Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σπύρος Λούης, ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας

Σοφία Σπανού για το Νόστιμον Ήμαρ
Από το nostimonimar


Σαν σήμερα το 1872 γεννιέται στο Μαρούσι από μια φτωχή αγροτική οικογένεια Ο Σπύρος Λούης.

Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του.

Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης συμμετείχε στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την προτροπή του διοικητή του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896, 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην αφετηρία στη γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής μέχρι τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να αποθεώσει τους νικητές, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κάποιος Έλληνας θα κόψει πρώτος το νήμα.

Διάλεξη Ν.Λυγερού:Η συνέχεια της Εθνικής Επανάστασης(Βίντεο)


Διάλεξη του Ν. Λυγερού:
 Η συνέχεια της Εθνικής Επανάστασης. 
Aίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας, 
Αμοργός, 24/03/2016

Αμερικάνικη αναγνώριση της γενοκτονίας των Χριστιανών

Του Ν. Λυγερού

Αυτό που περιμέναμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών έγινε. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ψήφισε ομόφωνα με 393 ψήφους την πρόταση του χαρακτηρισμού της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh ως γενοκτονία. Ακόμα πιο συγκεκριμένα η ψηφοφορία αποφάσισε ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το Daesh κατά των χριστιανών, των Yazidis και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στο Ιράκ και τη Συρία συνιστούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και γενοκτονία. Αυτό το παράδειγμα είναι σημαντικό και για άλλα κράτη και δομές γιατί θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ακόμα πιο εύκολα την ψηφοφορία και στα ίδια τους τα κράτη. Έχουμε καιρό που λέμε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Daesh διαπράττει μια γενοκτονία αλλά τώρα έχουμε ένα επίσημο φορέα και μάλιστα μεγάλης εμβέλειας να αναγνωρίζει και πρακτικά αυτήν τη γενοκτονία.

Νέα θρασύτατη κίνηση από την Άγκυρα: "Το κυπριακό οικόπεδο 6 είναι δικό μας"!

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews
 
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή και προχωράει ακόμα παραπέρα καθώς αυθαίρετα "επεκτείνει" την "υφαλοκρηπίδα της" στην ΑΟΖ της Κύπρου και ζητάει "κομμάτι" του "οικοπέδου" 6

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ... ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ Διθυραμβικό αφιέρωμα στις ελληνικές ΕΔ και την χθεσινή μεγάλη παρέλαση στην Αθήνα από τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το  pronews
 
Εκτενές αφιέρωμα-ύμνο έκανε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στις ελληνικές ΕΔ και στην υψηλότατου επιπέδου παρέλαση που διεξήχθη χθες στην Αθήνα κατά τους εορτασμούς της Εθνεγερσίας.

Το Xinhua αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Η Ελλάδα γιόρτασε την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας από την τουρκική κατοχή το 1821 με την ετήσια στρατιωτική παρέλαση, ενώ μαθητικές παρελάσεις διεξήχθηκαν σε όλη την χώρα"

Επιπλέον μέτρα 3 δισ. ζητά η τρόικα - «Θα πέσουμε», λέει το Μαξίμου

Επιπλέον μέτρα 3 δισ. ζητά η τρόικα - «Θα πέσουμε», λέει το Μαξίμου
Σε βασανιστήρια υποβάλλουν την ελληνική πλευρά οι δανειστές με αφορμή την περίφημη και πολυπόθητη αξιολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι πολιτικοί αναλυτές, το «ξύλο» που έφαγε ο Τσακαλώτος στο Χίλτον από τους τροικανούς είναι απερίγραπτο.
AdTech Ad
Ο χρόνος κυλά σε βάρος της Ελλάδας όσο είναι ανοιχτή η αξιολόγηση και η εμπλοκή δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί, αφού οι δανειστές ζητούν το μίνιμουμ επιπλέον μέτρα 3 δισ.

Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες! Σκότωσαν φρουρό των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Βέλγιο

Του έκλεψαν την κάρτα εισόδου - Η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «πριν παρέλθουν πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα που δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου.

Ρωσική τηλεόραση Τα τελευταία λόγια του Κύπριου πιλότου και οι κραυγές πριν τη συντριβή του Boeing στο Ροστόφ(Βίντεο)

Δείτε τι ειπώθηκε μέσα στο κόκπιτ και τι συμπέρασμα έβγαλαν οι ειδικοί
Τα τελευταία λόγια του Κύπριου πιλότου πριν το αεροσκάφος της Flydubai συντριβεί στο αεροδρόμιο του Ροστόφ έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική τηλεόραση. Συγκεκριμένα το κανάλι Rossiya-1 έχει στην κατοχή του την καταγραφή των συνομιλιών το τελευταίο λεπτό της μοιραίας πτήσης.

«Μην ανησυχείτε», ακούγεται ο πιλότος να λέει πολλές φορές. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ξανά η φωνή του: Μην το κάνεις αυτό. Η τελευταία πρόταση που αρθρώνει είναι: «Τράβα πάνω».