Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Πώς ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος μέτρησε την περίμετρο της Γης τον 2ο αιώνα π.Χ.

Πώς ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος μέτρησε την περίμετρο της Γης τον 2ο αιώνα π.Χ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν εξακριβώσει ότι η Γη είναι σφαιρική. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είχε διατυπώσει και την άποψη του ηλιοκεντρικού συστήματος, αλλά η θεωρία του είχε προσκρούσει στις θρησκοληψίες των ειδωλολατρών.
Παρόλα αυτά η σφαιρικότητα της Γης ήταν κατοχυρωμένη γνώση για τους Αρχαίους Έλληνες.

Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828) Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.

Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.

Αναζητώντας τα όρια του ραγιαδισμού

Του Ν. Λυγερού

The State of Cyprus shall be a Republic with a presidential regime, the President being Greek and the Vice-President Turkish elected by universal suffrage by the Greek and Turkish communities of the Island respectively. Όταν διαβάζουμε αυτό το άρθρο της βασικής δομής της Δημοκρατίας της Κύπρου του 1959 καταλαβαίνουμε άμεσα ότι η προεδρία εκ περιτροπής που παρουσιάζεται από μερικούς ως ένα επίτευγμα δεν είναι παρά ένας εκφυλισμός της αρχικής υπόθεσης.

Πλάγια σκέψη και επίλυση Κυπριακού

Του Ν. Λυγερού

Όσοι παλαιότερα έλεγαν ότι το φυσικό αέριο είναι μια φούσκα με εκλογικό στόχο, δεν είπαν ποτέ συγγνώμη για τα ψέματά τους και τώρα που είδαν πόσο σημαντικό είναι και πόσο αλλάζει, όχι μόνο τις εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά την ίδια την ιστορία της Κύπρου, προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για το μέλλον, ενώ δεν ασχολούνται με το ενεργειακό. Η επίλυση του κυπριακού δεν πρόκειται να έρθει από ψευδο-διαπραγματεύσεις, όπου όλα είναι στημένα για να φαίνονται ότι είναι επιλύσιμα δίχως όμως να είναι επί της ουσίας.

Πάτρα: Η μάνα παράτησε τα παιδιά της! "Δώστε τα για υιοθεσία!"

- Τα παιδάκια βρέθηκαν παρατημένα σε δρόμο της Πάτρας τη Δευτέρα
- Οι αστυνομικοί σήμερα εντόπισαν και συνέλαβαν τον 27χρονο πατέρα τους
- Όπως αποκαλύφθηκε στο δρόμο τα παράτησε η μητέρα τους επειδή... βρήκε νέο έρωτα
- "Δώστε τα για υιοθεσία" είπε στους αστυνομικούς
- Το ζευγάρι έχει άλλο ένα παιδί! Ένα μικρό αγοράκι...

Ασύλληπτη είναι η εξέλιξη της ιστορίας με τα τρία μικρά κοριτσάκια που βρέθηκαν παρατημένα στην Πάτρα!

CIA: Τι προέβλεπε για ελληνοτουρκικό πόλεμο τη δεκαετία του '80 - Αποκαλυπτικά έγγραφα: Πώς έβλεπαν την Κύπρο

Λευκωσία: Έναν τεράστιο όγκο εγγράφων που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και κατ' επέκταση με τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο αποδέσμευσε η CIA.

Πρόκειται για έναν «θησαυρό πληροφοριών» σχετικά με το τι πίστευε στη δεκαετία του 1980 η Ουάσινγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη.

«Βόμβα» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα υποφέρει φρικτά από την ανεργία για 21 χρόνια

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους Έλληνες – Διαψεύδεται για άλλη μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη – Τα μνημόνια και η άγρια λιτότητα «σβήνουν» κάθε ελπίδα

«Μαύρες» προβλέψεις για την ανεργία στην Ελλάδα έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.
Η ομολογία του κ. Τόμσεν καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πλήρη αποτυχία των μνημονίων.

«Βουλιάζουν» στο χιόνι χωριά της Ηπείρου - Πολλαπλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο - Ύφεση της κακοκαιρίας από το βράδυ

Σαράντα χωριά χωρίς ρεύμα στην Κοζάνη - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί  στην Εγνατία - Σπάει τα ρεκόρ το χιόνι στη Θεσσαλία - Κατολίσθηση λόγω βροχοπτώσεων στην Κορίνθου - Πατρών
Δε λέει να κοπάσει η κακοκαιρία που πλήττει σε απανωτά κύματα όλη την Ελλάδα. Νέος γύρος σφοδρών χιονοπτώσεων πλήττει τις τελευταίες ώρες την Ήπειρο, όπου χιονίζει πυκνά από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ χιόνι και χιονόνερο πέφτει από νωρίς το πρωί και στην Θεσσαλονίκη.

Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ - Αλλάζει και πάλι στάση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγες μέρες, τώρα διαμηνύει πως εάν το Ταμείο φύγει αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα - Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα δημόσιο χρέος ως «μη βιώσιμο»
Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.