποχές, με πόση δύναμη ρέουν και σε ποιο ύψος βρίσκονται, σκεπάζουν ή ξεσκεπάζουν μικρά τεμάχια γης στην κοίτη του. Ωστόσο, η διαχωριστική γραμμή, ως σύνορο, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι σταθερή, καθώς μετράται στη μέση του ποταμού.

Η Milliyet επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Realnews για το νέο προσφυγικό κύμα στον Έβρο

 

«Κινητικότητα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα με πρόσφυγες από διάφορες χώρες «βλέπουν» τα τουρκικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο της Realnews με τίτλο «Σχεδιάζουν νέα πολιορκία στον Έβρο».

Ελλάδα - Βουλγαρία: Κοινό μέτωπο στη φύλαξη των συνόρων για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

 

Ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών συμφώνησαν στη συνάντηση τους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ιβάν Ντεμερτζίεφ. 

Μητσοτάκης – Λαπίντ στη Νέα Υόρκη: Σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο στην ατζέντα

 

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Λαπίντ για την ακραία επιθετική ρητορική της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Ο Λαπίντ έθεσε το θέμα της Χαμάς στη συνάντηση με τον Ερντογάν

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες Τρίτη, για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον, με Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ, με τον τελευταίο να επιδιώκει την υποστήριξή του για να βρεθούν αιχμάλωτοι των ισλαμιστών της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

ΕΕ: «Η Τσέχικη προεδρία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας»

 

«Η χώρα μας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδος και της Δημοκρατίας. 

Πού το πάει ο Ερντογάν;

 

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ αφήνει ερωτηματικά για το αν βαίνει προς μία αλλαγή άξονα, με προσανατολισμό εκτός του ΝΑΤΟ.

Ρωσία: Η Τουρκία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ για να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

 

«Ο Ρώσος Πρέσβης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, Χακίμοφ,  είπε ότι (η Τουρκία) για να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την απώλεια εδαφών που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Πούτιν βρέθηκε μπροστά στο ερώτημα τι να κάνει.

Γιατί η Δύση πανικοβάλλεται με τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία – Η Ρωσία θα αμυνθεί με οποιοδήποτε μέσο στα σύνορα της…

 

Για την Ρωσία, η διχοτόμηση της Ουκρανίας ήταν στο αρχικό πλάνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης

Κρεμλίνο: Θα ανακοινωθεί ποιοι εξαιρούνται από την επιστράτευση

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει σύντομα σε ποιους πολίτες θα επιτρέπεται να ζητήσουν αναβολή κατά τη μερική επιστράτευση.

«Συναγερμός» στη Λιθουανία: Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης μετά την ρωσική μερική επιστράτευση

 

Lithuanian army servicemen gather next to the infantry fighting vehicles Vilkas during presentation in Pabrade military field, Lithuania September 6, 2022. Vilkas infantry fighting vehicles (IFVs) have been made by a German manufacturer ARTEC, according to the requirements of the Lithuanian Land Force. Vilkas are Boxer-based and equipped with Israeli-made turrets, US-made 30 mm MK-44S cannons and Israeli-made anti-armor Spike LR missiles. REUTERS/Ints Kalnins

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Διάγγελμα Πούτιν: «Η Δύση αλλαγή συνόρων δεν θα δεχθεί» – «Βέβαιη κλιμάκωση» προειδοποιεί ο καθηγητής Λιάκουρας

 

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είναι μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Ρωσία: Aνάρπαστες οι πτήσεις «φυγής» μετά την επιστράτευση Πούτιν – Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα

 

Μόσχα   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Alexander Zemlianichenko/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Για κατακόρυφη άνοδο των αναζητήσεων στο διαδίκτυο, αλλά και της αγοράς εισιτηρίων για πτήσεις «φυγής» από τη Ρωσία κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης την οποία ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Γερμανία: «Δείγμα αδυναμίας» του Πούτιν η μερική επιστράτευση

 

Πως αξιολογούν την χθεσινή ανακοίνωση κορυφαία στελέχη της πολιτικής ζωής στη χώρα

Bloomberg: Η επιστράτευση Πούτιν πυροδοτεί λαϊκή δυσαρέσκεια -Η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις

 

Την πρώτη επιστράτευση από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας παράλληλα το σχέδιο προσάρτησης εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία και απειλώντας τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει λέγοντας ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, λέει το Λονδίνο

 

Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

ΗΠΑ: "Παίρνουμε σοβαρά την απειλή Πούτιν για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα"

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "παίρνουν σοβαρά" την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας ότι "οι συνέπειες θα είναι σοβαρές", εάν το κάνει πράξη.

Επιστράτευση στη Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν επέλεξε τώρα να κλιμακώσει την ένταση

 

Το Κρεμλίνο μοιάζει να επιδιώκει να παίξει το χαρτί της κλιμάκωσης για να επιτύχει την υποχώρηση της Ουκρανίας, βάζοντας στο τραπέζι την πυρηνική επιλογή

Διάγγελμα Πούτιν: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο την παγίωση κεκτημένων

 

Ο Ρώσος ηγέτης αναζητά τρόπους να ανακόψει την ουκρανική αντεπίθεση, παγιώνοντας την κυριαρχία του στα εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις ήδη ελέγχουν εντός της Ουκρανίας. Για να το καταφέρει, ο ίδιος δηλώνει πια έτοιμος για όλα… και αυτό είναι που τον καθιστά περισσότερο επικίνδυνο.

Κατάπαυση του πυρός ζητάει η Κίνα μετά το διάγγελμα Πούτιν

 

«Να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών»

Αλέξανδρος Δρίβας: Η επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδας από τον ΟΗΕ είναι καμπάνα εξελίξεων

 

Αλέξανδρος Δρίβας: Η επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδας από τον ΟΗΕ είναι καμπάνα εξελίξεων

Δημήτρης Φιλιππίδης: Η μάχη της Ν.Υόρκης- Ψυχρολουσία για Ερντογάν, επιμένουν φιλο-τουρκικά λόμπι

 

Δημήτρης Φιλιππίδης: Η μάχη της Ν.Υόρκης- Ψυχρολουσία για Ερντογάν, επιμένουν φιλο-τουρκικά λόμπι

Ο Κώστας Φυτιρής στο Μεσημέρι και Κάτι

 

Ο Κώστας Φυτιρής στο Μεσημέρι και Κάτι

Καταργεί και υβρίζει τον ΟΗΕ ο Ερντογάν και τορπιλίζει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία

 

Γιάννος Χραλαμπίδης : Καταργεί και υβρίζει τον ΟΗΕ ο Ερντογάν και τορπιλίζει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία

Σάββας Καλεντερίδης: Τουρκάλα δημοσιογράφος "καρφώνει" Ερντογάν και Αλίεφ για γενοκτονία

 

Σάββας Καλεντερίδης: Τουρκάλα  δημοσιογράφος "καρφώνει" Ερντογάν και Αλίεφ για γενοκτονία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καταγγείλει στον ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα

 

1. Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καταγγείλει στον ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα
2. Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Πυκνή ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας
3. Βλαντιμίρ Πούτιν: Ραγδαίες εξελίξεις μετά το διάγγελμά του – Εξήγγειλε μερική επιστράτευση

Ελληνοτουρκικά - ΟΗΕ: Ακραία επίθεση του Ερντογάν στην Ελλάδα

 

Ελληνοτουρκικά - ΟΗΕ: Ακραία επίθεση του Ερντογάν στην Ελλάδα

Ο Ερντογάν έδειξε φωτογραφίες νεκρών παιδιών και ισχυρίζεται οτι τα "σκότωσαν οι Έλληνες" | Αταίριαστοι | 21/09/2022

 

1. Ο Ερντογάν έδειξε φωτογραφίες νεκρών παιδιών και ισχυρίζεται οτι τα "σκότωσαν οι Έλληνες"
2. Γιατί ο Ερντογάν "δαιμονοποιεί" την Ελλάδα με fake news

Ο τούρκικος τύπος μιλάει για το πως έρχεται νέο κύμα προσφύγων στην Έβρο | Σήμερα | 21/09/2022

 
1. Χυδαίος και προκλητικός Ερντογάν: Ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ
2. Ο τούρκικος τύπος μιλάει για το πως έρχεται νέο κύμα προσφύγων στην Έβρο
3. Στην Τουρκία αρχίζουν να συζητούν εναλλακτικά σενάρια προμήθειας μαχητικών
4. Λοβέρδος: Δυστυχώς ο Ερντογάν έχει συμπαραστάτες στην Ελλάδα
5. Γ. Οικονόμου: Δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
6. Διάγγελμα Πούτιν: "Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς"

Οργή από το ανθελληνικό σόου Ερντογάν στον ΟΗΕ | Ώρα Ελλάδος 21/9/2022 | OPEN TV

 

1. Οργή από το ανθελληνικό σόου Ερντογάν στον ΟΗΕ
2. Απάντηση Δένδια στην προκλητικότητα Ερντογάν στον ΟΗΕ
3. Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος μετά το σόου Ερντογάν στον ΟΗΕ
4. «Γύρισε την πλάτη» ο ρωσόφωνος Τύπος στις δηλώσεις Ερντογάν
5. Στην πιο κρίσιμη φάση τους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
6. Β. Πολίτης για ελληνοτουρκικά: Θα έχουμε τουλάχιστον 2 θερμά επεισόδια
7. Π. Ιωακειμίδης: Ο Ερντογάν θέλει να ενοχοποιήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα