Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την απώλεια εδαφών που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός στον πόλεμο της Ουκρανίας ο Πούτιν βρέθηκε μπροστά στο ερώτημα τι να κάνει.
Οι απώλειες έδειξαν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους. Και η κίνηση του Πούτιν ήταν να τις ενισχύσει με μερική επιστράτευση. Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση (που θα φθάσει τους 300.000 άνδρες, όπως είπε ο Σοϊγκού) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία;
1.-Αν η ρωσική κινητοποίηση σταθεί δυνατή το ρωσικό μέτωπο θα ενισχυθεί. Αρκούν, όμως, μόνο οι άνδρες; Οι ειδικοί λένε πως όχι. Έχει σημασία και ο εξοπλισμός. Ο ουκρανικός στρατός εξοπλίσθηκε με όπλα απο τη Δύση που έκαναν την ποιοτική διαφορά με τη Ρωσία. Και εκτός απο το επιθετικό φρόνημα της αντιπίθεσης τα όπλα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της.
Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε και ρωσική αντίδραση σε επίπεδο χρήσης όπλικών συστημάτων. Εκεί που υπάρχει ρωσικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι τα πυραυλικά συστήματα. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πως θα αντιδράσει, σε συμβατικό επίπεδο, η ρωσική ηγεσία.
2.-Το δεύτερο ερώτημα που ανησυχεί την διεθνή κοινή γνώμη είναι αν ο Ρώσος πρόεδρος δώσει εντολή χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπλοφάρει όταν απειλεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει. Το ίδιο και οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως παίρνουν σοβαρά τη ρωσική απειλή. Αλλά η χρήση τους σε ένα ελεγχόμενο, στρατιωτικά, πεδίο όχι, μόνο, δεν θα ωφελήσει σε τίποτε τη Ρωσία αλλά θα την βλάψει. Η παγκόσμια καταδίκη της θα είναι δεδομένη. Πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία, μόνο, αν φανεί ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα. Τέτοια ήττα, προς το παρόν, δεν είναι ορατή. Ούτε και πιθανή.
3.-Ειδήσεις απο την Ρωσία υποστηρίζουν πως πολλοί ρώσοι αναζητούν τρόπους να φύγουν στο εξωτερικό ώστε να αποφύγουν την επιστράτευση. Αν η είδηση αληθεύει δείχνει ότι η συμπαράσταση στον Πούτιν και η συναίνεση στον πόλεμο της Ουκρανίας εμφανίζει ρωγμές και πως το ηθικό του στρατεύματος δεν είναι υψηλό. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν αν υπάρξουν και διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης και του πολέμου, όπως υποστηρίζουν ορισμένες πληροφορίες.
4.-Αυτός είναι ένας απο τους λόγους που ο Πούτιν θέλει να μετατρέψει την ειδική επιχείρηση όπως την ονομάζει σε αμυντικό πόλεμο. Πως θα γίνει αυτό; Με δημοψηφίσματα στις περιοχές Ντονέσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίγια θα τις προσαρτήσει στη Ρωσία ώστε κάθε επίθεση των Ουκρανών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτές να θεωρηθεί ως επίθεση κατά ρωσικού εδάφους οπότε ο πόλεμος θα είναι αμυντικός.
Όταν γίνει η προσάρτηση, η Ρωσία θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει τις δυνάμεις της που πολεμούν στην Ουκρανία με στρατεύσιμους που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, οι οποίοι επί του παρόντος δεν μπορούν να σταλούν στην πρώτη γραμμή επειδή είναι εκτός των ρωσικών συνόρων, δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων με έδρα τη Μόσχα.
5.-Σε αντίθεση με το φρόνημα του ρωσικού στρατού, το φρόνημα του ουκρανικού θα είναι, ευλόγως, ανεβασμένο λόγω των επιτυχιών. Ο άγνωστος Χ στον πόλεμο είναι το ερώτημα μέχρι που μπορεί να φθάσουν τα πράγματα οι Ουκρανοί. Όλα δείχνουν πως θα επιμείνουν στη απόσυρση του ρωσικού στρατού απο όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, μηδέ της Κριμαίας εξαιρουμένης. Αυτό σημαίνει μακροχρόνιο πόλεμο. Στον μακρύ αυτό χρόνο αποσταθεροποίησης της περιοχής πολλά μπορεί να συμβούν.
6.-Για να έρθουμε και στα δικά μας: αν ο πόλεμος στην Ουκρανία παραταθεί επ αόριστον και ο Ερντογάν κάνει κάποια επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδας τότε αποσταθεροποιείται όλη η περιοχή απο την Ουκρανία ως τον Περσικό κόλπο.
Αυτός, πέραν πολλών άλλων, είναι ένας ακόμη παράγων που δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδας. Η έκταση της αστάθειας θα είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί όχι να την ελέγξει αλλά ούτε καν να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου