Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οι ονομασίες των ημερών και των μηνών στην Αρχαία Ελλάδα

Οι Έλληνες στους Ελληνιστικούς χρόνους ειχαν δωσει ονόματα πλανητικών θεοτήτων στις 7 ημέρες της εβδομάδος.Προτού την υιοθέτηση της εβδομάδας υπήρχαν άλλοι τρόποι διαίρεσης του μήνα. Η προγενέστερη χρονική διαίρεση σην αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη των δέκα ημερών (τρία δεκαήμερα του μήνα).
 
Ήταν μία περίοδος ανανέωσης, κατά την οποία οι Έλληνες συναντάν τους πολιτισμούς της Ανατολής (αιγυπτιακός, μεσοποταμιακός, περσικός, ινδικός, φοινικικός, συριακός, γηγενείς μικρασιατικοί πολιτισμοί, κ.α.) με τους οποίους βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση, από την οποία προκύπτει ο ελληνιστικός. Η ελληνιστική κοινή, δηλαδή τα απλοποιημένα ελληνικά κυριαρχούν σε όλη την ανατολική Mεσόγειο και αναδεικνύονται στη διεθνή γλώσσα της εποχής αυτής.

Το σπήλαιο Πετραλώνων και ο αρχάνθρωπος των 700.000 ετών (Εικόνες Βίντεο)

Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.
Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.
Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρης Πουλιανός.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ '22... "ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ"... ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ...!!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZTH-c-oR_Eso6EGZOj_1eBZCjbj798ZVXyaAitaeHhR5CK1RORW7wqP_1_JfrSYBohlfqhFEVp0yzmIdeeck8eZqykNWqqud1hpTpWINBGkZqZqQD9MK3QVHODWJci0EqDmTfERE-OR0/s1600/smirni.jpgΌταν στη Σμύρνη επικρατούσε... συνωστισμός (τα έγγραφα σπάνε κόκαλα . Έγγραφο διαταγή του Διοικητή Σμύρνης, σε Οθωμανική γραφή, μεταφρασμένο από Σύλλογο Ελλήνων Μικρασιατών.

Το πρωτότυπο Φυλάσσεται στα Ιστορικά Αρχεία της Άγκυρας.

Το παρόν τρίπτυχο ανήκει στο Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.
 
Το έγγραφο-ντοκουμέντο, λέει σε μετάφραση:

Δυσαρέσκεια ΕΕ για συμμετοχή της Σερβίας στην Παρέλαση της Μόσχας


Βρυξέλλες: Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Σερβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Έντουαρτ Κούκαν, δήλωσε σήμερα (χθες) ότι η απόφαση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να συμμετάσχουν Σέρβοι στρατιώτες στην στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπω την απόφαση του προέδρου Νίκολιτς για τη συμμετοχή Σέρβων στρατιωτών σε στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, για δέσμευση στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μια τέτοια απόφαση αποτελεί μια σημαντική πολιτική χειρονομία. Ο πρόεδρος Νίκολιτς θα πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας», δήλωσε ο Κούκαν.

ΑΚΟΜΗ ΓΕΛΑΣ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΨΕΚΑΖΟΥΝ Τ' ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ;;


Το όνομα του ξιλέλα ...
ιός τρομερός που επιτίθεται στην ελιά...
και την ξεραίνει...
ελιά?..που βρισκεις ελιά? ποιός έχει το λάδι?
ο νότος της ευρώπης..
εκεί λοιπόν επιτέθηκε ο ιός και κινδυνεύει μια ολόκληρη περιοχή να μεινει χωρίς κανένα εισόδημα...
από την επιδημία που δημιούργησε
Πούλια στη ν. ιταλία...
ελιές που επέζησαν για δεκάδες αιώνες.
αιωνόβιες
είδαν από τις σταυροφορίες μέχρι τους σημερινούς πολέμους ...

Η στρατηγική σημασία του σταθμού υγροποίησης της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού

Η στρατηγική σημασία του σταθμού υγροποίησης της Κύπρου δεν φαίνεται να είναι κατανοητή σε όλους, παρόλο που όλοι ασχολούνται με το θέμα των υδρογονανθράκων του νησιού. Το να είσαι μόνο ένα πέρασμα για τους αγωγούς δεν επαρκεί για να αποκτήσεις σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο. Το σημαντικό είναι να είσαι πηγή και να προσφέρεις προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγεις. Αυτό ακριβώς κάνει ένας σταθμός υγροποίησης, διότι αφού κατεβάσει το φυσικό αέριο στους -162οC, το μετατρέπει σε υγρό και εξοικονομεί 600 φορές τη χωρητικότητα.

