Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Οι «κουρσάροι» του Αιγαίου με τα Mark V, στην Κύπρο. Άσκηση – σταθμός με Αμερικανούς Seals την ημέρα της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

 Η αποστολή των ΟΥΚ στην Κύπρο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που ν’ αποδεικνύει πέραν της ναυτοσύνης, ότι οι “βάτραχοι” του Αρχηγείου Στόλου είναι ικανοί με μεγάλες ταχύτητες να πλεύουν όπου απαιτείται, αθέατοι και να φέρουν εις πέραν την αποστολή τους. Πηγή εικόνας: Hellasjournal 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Όπως το 2018 και το 2020, τα «μπλε φτερά» έφτασαν στην Μεγαλόνησο κάτω από τα ραντάρ, το 2022 ήταν η σειρά του Πολεμικού Ναυτικού να κάνει πράξη την ειδική αθέατη αποστολή.

Οι «κουρσάροι» που πλέουν διαρκώς με τα Αμερικανικά νεοαποκτηθέντα MARK V σε όλο το Αιγαίο, οι σκληροτράχηλοι «βάτραχοι» του Αρχηγείου Στόλου, αυτή τη φορά έβαλαν πλώρη και έφτασαν στην Κύπρο, για ένα ραντεβού ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων. Και το έκαναν σύμφωνα με πληροφορίες μας μ’ έναν πλου που θυμίζει πραγματική επιχείρηση, ώστε να προσεγγίσουν στο νησί, ανενόχλητοι, αθέατοι και άκρως επιχειρησιακοί.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε τόσο σε χερσαίο, όσο και σε θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετείχαν Ομάδες Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων των τριών χωρών. Παράλληλα συνέδραμαν προσωπικό, ναυτικά και πτητικά μέσα της Διοίκησης Ναυτικού και Διοίκησης Αεροπορίας της Κύπρου.

Αγώνας σε κατοικημένο τόπο. Κατάληψη πλοίου εν πλω. Προσβολή παράκτιας κρίσιμης εγκατάστασης με την χρήση των πλωτών, ανάμεσά τους και τα Ελληνικά Mark V. Βολές με ομαδικό και φορητό οπλισμό. Πυρά από τα ταχύπλοα μέσα που πήραν μέρος στην άσκηση. Αυτά ήταν ορισμένα από τα βασικά αντικείμενα της εκπαίδευσης που έγινε στην Κύπρο, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες αλλά σε διμερές επίπεδο ανάμεσα σε Κυπρίους ΟΥΚ και Αμερικανούς Seals.

Ο Αρχηγός της Εθνικής φρουράς, Δημόκριτος Ζερβάκης απευθυνόμενος στα εκπαιδευόμενα τμήματα σημείωσε την σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.


Οι Seals στην Κύπρο την ημέρα ανακοίνωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων

Πάντως αυτή η κοινή εκπαίδευση ήρθε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις του νησιού.

Έτυχε (;) να διεξαχθεί τις ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πλήρη αποδέσμευση του εμπάργκο οπλικών συστημάτων για την Κύπρο. Μάλιστα στο πλευρό των Ελλήνων και Κυπρίων βατραχανθρώπων ήταν και οι Αμερικανοί Seals. Δηλαδή με αυτό τον τρόπο, των ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων, μπήκε θα λέγαμε η βούλα των Αμερικανών για την ιστορική απόφασή τους που αφορά τα νέα δεδομένα για την άμυνα της Μεγαλονήσου.

Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ορόσημο για το νησί της Κύπρου αλλά και για την ευρύτερη εικόνα των Ελληνοτουρκικών σύμφωνα με αναλυτές. Η μεγάλη «σκακιέρα» που αλλάζει φέρνει και τον Ελληνισμό της Κύπρου να διαδραματίσει τον δικό του ισχυρό ρόλο στην περιοχή, απέναντι στην Ευρασιατική αναθεωρητική Τουρκία.

Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Το χαλί που στρώνεται από τους Αμερικανούς απέναντι στους Βρετανούς που στηρίζουν τη διζωνική λύση είναι μια σημαντική κίνηση που δείχνει την αλλαγή πλεύσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι Κύπριοι commandos εκτός και εντός συνόρων

Παράλληλα ο άξονας Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στον τομέα της άμυνας δείχνει πως ο Ευρωπαϊκός ορίζοντας δημιουργεί ένα νέο τείχος απέναντι στις επιθετικές βλέψεις της Άγκυρας.

Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Και σημαντική παρατήρηση στρατιωτικών πηγών είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η άμυνα στο νησί αλλάζουν πρόσωπο. Η παραγγελία ελικοπτέρων από την Γαλλία, οι συζητήσεις και το κλείδωμα της συμφωνίας με τους Ισραηλινούς για αντιαεροπορικά συστήματα (κρατήστε το αυτό), η κοινή εκπαίδευση με Νατοϊκές χώρες σε επίπεδο προκεχωρημένης τυποποίησης ΝΑΤΟ, θέτουν τη Λευκωσία για τα καλά στο Δυτικό άρμα.

  • Η παρατήρηση αυτή επαληθεύεται από πληθώρα ασκήσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την αιγίδα των Αμερικανών. Χαρακτηριστική είναι και η κοινή εκπαίδευση που έγινε στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο και οργανώθηκε από τους Ιορδανούς και την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Οι Κύπριοι εκεί είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με δυνάμεις από 25 χώρες, με 9 από αυτές να είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και σε αυτή την άσκηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση πολυποίκιλων απειλών, με τις τόσες συμμετοχές η μεγάλη απούσα ήταν και πάλι η Τουρκία.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις διαρκώς εκπαιδεύονται με τους Κυπρίους τόσο σε ξηρά, όσο και σε θάλασσα.

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου