Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Νέο βιβλίο από τον Π. Παυλόπουλο: «Το καθεστώς Θαλάσσιων Ζωνών της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο Θάλασσας»

Το νέο του βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Το καθεστώς των Θαλάσσιων Ζωνών της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», κυκλοφορεί, στα ελληνικά και αγγλικά, από τις εκδόσεις «AHEPA-HELLAS», με θέμα τη μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ.

Στις 28.5.2021 ο κ. Παυλόπουλος είχε, μετά από πρόσκληση της «AHEPA-HELLAS», μετάσχει σε διαδικτυακή εκδήλωση -που μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ- μιλώντας για το καθεστώς των Θαλάσσιων Ζωνών στην Ελλάδα κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση Montego Bay του 1982).  Αυτή την εισήγηση, συμπληρωμένη και επικαιροποιημένη, με τη μορφή μελέτης, εξέδωσε στα ελληνικά και αγγλικά η «AHEPA HELLAS».

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Δεν υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη χώρα

 
Σόφια.

«Εγώ ή άλλα μέλη της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν έχουμε μιλήσει ποτέ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, για την αναγνώριση της λεγόμενης ‘μακεδονικής, μειονότητας στη χώρα. Δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα και δεν μπορεί καν να συζητηθεί για μια τέτοια μειονότητα», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ όταν ρωτήθηκε από τον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό BTV εάν η βουλγαρική κυβέρνηση είχε μιλήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ για το θέμα.

Εκτός από την ανυπαρξία σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ο Πέτκοφ είπε ότι υπάρχει μια εναρμονισμένη θέση της βουλγαρικής πολιτικής, που επιβεβαιώθηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πριν από μια εβδομάδα, ότι η θέση της Βουλγαρίας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει αλλάξει, αλλά μόνο αναβαθμίστηκε με ομάδες εργασίας.

Εννέα ενδείξεις ότι μεθοδεύουν “μεγάλο συμβιβασμό” με την Τουρκία

Του ΜΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαφαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ και ΚΙΝΑΛ) μαζί με εξωθεσμικούς παράγοντες μεθοδεύουν το “μεγάλο συμβιβασμό” με την Τουρκία εγκαταλείποντας κυριαρχικά δικαιώματα, αμυντικές δυνατότητες, κρίσιμους στρατηγικού χαρακτήρα πλουτοπαραγωγικούς πόρους και ποιος ξέρει τι άλλο. Το δραματικό αυτό συμπέρασμα, για το “μεγάλο συμβιβασμό” προκύπτει από μια σειρά εξελίξεων που αν συνδυαστούν καταλήγουν εκεί. 

Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό και συνάμα θαρραλέο βήμα, υπογράφοντας συμφωνία στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας, με πιο πιθανή εκδοχή η συμφωνία αυτή να καταστεί… αορίστου χρόνου.

Όταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, υπέγραψαν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, σε ειδική τελετή στην αίθουσα Benjamin Franklin, υπήρχαν διθυραμβικές δηλώσεις και διαρροές διπλωματικών κύκλων για τη σημασία της MDCA. Μάλιστα, οι διπλωματικές πηγές τόνιζαν, μεταξύ άλλων, ότι «Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Μπλίνκεν, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Προσεγγίζοντας ψύχραιμα το θέμα του αγωγού, έχω αναλύσει σε άλλες στήλες ότι δεν χάλασε και ο κόσμος. Οι ΗΠΑ αναγκάσθηκαν να συμμετέχουν στην διαδικασία λόγω της εμμονής Νετανιάχου και των διεθνών διασυνδέσεών του, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ο αγωγός, λοιπόν, αυτός καθαυτός, δεν έφερε το τέλος του κόσμου.

Υπάρχει όμως μία διάσταση που πρέπει να προσεχθεί:

Η Θύελλα που Έρχεται

“Θεοί μέν γάρ μελλόντων,άνθρωποι δε γιγνομένων,
σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.”

(Από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη « Σοφοί δε Προσιόντων»
Φιλόστρατος, Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον, VIII, 7)


Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου τα σημάδια δεν είναι καλά. Τα μαύρα σύννεφα που ήρθαν με το τέλος του περασμένου χρόνου φαίνεται να πυκνώνουν αντί να διαλύονται παρά το γεγονός ότι σήμερα η χώρα έχει ηλιοφάνεια στις περισσότερες τοποθεσίες. Αλλά ο λαμπρός και ζωογόνος ελληνικός ήλιος δεν δείχνει ικανός να μας προστατέψει από το επερχόμενο παγκόσμιο τσουνάμι αρνητικών εξελίξεων και δυσοίωνων προοπτικών

EXXON-TOTAL-ΕΛΠΕ Διέκοψαν τις Έρευνες – Η Ευθύνη του Συμβουλίου της Επικράτειας

Σε μια εποχή που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εξαπλασιασθεί, επιβαρύνοντας τις οικονομίες της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο της χώρας μας με δισεκατομμύρια ευρώ, διαβάσαμε στον Τύπο, με ανησυχία, ότι οι εταιρείες EXXON-TOTAL-ΕΛΠΕ διέκοψαν τις έρευνες για το 2022.

