Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοτελής φορολόγηση έως 30% από το πρώτο ευρώ

 Αυτοτελής φορολόγηση έως 30% από το πρώτο ευρώ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, που προωθεί σχέδια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή μέχρι και 30% αλλά και την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων, που θα επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει από το 20% έως και το 30%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν παράλογο το γεγονός ότι οι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου.

Το επόμενο διάστημα, το ΣΔΟΕ θα θέσει στο στόχαστρό του 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, διασταυρώνοντας τα δηλωθέντα εισοδήματα τους με τις δόσεις που πληρώνουν στις τράπεζες, προκειμένου να φανούν και να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής προηγούμενων ετών και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Οι προτάσεις που μελετά το οικονομικό επιτελείο για να ενσωματώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι:
Α. Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μην φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας εισόδημα κατώτερο του αφορολόγητου.
Β. Με την κατάργηση του αφορολόγητου θα ενταχθεί η αυτοτελής φορολόγηση αντί για αυστηρότερη κλίμακα. Οι προτάσεις μάλιστα που έχουν πέσει στο τραπέζι κάνουν λόγο για φορολογικό συντελεστή της τάξης του 20% έως 30%. Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκτοξευθεί. Για παράδειγμα κάποιος που δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ και πλήρωνε 700 ευρώ, τώρα θα πρέπει να καταβάλει 3.600 ευρώ.
Γ. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν αντικειμενικά κριτήρια και αλλά και παροχή ουσιαστικών κινήτρων ώστε να μαζεύουν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου