Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή»

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκείται στο διπλοπόρτι και γι΄ αυτό και επιχειρεί μέσα από κινήσεις ισορροπίας να κρατά και τα δύο σχοινιά. Και με τους δυτικούς, Ευρωπαίους και Αμερικανούς και με τον Πούτιν. Αυτό πολλές φορές προκαλεί σύγχυση, όχι μόνο στους συνομιλητές του, σε αυτούς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική πολιτική, τακτική, αλλά και τον ίδιο τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης. Είναι, άλλωστε, ίδιον όσων επιχειρούν να βαδίσουν σε τεντωμένο σχοινί να κάνουν λάθη ή και να… πέφτουν. Όπως πράττει ο Ερντογάν, ο οποίος άλλωστε την τελευταία περίοδο ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, στη χώρα του, κάνει δηλώσεις καθημερινά.

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση των ΗΠΑ (PBS) δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή». Προχώρησε ένα ακόμη βήμα όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο για την Κριμαία και κατά πόσο οι Ρώσοι πρέπει να επιστρέψουν την καταληφθείσα από αυτούς περιοχή της Ουκρανίας. Ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Από το 2014, μιλάμε με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν γι’ αυτό και αυτό είναι που του ζητήσαμε. Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαίαστους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Αυτοί είναι οι απόγονοί μας, ταυτόχρονα είναι οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Εάν κάνατε αυτό το βήμα προς τα εμπρός, εάν μπορούσατε να μας αφήσετε, θα ανακουφίζατε επίσης τους Τάταρους της Κριμαίας και την Ουκρανία επίσης. Αυτό λέγαμε πάντα. Αλλά από τότε, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κανένα βήμα μπροστά».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου. Κυρίως γιατί μιλώντας σε αμερικανικό ΜΜΕ, θέλησε προφανώς να μεταφέρει μια αντίληψη, που είναι εναρμονισμένη με την αμερικανική προσέγγιση. Για τη θέση, που διατύπωσε πως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή, είναι απόλυτα σωστή. Προφανώς, όμως, δεν εννοεί αυτά που λέγει. Γιατί ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, ενώ αναφέρεται στην Ουκρανία δεν εννοεί και την εισβολή στην Κύπρο. Εκτός κι εάν έχει αλλάξει στάση και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Η εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη, είναι πάντα καταδικαστέα και δεν αλλάζει τούτο, αναλόγως ποιος είναι ο εισβολέας και ποιος το θύμα. Προφανώς και του Ερντογάν του… ξέφυγε. Δεν ήθελε να γενικεύσει και να μιλήσει για εισβολές. Το είπε, πάντως και καλά ήταν αυτή η αναφορά να αξιοποιηθεί. Και η καλύτερη αξιοποίηση είναι να του υπενθυμίζεται συνεχώς πως εισβολές, οι κατοχές δεν δικαιολογούνται, είτε είναι στην Ουκρανία, τη Συρία, το Κουρδιστάν είτε στην Κύπρο. 

  Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου