Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρύ κλίμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Να αποφορτίσει το κλίμα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων θα επιχειρήσει στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη-  ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υποβαθμίζει την σημασία των χθεσινών έντονων δηλώσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς μετέχουν και οι κύριοι Στουρνάρας, Βρούτσης και Σταικούρας.

Είναι χαρακτηριστικές και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Παλεύω και αντί χείρα βοηθείας βλέπω μόνο κριτική και γκρίνια».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε στην κυρία Φώφη Γενηματά και περιορίστηκε σε μία λακωνική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος στην οποία ανέφερε ότι «σε αυτές τις ώρες όλοι πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν την κάθε τους λέξη». Παράλληλα δόθηκε η γραμμή σε στελέχη και υπουργούς να μην απαντήσουν σε ανάλογους τόνους στα μέλη του ΠΑΣΟΚ και προέβαλαν το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα» και άρα, «ή όλοι μαζί χάνουμε ή όλοι μαζί κερδίζουμε».





Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για το «που το πάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» όπως έλεγαν χθες στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Η επίθεση της κυρίας Γεννηματά «υπερέβη τα εσκαμμένα» έλεγε χθες υπουργός και σημείωνε ότι «παρόμοιες επιθέσεις κάνει η αντιπολίτευση και όχι ο αρχηγός ενός από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Διακρίνουν δύο σκέλη στην επίθεση του κ. Βενιζέλου. Το πρώτο αφορά την επίθεση στον πρωθυπουργό για την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων όσον αφορά τα ισοδύναμα που είχε προτείνει και αμφισβητεί την διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός. Η απάντησή τους είναι ότι το πακέτο των 11,5 δισ. το είχε αποφασίσει ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αφού ο υπουργός Οικονομικών τους είχε πει αν θέλουν να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και το απέφυγαν. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν τις αιτιάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι δεν εξάντλησαν τις διαπραγματευτικές δυνατότητες προκειμένου να μην προέλθει το σύνολο των μέτρων από περικοπές μισθών και συντάξεων. «Απορρίπτουν τα ισοδύναμα γιατί η ελληνική πλευρά έχει χάσει την αξιοπιστία της λόγω της συμπεριφοράς της τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό πληρώνουμε τώρα», έλεγε άνθρωπος του ηγετικού επιτελείου.

Το δεύτερο σκέλος είναι το πιο ουσιαστικό σε αυτή την συγκυρία. Κατά την εκτίμηση των επιτελών του Μαξίμου, που λένε ότι η διαπραγμάτευση έχει φθάσει ένα βήμα πριν κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα για το πακέτο, δεν υπάρχει χρόνος για παράταση και περιπλοκές. Με δεδομένο ότι το κλιμάκιο τηρεί σκληρή στάση υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει έξω ο σχεδιασμός για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η επιμήκυνση.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μέχρι την Κυριακή το βράδυ -οπότε πιθανότατα θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- το πακέτο πρέπει να έχει κλείσει προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στην Βουλή ώστε να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες και σε ένα άρθρο για να περιοριστούν οι διαρροές βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός στην σημερινή σύσκεψη θα επιχειρήσει να εξομαλύνει την κατάσταση και να αποσπάσει την συναίνεση των δύο κυβερνητικών εταίρων προβάλλοντας το επιπλέον επιχείρημα ότι οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές και δεν υπάρχουν περιθώρια.


ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου