Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.
Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου (1571) τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαϊου 1571 τον «Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.

Π.Καρύκα : «Οι Έλληνες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Οκτώβριος 1571)»

Του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com

Από το hellasforce

Το 1570 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην κατεχόμενη από τους Βενετούς Κύπρο. Αφού κατέλαβαν τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, το μαρτυρικό ελληνικό νησί πέρασε στον έλεγχό τους. Στο μεταξύ με ενέργειες της Βενετίας ο πάπας και η Ισπανία είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν την Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό είχε συγκεντρωθεί αξιόλογος χριστιανικός στόλος με 120 τουλάχιστον πολεμικά και 25.000 Ισπανούς στρατιώτες, ως αποβατική δύναμη, ο οποίος λίγο μετά την άλωση της Λευκωσίας είχε φτάσει στα νερά του Καστελόριζου. Ο χριστιανικό στόλος όμως δεν κινήθηκε, αφήνοντας τους πολιορκημένους της Αμμοχώστου στην τύχη τους.

Βίντεο: Το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Εντυπωσιακή υποδοχή - Θα παραμείνει για ένα μήνα(Βίντεο - Φωτο)

Μετά από πολλές δεκαετίες το ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πλέει μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ.

Το πλοίο συνόδευσαν  5 ρυμουλκά και 2 σκάφη του λιμενικού, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τον κατάπλου.

Θεαματική έκρηξη μικρού μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα (Βίντεο)

Οι κάτοικοι της περιοχής Shangri-La στην επαρχία Yunnan της Κίνας, κατέγραψαν τη θεαματική έκρηξη μικρού μετεωρίτη στην...

ατμόσφαιρα, το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου 2017. Ο μετεωρίτης εντοπίστηκε γύρω στις 20:00 τοπική ώρα και, ευτυχώς, πολλοί ντόπιοι τράβηξαν βίντεο του θεαματικού γεγονότος στην κάμερα.

Η κρύπτη στα ελληνοαλβανικά σύνορα έκρυβε «θησαυρό»(Φωτογραφίες)

Εκκλησιαστικά κειμήλια είχαν κρύψει μέσα σε δάσος στην περιοχή του Μαυρόπουλου Πωγωνίου άγνωστοι ιερόσυλοι.

Eιδικότερα, μετά από πληροφορίες η αστυνομία εντόπισε σε κρύπτη μέσα σε δύσβατη περιοχή στη γραμμή των συνόρων με την Αλβανία δύο σακίδια μέσα στα οποία βρίσκονταν, ένα καντήλι Αγίας Τράπεζας με βάση, τρικέρι και δύο μυροδοχεία, θυμιατό και λιβανιστήρι, σταυρός αγιασμού, ιερό αρτοφόριο Αγίας Τράπεζας, δύο κηροπήγια και τέσσερις καντήλες.

Λονδίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς - 11 τραυματίες - Έξω από Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Βίντεο - Φωτο)

Ηρωικοί περαστικοί έπεσαν πάνω στον οδηγό, που προσπάθησε να διαφύγει, και τον ακινητοποίησαν - Συνελήφθη, αλλά παραμένουν άγνωστα τα κίνητρά του - «Έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητο πάνω στον κόσμο» λένε οι πρώτες μαρτυρίες - Η αστυνομία ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό
Αρκετοί άνθρωποι -11, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ- τραυματίστηκαν, όταν αυτοκίνητο «σκαρφάλωσε» σε πεζοδρόμιο και έπεσε πάνω σε περαστικούς, έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, στην περιοχή του Κένσινγκτον.

N. Lygeros - New York Public Library - The Stephen A. Schwarzman Building(Bίντεο)

N. Lygeros - New York Public Library - The Stephen A. Schwarzman Building.
New York, 04/10/2017