Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

«Βουλιάζουν» στο χιόνι χωριά της Ηπείρου - Πολλαπλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο - Ύφεση της κακοκαιρίας από το βράδυ

Σαράντα χωριά χωρίς ρεύμα στην Κοζάνη - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί  στην Εγνατία - Σπάει τα ρεκόρ το χιόνι στη Θεσσαλία - Κατολίσθηση λόγω βροχοπτώσεων στην Κορίνθου - Πατρών
Δε λέει να κοπάσει η κακοκαιρία που πλήττει σε απανωτά κύματα όλη την Ελλάδα. Νέος γύρος σφοδρών χιονοπτώσεων πλήττει τις τελευταίες ώρες την Ήπειρο, όπου χιονίζει πυκνά από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ χιόνι και χιονόνερο πέφτει από νωρίς το πρωί και στην Θεσσαλονίκη.


Το χιόνι φτάνει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα. Ειδικότερα, στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, ενώ έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.



Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων διακόπηκε στον κόμβο Κουτσελιού ενώ αργά το βράδυ απαγορεύτηκε και η κίνηση των λεωφορείων από την περιοχή της Σιάτιστας προς τα Ιωάννινα.



Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της πολιτικής προστασίας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο.


Χωρίς ρεύμα χωριά στην Κοζάνη
Περισσότερα από σαράντα χωριά στα πεδινά της Κοζάνης και στα ορεινά του Βοΐου είναι από χθες αργά τη νύκτα χωρίς ρεύμα, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ -παρότι ελέγχουν όλη τη γραμμή μεταφοράς- δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το πρόβλημα που προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Στα χωριά αυτά έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και προβλήματα υδροδότησης.

Έκλεισε και η  Εγνατία
Κανονικά, αλλά με μεγάλη προσοχή και μικρές ταχύτητες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, στο οποίο είχε αποκλειστεί για πολλές ώρες, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στο 25ο χιλιόμετρο είχαν εγκλωβιστεί δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά από το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και να ενεργοποιηθούν τα ειδικά μηχανήματα και οι αλατιέρες.



Γύρω στις 16:00, δε, εγκλωβίστηκε και η αλατιέρα, με συνέπεια να δημιουργηθεί επιπλέον πανικός στους οδηγούς και στους αρμόδιους. Τελικά ο δρόμος άνοιξε μετά τις 17:00, με τους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί στο δρόμο και στο δριμύ ψύχος, να εκφράζουν έντονα παράπονα, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για αδιαφορία των υπευθύνων.

Κατολίσθηση και διακοπή κυκλοφορίας στην Κορίνθου - Πατρών
Διεκόπη το πρωί της Πέμπτης η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, λόγω κατολίσθησης στο ύψος της Ροδινής, περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, ενώ η κακοκαιρία έχει χτυπήσει και πάλι μεγάλο μέρος της χώρας.

Η κίνηση από και προς την Πάτρα διεξάγεται μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κατολίσθηση προκλήθηκε από την έντονη βροχόπτωση που σημειώνεται στην περιοχή τις τελευταίες ώρες. Το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χωμάτινους όγκους και ήδη στο σημείο βρίσκονται συνεργεία που εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, η οποία πάντως αναμένεται να μην γίνει εφικτή για τις επόμενες ώρες.



Σπάει ρεκόρ το χιόνι στη Θεσσαλία
Ρεκόρ σημειώνεται στα ορεινά, ως προς το ύψος του χιονιού, τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης που ξεκίνησε από χθες. Ειδικότερα, στον νομό Τρικάλων, όπως υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού φτάνει στα ορεινά στα 2,20 μέτρα, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται αναγκαία.

Στον νομό Καρδίτσας στα ορεινά και σε ορισμένα σημεία έχει 1,5 μέτρο χιόνι, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ τις επόμενες ώρες θα είναι ανοικτό στο σύνολο το οδικό δίκτυο καθώς συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση δεκάδες μηχανήματα. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους δύο αυχένες, Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου.

Πρόγνωση καιρού για Παρασκευή
Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στη δυτική Ελλάδα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με μικρή πιθανότητα για ασθενείς, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες, ενώ αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, και ασθενείς παροδικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες, την Εύβοια, και την Κρήτη, έως και το μεσημέρι θα είναι περισσότερα και ελαφρώς ισχυρότερα, όμως θα εξασθενήσουν σημαντικά από το απόγευμα. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά όλης της χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας, καθώς και σε πολλές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, της τάξης των 1 έως 4 βαθμών. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -6 έως 6 βαθμούς, στη δυτική Ελλάδα από 0 έως 12, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 12, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 3 έως 11, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως έως και το μεσημέρι. Παγετός θα σημειωθεί καθ’ όλη την ημέρα σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 περίπου μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές ή χιονόνερο στις πεδινές περιοχές και χιονόνερο ή χιόνι στις υπόλοιπες, κυρίως έως και το μεσημέρι. Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμη και στα πεδινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς.



















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου