Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

58 χρόνια, απο την ηρωϊκή αυτοθυσία του σταυραετού του Πενταδάκτυλου, Κυριάκου Μάτση, τομεάρχη της Ε.Ο.Κ.Α στη επαρχία Κερύνειας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΑΤΣΗ
«Οδήγησε με και σήμερα για να βρω το δρόμο
σου και να μπορώ να κοιτάζω χωρίς ντροπή
το βιασμένο κορμί της Πατρίδας»
(της Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου)

Του Ανδρέα Σταυρίδη (*) 
Ταξίαρχος, ε.α., από το Τριμίθθι Κερύνειας.
Από το lithosfotos 
 
Στις 19 του Νιόβρη, μέρα της θυσίας του, τιμούμε τον σταυραετό του Πενταδάκτυλου. Τον ιδεολόγο, τον οραματιστή, τον αγωνιστή, τον ήρωα. Το ανυπέρβλητο μεγαλείο του και ο σκοπός της θυσίας του, προβάλλουν ακατάπαυστα στο ρού της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, την ευθύνη των Πανελλήνων για πίστη ακλόνητη, στις εθνικές παρακαταθήκες για εγρήγορση κι αγώνα, για πραγματική λευτεριά, επιστέγασμα των εθνικών μας δικαίων.

18-24 Νοεμβρίου 1826 Η μάχη της Αράχωβας: Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές νίκες

Ο Καραϊσκάκης αρχιστράτηγος της Ρούμελης - Οι μάχες στη Δόμβραινα και την Αταλάντη - Εκατοντάδες Τουρκαλβανοί χάνονται μέσα στη χιονοθύελλα - Το μακάβριο ελληνικό τρόπαιο
Μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826) και τις επιτυχίες του Κιουταχή στη Στερεά Ελλάδα, φαινόταν ότι η Επανάσταση κινδύνευε σοβαρά να αποτύχει. Με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, σχηματίστηκε η «Διοικητική Επιτροπή», εντεκαμελές σώμα που επωμίσθηκε την «ολικήν διακυβέρνησιν της Ελλάδος», με επικεφαλής τον Ανδρέα Ζαΐμη.

Αυτοψία σε αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας για τις επιπτώσεων από την κακοκαιρία


Επιπτώσεις και σε αρχαιολογικούς χώρους είχε η καταρρακτώδης βροχόπτωση που έπληξε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου την περιοχή της Πιερίας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ήδη η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων», ενώ «εντός της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής καταγραφή και πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ».

Στην Ελλάδα επαναπατρίζονται 26 αρχαία αντικείμενα από την Αυστρία - ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ

Τελετή επαναπατρισμού είκοσι έξι αρχαίων αντικειμένων που είχαν απομακρυνθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για έντεκα αρχαία αντικείμενα Μινωικής εποχής (οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος λύχνος), πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνους Κλασικής/Ελληνιστικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Η ενεργειακή δικτατορία Ερντογάν στα κατεχόμενα

Πέτρος Θεοχαρίδης 
Από το philenews

Σε δεινή κατάσταση απ’ όλες τις απόψεις βρίσκονται ενεργειακά τα κατεχόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τον πολύ ακριβό ηλεκτρισμό, την πεπαλαιωμένη υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το πολύ χειρότερο δίκτυο μεταφοράς, την ανυπαρξία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το χείριστο: Όλος ο σχεδιασμός και η ενεργειακή εξέλιξη βασίζονται στην εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των στενά συνδεδεμένων οικονομικά και πολιτικά επιχειρηματιών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών και οικονομικών του φερέφωνων στην κατεχόμενη Κύπρο.