Η εξόρυξη έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από 8 τουλάχιστον χρόνια. Γιατί οδηγούμεθα σε νέα καθυστέρηση;

Πιθανώς η αιτία αυτής της νέας καθυστέρησης να είναι η προσφυγή στο ΣτΕ οικολογικών οργανώσεων (WWF, Greenpeace και Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών) κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019. Το περίεργο είναι, ότι ενώ είχε προσδιορισθεί να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2020, ανεβλήθη τρεις φορές και τελικά θα εκδικασθεί στις 2 Φεβρουαρίου.

Αμερικανικά δώρα στον Ερντογάν! Μετά από τους αγωγούς του «παγώνουν» τη δίκη για τη Halkbank!

Μήνες τώρα το αφήγημα που «πουλά» η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες λέει ότι η Τουρκία είναι «απομονωμένη» , η οικονομία της υπό κατάρρευση και ο Ερντογάν στην πόρτα εξόδου. Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα «χτίζει» συμμαχίες ανανεώνοντας μεταξύ άλλων και την αμυντική της συμφωνία με τις ΗΠΑ…

Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα η οποία δυστυχώς είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ μετά από τη βύθιση του EastMed και τα «μισόλογα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη προώθηση αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας, στέλνουν στον κ.Ερντογάν ένα μεγάλο δώρο: «πάγωσαν» τη δικαστική διαδικασία για την υπόθεση της Halkbank! Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλυτερο πρόβλημα για τον Ερντογάν και το «πάγωμα» της διαδικασίας σίγουρα αποτελεί θετικό  μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ και το οργιώδες παρασκήνιο με τον “ουκρανικό”… θύλακα του State Department

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Άμος Χόκσταϊν τάραξε για μια ακόμη φορά τα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο ως απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Τον είχε διορίσει βασικό σύμβουλό του σε θέματα ενέργειας στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Πολλοί διέκριναν εμπλοκή του Χόκσταϊν στο αμερικανικό non paper για τον αγωγό EastMed. Στις 15 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε στο Ισραήλ η συμφωνία για τροφοδοσία του Λιβάνου με ισραηλινό φυσικό αέριο, μέσω Ιορδανίας και Συρίας, πάλι με δική του εμπλοκή. Πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας εξέλιξη, που έγινε με τη συναίνεση της Ρωσίας, καθώς η διένεξη μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου για τη χάραξη των ΑΟΖ, είχε ανεβάσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Ο υπογράφων έχει επιχειρηματολογήσει κατ’ επανάληψη για τη συμπληρωματικότητα των μετώπων

Ουάσιγκτον και Μόσχα “σκοτώνονται” στην πλάτη της Ορθοδοξίας: Η δέσμευση Μπάιντεν στον κ. Βαρθολομαίο… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα βρίσκονται αντιμέτωπες και στα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, όχι μόνο για την Ουκρανία, όπου θα μπορούσαν να εμπλακούν και σε πολεμική σύγκρουση εάν δεν επικρατήσει η διπλωματία.

Η αμερικανική πλευρά -διά του προέδρου Τζο Μπάιντεν- στηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και υποστηρίζει τις αποφάσεις του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Η συζήτηση τους στο Όβαλ Όφις, στη διάρκεια συνάντησης που είχε διευθετήσει ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, είναι αποκαλυπτική. Απλά, όλοι εύχονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του στον Ηγέτη της Ορθοδοξίας.

Αδαλής Γιώργος: Η στρατιωτική συμφωνία ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (από το 2018) // Ενημέρωση & Σκέψη(Βίντεο)


 Ο οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής 

στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" 

 Πηγή: Parapolitika.gr

Οι παραβιάσεις με τα Drones και πως απαντάμε - Ιω.Μάζης(Βίντεο)


                                             Οι παραβιάσεις με τα Drones και πως απαντάμε 

Ιω.Μάζης

Όλο το παρασκήνιο για τον East Med - Γιάννος Χαραλαμπίδης(Βίντεο)


                                                     Όλο το παρασκήνιο για τον East Med

 Γιάννος Χαραλαμπίδης

Λάμπρος Καλαρρύτης, Σημαντικές δηλώσεις Δένδια για αυτονομία Ίμβρου και Τενέδου(Βίντεο)

Στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Ίμβρο και την Τένεδο αναφέρεται ο κορυφαίος διπλωματικός συντάκτης Λάμπρος Καλαρρύτης 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ""Αυτονομία της Ίμβρου και της Τενέδου. Διαχείριση από τον τοπικό μη μουσουλμανικό πληθυσμό αναφέρει η Λωζάνη"" 

Ο Κος Καλαρρύτης μιλάει επίσης για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου αλλά και την κατασκευή του αγωγού EastMed