Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

«Μάθημα» Χριστουγέννων δι’ ἀρχαρίους - Ἡ ἑορτή τῶν φτωχῶν καί τῶν ποιμένων – Γιατί τό «ρεβεγιόν» μᾶς εἶναι ξένο

Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδωρας
Από το estianews

ΣΤΟ τελευταῖο βιβλίο μου Ὅταν ἀνοίγαμε πανιά γράφω μιά παρέκβαση: «Στό γόνιμο πνευματικό ἔδαφος τοῦ ἑλληνοχριστιανικοῦ κράτους τῆς Κοίλης Συρίας “φύτρωσαν” τρεῖς δόξες τῆς Χριστιανικῆς ποίησης: ὁ Ῥωμανός ὁ Μελῳδός, ὁ Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός καί ὁ Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος.». Τά Χριστούγεννα, ὅπως κάθε χρόνο, τήν τιμητική του ἔχει ὁ Ῥωμανός ὁ Μελῳδός, ὁ ὁποῖος συνέθεσε πάνω ἀπό χίλια κοντάκια, ποιήματα μιᾶς στροφῆς, μελοποιημένα, πού ἱστοροῦν ἕνα γεγονός ἤ ἕνα ἁγιοποιημένο πρόσωπο. Ὀνομάστηκε γι’ αὐτό Πίνδαρος τῆς Χριστιανικῆς ποίησης.

Το Le Figaro υπενθυμίζει στον Ερντογάν τη Συνθήκη των Σεβρών διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Το γαλλικό Le Figaro, φιλοξενεί ιστορικό άρθρο «μήνυμα» στην Άγκυρα με τον τίτλο «Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Ευρώπη».

Το ύφος και η δομή του άρθρου αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και την Άγκυρα φυσικά, ότι όποιος «ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

Το ακόμα πιο σημαντικό όμως σε αυτό είναι ότι το γαλλικό έντυπο, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή της ιστορίας των βάρβαρων Σελτζούκων ή Οθωμανών Τούρκων μέχρι το 1919, τελειώνει αναπάντεχα με την Συνθήκη των Σεβρών κάνοντας μια τρομερή υπενθύμιση.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει κατάληψη του βόρειου Ιράκ – Κινητοποιεί Τουρκομογγόλους και Τουρκμένους

Το τουρκικό καθεστώς σχεδιάζει να μεταφέρει τζιχαντιστές μισθοφόρους από τη Συρία στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) για να πολεμήσουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις ενάντια στο PKK στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν διεξάγονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ίσως από Τούρκους μισθοφόρους της SADAT.

Όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA, το «τουρκικό κατοχικό κράτος» θα στείλει στη (παραμεθόρια περιοχή) Χαφτανίν, στο ιρακινοκουρδικό έδαφος, «μισθοφόρους της Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν που συμμετείχαν στην κατάληψη της Αλ Μπαμπ, της Τζαραμπλούς και εδαφών στη βορειοανατολική Συρία, μετά την αποστολή τους στη Λιβύη και στο Καραμπάχ και το λεγόμενο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν περιλαμβάνει μέλη Ουιγούρους, Τσετσένους, Ουζμπέκους, Τατζίκους και άλλους μισθοφόρους από τις χώρες της κεντρικής Ασίας».

Η “Οσμανική πραγματικότητα” αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών μας…

Γράφει Κρινιώ Καλογερίδου
Από το infognomonpolitics

Αν κάτι κατάφερε να ξυπνήσει μέσα μου πρόωρα το στοιχείο του προβληματισμού και να με κάνει να το κουβαλώ σαν γλυκό βάρος των γυμνασιακών αναμνήσεών μου ήταν τα λόγια ενός θεολόγου μας για τη Ζωή και τον Θάνατο, τη διάσταση ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο και την ”κατάρα” της απληστίας μεταξύ των ανθρώπων.

Της απληστίας που ”είναι ένα βαρύ φορτίο γι’ αυτούς” – όπως έλεγε, ”γιατί γίνεται ένα με την πλεονεξία, την φιλαργυρία, την αρχομανία και την αλαζονεία…”


Πολύ αργότερα θα διαπίστωνα πως αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφορούν μόνο τις διαπροσωπικές σχέσεις (τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων), αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όταν η απληστία του ισχυρού συναρτάται με τη δύναμη της πυγμής του, την επεκτατική βουλιμία του και την αρπακτική διάθεσή του σε βάρος του ανίσχυρου άλλου.

Τουρκία-Κυρώσεις-Ιστορία: Διδάγματα, για όποιον έχει καλή διάθεση να ακούσει

Πριν πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1930, υπήρξε μια κυβέρνηση που μεθοδικά ενίσχυε τον στρατό της, διεκδικώντας εδάφη άλλων κρατών. Η διεθνής κοινότητα, άπραγη, έβλεπε που πήγαινε η κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν το επιθετικό κράτος να αδειάσει τόνους χημικών αερίων, εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ενός κράτους που τελικά κατέκτησε. Όταν η διεθνής κοινότητα επέβαλε κυρώσεις ήταν αργά.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Μέσα από επιλεγμένες βάσεις δεδομένων κυρώσεων των τελευταίων 100 ετών, μπορούμε να προβλέψουμε τη ζημιά που θα προκαλέσει η άρνηση της ΕΕ να στριμώξει με κυρώσεις την Τουρκία.

USN: Πρώτη γυναίκα πλοίαρχος σε αεροπλανοφόρο

Καθήκοντα κυβερνήτη στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln θα αναλάβει μέσα στο 2021 η πλοίαρχος Amy Bauernschmidt, σε μια πρωτιά για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Η ίδια ήταν ύπαρχος στο ίδιο σκάφος στο διάστημα 2016-2019, επίσης η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τέτοια θέση.

Η Bauernschmidt είναι απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ και έχει υπηρετήσει ως πιλότος ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, όπως και ως εκπαιδευτής με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης. Στην καριέρα της υπηρέτησε ως βοηθός του διοικητή του 7ου Στόλου στο USS John Stennis, όπως και στο Γενικό Επιτελείο στην Ουάσιγκτον.

Γάλλος ιστορικός: «Ο Ερντογάν είναι δυνατός μόνο από τις αδυναμίες μας»

Στο πρωτοποριακό του δοκίμιο «Le Sabre et le Turban. Jusqu’où ira la Turquie», εκδόσεις Cerf, ο ιστορικός και δοκιμιογράφος Jean–François Colosimo καταδεικνύει, πώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εξίσου κληρονόμος των σουλτάνων του Παλαιού Καθεστώτος όπως και του Κεμάλ Ατατούρκ, έχοντας κοινό έναν ίδιο ιμπεριαλισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από το μεγάλο τουρκικό εθνικισμό και την ισλαμική πίστη.

Τα παραπάνω γράφει στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Alexandre Devecchio.

Σε εκτενή συνέντευξή του, ο ιστορικός τονίζει, ότι ο Ερντογάν ολοκληρώνει το πρόγραμμα της ανακτημένης τουρκικής κυριαρχίας, επειδή το επιτρέπει η παγκοσμιοποιημένη αταξία, και απαντά στις κάτωθι, μεταξύ άλλων, ερωτήσεις:

Όταν ο Αττίλας έπαιζε υπέροχα πιάνο: Μετά την εισβολή οι Τούρκοι άρπαζαν…

Η αφήγηση μοιάζει με μαυρόασπρη ταινία του Αγγελόπουλου, με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς κομπάρσους. Το τοπίο μιας ερημωμένης πόλης, εγκαταλειμμένης. Αργόστροφες κινηματογραφικές εικόνες να εναλλάσσονται. Να ακούγονται φωνές, μιας ζωντανής πόλης και την ίδια ώρα να κυριαρχεί σκοτάδι και ερημιά, που προκαλούν φόβο. Ετοιμόρροπα κτήρια, ερειπωμένοι δρόμοι και ένας ξεπεσμένος θίασος «περιπλανώμενων ηθοποιών ταλαιπωρημένων από τη βία της εθνικής ιστορίας, στους δρόμους μιας χώρας διαρκώς διχασμένης…», όπως και η περιγραφή του Αγγελόπουλου στον Θίασο.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Η περιγραφή αφορά, όμως, μια άλλη ιστορία. Της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Κλειστή περιοχή της