Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κινητικότητα και Εκκίνηση

Του Ν.Λυγερού

Έχουμε συνηθίσει στις διπλωματικές δηλώσεις κάθε κυβέρνησης που προσπαθούν να μας πείσουν μέσω μιας τεχνητής κινητικότητας ότι υπάρχει διάθεση εκκίνησης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον, όταν αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από τους ειδικούς του διπλωματικού σώματος, κατανοούμε άμεσα ότι δεν έχουν καμιά υπόσταση. Μας θυμίζουν τότε τη φιλολογία δίχως φιλοσοφικό υπόβαθρο που προσπαθεί να μας πείσει μέσω μιας έντεχνης ρητορικής ότι ο ωραίος λόγος έχει μια αξία, ενώ ξέρουμε όλοι ότι είναι ψεύτικος και δεν έχει σκοπό την αλήθεια. Ξεχνούν όμως ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι σημαίνει ανάγκη και δεν ζει πια σε μια φούσκα ακόμα και αν αυτή είναι οικονομική. Κατά συνέπεια δεν τον ενδιαφέρει πια η κινητικότητα, αλλά περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα. Κι αυτό αφορά ειδικά τον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου παίζει βέβαια ένα τεράστιο ρόλο η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Άνοδος της φτώχειας στην Ισπανία

Άνοδος της φτώχειας στην Ισπανία
Το παράρτημα στην Ισπανία της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Caritas προειδοποίησε σήμερα για την ραγδαία αύξηση των επιπέδων φτώχειας στη χώρα, που έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.
Ο αριθμός των ανθρώπων που βοηθά η Caritas έχει αυξηθεί από περίπου 370.000 το 2007 σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο το 2011, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Περίπου 400.000 από όσους έχουν καταφύγει για βοήθεια στην οργάνωση είχαν ανάγκη από τρόφιμα, περίπου 60.000 από ρούχα, ενώ περισσότεροι από 50.000 έλαβαν βοήθεια για να βρουν σπίτι ή να καταφέρουν να το διατηρήσουν.

Αυστρία: Οι Έλληνες είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός στην Ευρώπη

Αυστρία: Οι Έλληνες είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός στην Ευρώπη
Τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας πως «οι Έλληνες είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός στην Ευρώπη» -διαπίστωση με την οποία δίνεται ηχηρή απάντηση στις προκλητικές αιτιάσεις κατά του ελληνικού λαού, όπως το «οι τεμπέληδες Έλληνες»- επισημαίνει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αυστρία Θεμιστοκλής Δημίδης, σε άρθρο του στο σημερινό τεύχος του μεγαλύτερης κυκλοφορίας, αυστριακού, εβδομαδιαίου περιοδικού, «Νιούς».
Προσθέτει δε πως υπάρχουν οι πρώτες επιτυχίες στις προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το έλλειμμα φέτος να διαμορφώνεται στο 6,3% του ΑΕΠ, έναντι του 9,1% το 2011 και τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2012, κατά 17%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.

Ζήτησαν απόδειξη και τους έδειραν!

Ζήτησαν απόδειξη και τους έδειραν!
Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε πριν από λίγες μέρες σε μπαρ της Γλυφάδας. Μια παρέα τεσσάρων φίλων είχε βγει για νυχτερινή διασκέδαση σε ένα μαγαζί της περιοχής για να γιορτάσει την ονομαστική εορτή του ενός εξ αυτών.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν όταν οι τέσσερις φίλοι ζήτησαν απόδειξη γιατί το ποσό που τους ζήτησαν τους φάνηκε υπερβολικό. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ένα από τα θύματα, όταν ζήτησαν από την σερβιτόρα απόδειξη για τα 157 ευρώ που τους ζητήθηκαν, αυτή δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση με τον ιδιοκτήτη.