Κύπρος:Κυβέρνηση: Αυστηρότατα διαβήματα προς Άιντα - Φωτιές άναψαν δηλώσεις του

Λευκωσία: Σε αυστηρότατα διαβήματα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, προέβη η κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές του σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της, τονίζοντας ότι δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Σε δήλωσή του, στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “σε σχέση με κάποιες αναφορές του κ. Άιντα σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και πιο συγκεκριμένα ότι κάποια κράτη δεν θεωρούν ότι οι σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους αποτελούν παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών,

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας

Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, υπέβαλε σήμερα τη παραίτησή του με ισχύ από 1 Ιουνίου. Ο κ. Κατσάμπας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2012 επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της παραίτησης του οφείλεται στο γεγονός οτι αγνοήθηκε εντελώς κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον. Γενικά, η συμπεριφορά των δύο τελευταίων κυβερνήσεων (Σαμαρά και Τσίπρα) απέναντί του δεν ήταν η αρμόζουσα, αναφέρουν πηγές στην Ουάσιγκτον.

Τουρκικά μαχητικά επάνω από ελληνικό έδαφος την ώρα που ο Α.Τσίπρας περνούσε την πύλη του Κρεμλίνου-"ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΑΝ" ΑΓΡΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας περνούσε την πύλη του Κρεμλίνου και συναντιόταν με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14:44 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λήμνου και ν. Λέσβου και πέταξε επάνω απ΄πο ελληνικά νησιά, καταδιωκόμενος από ελληνικά μαχζητικά.
Συγκεκριμένα δύο τουρκικά μαχητικά αποσπάστηκαν από τον κύριο σχηματισμό και κινούμενα με νότια κατεύθυνση πραγματοποίησαν υπερπτήσεις ως ακολούθως:

Nέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας με τρεις συμφωνίες - Α.Τσίπρας: "Δεν είμαστε επαίτες" - Β.Πούτιν: "Η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα"

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.
 
Κατόπιν ενώπιον των δημοσιογράφων, υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες: - Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες

NASA: «Θα βρούμε εξωγήινους τα επόμενα 10-20 χρόνια»!-«Δεν μιλάμε για μικρά πράσινα ανθρωπάκια»(Βίντεο)

Σε ομιλία της η Ellen Stofan, εκ των επικεφαλής επιστημόνων της NASA, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί ζωή και σε άλλους πλανήτες
Ο γαλαξίας μας αποτελείται από διακόσια εκατομμύρια πλανήτες που μοιάζουν με τον δικό μας, τόνισε σε ομιλία της, στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Ellen Stofan, η οποία δήλωσε ότι δεν γεννάται θέμα, αν οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν εξωγήινους, αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο. Η ίδια υποστήριξε ότι οι επιστήμονες της NASA γνωρίζουν καλά πού να ψάξουν για στοιχεία εξωγήινης ζωής σε άλλους πλανήτες, πώς να ψάξουν και επιπλέον διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνολογία.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ: ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ, ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

Σαλαμίνα: Του ζήτησε να χωρίσουν, τη σκότωσε και αυτοκτόνησε
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο το έγκλημα που διέπραξε ένας 35χρονος λιμενικός, ο οποίος στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του. Θύμα, μία 44χρονη με την οποία διατηρούσαν παράνομη σχέση.
Η δολοφονία αποκαλύφθηκε τη Μεγάλη Τρίτη (07/04/2015) όταν τα δύο άτομα βρέθηκαν νεκρά σε αυτοκίνητο στην περιοχή της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 35χρονος έφερε θανάσιμα τραύματα από όπλο στο κεφάλι και η 44χρονη στην κοιλιά, γεγονός που από την πρώτη στιγμή έκανε τους άνδρες της Αστυνομίας να εξετάζουν το σενάριο ο δράστης να ήταν ο ίδιος ο άνδρας το πτώμα του οποίου βρέθηκε δίπλα στο άψυχο κορμί της γυναίκας.