Σχέδιο για ένταξη της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Άνω Μακεδονία»

Σχέδιο για ένταξη της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Άνω Μακεδονία»
Έντονες πιέσεις ασκεί η Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση Σαμαρά για να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις και να προχωρήσει τάχιστα η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Ποντίκι». Επικεφαλής αυτής της αποστολής ήταν η δεύτερη στην ιεραρχία διπλωμάτης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, η κ. Σάιντερς.

Αυτοτελής φορολόγηση έως 30% από το πρώτο ευρώ

 Αυτοτελής φορολόγηση έως 30% από το πρώτο ευρώ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, που προωθεί σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή μέχρι και 30% αλλά και την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων, που θα επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει από το 20% έως και το 30%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν παράλογο το γεγονός ότι οι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου.

Σύνταξη τώρα ή στα 67 Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για να... αδειάσει το Δημόσιο

 Σύνταξη τώρα ή στα 67
Να εφαρμόσει τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και σε όσους ήδη έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης εξετάζει η κυβέρνηση, έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, εξετάζει η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο μέτρο, στόχο έχει να αναγκάσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότησης, καθώς θα θελήσουν να αποφύγουν το νέο, ακόμη πιο δυσμενές καθεστώς.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση εξετάζει αν το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει στην επαρκή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή της εφεδρείας και τις απολύσεις, όπως ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα.

Τα «άκουσε» ο υπουργός Οικονομικών(Βίντεο)

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν, νωρίτερα, στον Γιάννη Στουρνάρα διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

Οπως αναφέρει ο Enikos, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατευθυνόταν από το Μέγαρο Μαξίμου (μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά) στο υπουργείο Οικονομικών, ήρθε τετ α τετ με συγκεντρωμένους που εκείνη την ώρα διαδήλωναν κατά των μέτρων… Στουρνάρα και κυβέρνησης!

"Η Frontex προστατεύει τους λαθρομετανάστες"

Την ώρα που το μεταναστευτικό αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, εντίνονται οι φωνές που μιλούν για αναποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, της λαθρομετανάστευσης.
«Η Frontex κάνει μια τρύπα στο νερό. Συλλέγει τα στοιχεία των μεταναστών και ενημερώνει τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εφαρμόζεται άψογα το Δουβλίνο 2. Το μόνο που κάνει δηλαδή είναι να προστατεύει τους λαθρομετανάστες. Επιπλέον, δεν μπορεί να προσφέρει τόσα όσα οι συνοριοφύλακες οι οποίοι γνωρίζουν την περιοχή», δήλωσε στο metrogreece.gr o αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, Βαγγέλης Μαρασλής.

Χώροι φιλοξενείας μεταναστών τα στρατόπεδα που κλείνουν

Ως χώροι φιλοξενίας μεταναστών θα αξιοποιηθούν στρατόπεδα, το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ο υπουργός επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ για να ευχαριστήσει, όπως τόνισε, τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτυχία που σημείωσαν εξαρθρώνοντας τη σπείρα των ληστών με τα καλάσνικοφ, κι επιπλέον την ομάδα ΔΙΑΣ και την Οικονομική Αστυνομία για τις επιτυχίες, που έχουν καταγράψει.

Τα μέτρα οδηγούν σε ανασχηματισμό

Σε ανασχηματισμό, ίσως και εντός του Νοεμβρίου, οδηγούν τα μέτρα και οι τριβές των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, με τελευταίο και σημαντικότερο το χθεσινό επεισόδιο με την επίθεση Βενιζέλου στον πρωθυπουργό.

Τα μέτρα που δεν αποκλείεται να έρθουν προς ψήφιση ακόμα και την επόμενη εβδομάδα δοκιμάζουν έτι περαιτέρω τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το παρασκήνιο της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών, που αποκάλυψε χθες το Real.gr και κυρίως από την δημόσια επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Αντώνη Σαμαρά, όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε για ευνόητους λόγους να σηκώσει το γάντι.

Συγχωνεύονται κλινικές

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανακοίνωσε τις πρώτες συγχωνεύσεις κλινικών στο λεκανοπέδιο.

Η αρχή γίνεται από το βορειοδυτικό τμήμα. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε: «Ενισχύουμε το Βορειοδυτικό άξονα της Αττικής, από το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων, το Σισμανόγλειο και τη Νέα Ιωνία και θα ενισχύσουμε το Αγία Ολγα. Μετακινούμε κλινικές από τα δύο πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ, από το 7ο των Πατησίων και το 1ο Θεραπευτήριο. Και το καινούργιο το σύγχρονο ογκολογικό της Κηφισιάς, «Αγιοι Ανάργυροι», θα ενισχυθεί κατά τρόπο που θα έχει νέες κλινικές, θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που υπάρχει εκεί, θα εμπλουτιστεί το ανθρώπινο δυναμικό και θα ενταχθεί στις εφημερίες».

O Αρικλί βρισκόταν υπό κράτηση για δύο ημέρες Αθώωσαν στο Κιργιστάν τον δολοφόνο των Ισαάκ - Σολωμού

Ελεύθερος αφέθηκε από τις αρχές του Κιργιστάν, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, ο εκ των καταζητούμενων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο, Ερχάν Αρικλί.

Ο Αρικλί, πρώην «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Κιργιστάν, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων που καταζητούνται μέσω Interpol για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια με τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Βαρύ κλίμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Να αποφορτίσει το κλίμα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων θα επιχειρήσει στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη-  ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υποβαθμίζει την σημασία των χθεσινών έντονων δηλώσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς μετέχουν και οι κύριοι Στουρνάρας, Βρούτσης και Σταικούρας.

Είναι χαρακτηριστικές και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Παλεύω και αντί χείρα βοηθείας βλέπω μόνο κριτική και γκρίνια».

ΠΑΤΡΑ: Αγκάλιασε τον Διευθυντή της ΔΕΗ και απειλούσε να πέσει στο κενό

Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν υπάλληλοι και συναλλασσόμενοι που βρέθηκαν χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα, στην Ακτή Δυμαίων, όταν έκπληκτοι είδαν ένα άντρα σε έξαλλη κατάσταση να επιχειρεί να πηδήσει στο κενό παίρνοντας μαζί του και τον Διευθυντή πωλήσεων της επιχείρησης Γ. Καπερώνη.
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.00 όταν οφειλέτης της ΔΕΗ πήγε στο πρώτο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Διευθυντή πωλήσεων προκειμένου να ζητήσει να του γίνει διακανονισμός και να μην του κοπεί το ρεύμα.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Σημαντικά κέρδη σημειώνει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Στις 12:49, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 119,94 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,07%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε, την ίδια ώρα, κέρδη της τάξης του 1,93% και βρισκόταν στις 46,97 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών βρισκόταν την ίδια ώρα στις 196.868,88 ευρώ.

Συναντά αντιστάσεις ο Γ.Δ. του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Προς νέα υψηλά εξαμήνου και πάνω από τις 780 μονάδες επιχειρεί να κινηθεί την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με τζίρο που ήδη πριν τις 14:30 ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Μετά από εναλλαγές προσήμου ο δείκτης των τραπεζών έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 3,85%, κινούμενος σε εύρος διακύμανσης που αγγίζει το 6%, για να περιορίσει εκ νέου στη συνέχεια τα κέρδη του.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύεται το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων του FTSE20. Από τη σύνθεση του 20άρη ξεχωρίζουν τα κέρδη έως 19,70% νωρίτερα για τη μετοχή της Ελλάκτωρ και ακολουθεί η Βιοχάλκο με άνοδο 8,44% στα 3,47 ευρώ.

Πάνω από 3% ενισχύεται ο τίτλος της ΔΕΗ (έως το +8,67% νωρίτερα), προερχόμενος από ένα διήμερο «άλμα» 13,29% και με τα κέρδη του εντός του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνονται (στο χθεσινό κλείσιμο) σε 48,5%.